Datum: 03/11/2011 21:05
Competitie: Europa League
Speeldag: Speeldag 4
Stadion: Lotto Park
Anderlecht enige ploeg met maximum in EL
Anderlecht enige ploeg met maximum in EL
Foto: © SC

Anderlecht zet zijn ongeslagen weg verder in Europa en is geplaatst voor de 1/16de finales. Gillet maakte al snel de baan vrij. Diep in de tweede helft maakten Suarez en De Sutter het werk af. Anderlecht is de enige ploeg die nog ongeslagen is in deze Europa League.

Johan Walckiers in Anderlecht

Anderlecht wou vlug komaf maken met Sturm Graz en had na 9 minuten al een schitterende kans om de score te openen. Matias Suarez - topschutter momenteel in de Europa League - liet de wenkende kans echter liggen. Te vroeg om te scoren moet die gedacht hebben. Anderlecht had immers alles onder controle, maar kreeg een fikse verwittiging toen Kienast in de zestien op doel mocht aanleggen en Proto alles uit de kast moest halen om de nul op het bord te houden.

Weeral Gillet
Niet getreurd, want naast Suarez steekt ook Guillaume Gillet in de vorm van zijn leven. De twee rolden de Oostenrijkse verdediging op. Het bekende recept: Suarez met de actie op de falnk en de inlopende Gillet die de doelman verslaat. Het lijkt simpel, maar Anderlecht profiteert op dit moment volop van de bloedvorm waarin Gillet verkeerd. Die mag naar hartelust zijn sterkste wapen - de infiltratie - tentoonspreiden. Negen goals in alle competities samen zijn het resultaat. Niemand die beter doet bij de Brusselaars.

Anderlecht kwam in die eerste helft niet meer in de problemen, maar had ook moeite met zijn opbouw. Dat Suarez bijna bij elke actie aangespeeld werd, hadden de bezoekers ook al snel door. En de bewaking rond de Argentijn werd verstevigd. Jovanovic was vrij bleek en Canesin moest dikwijls van te ver komen om gevaarlijk te zijn. Al bij al geen geweldige eerste helft, maar paars-wit deed wat het moest.

Topschutter Suarez
Wel een pluim voor de Oostenrijkse supporters die de hele wedstrijd door voor de ambiance bleven zorgen. Een kwartier ver in de tweede helft kregen ze wel een tweede klap te verwerken toen Feldhofer na een fout op Suarez zijn tweede gele kaart incasseerde. Net zoals in de heenmatch stond Anderlecht dus tegen tien Oostenrijkers.

Het inspireerde de thuisploeg niet meteen tot wervelend voetbal. De kansen bleven uit en Jacobs besloot toch voor de tweede goal te gaan en bracht twee verse aanvallende krachten in: Badibanga en De Sutter voor Canesin en Jovanovic. Het was echter de overgebleven aanvaller die de score verdubbelde. Matias Suarez kopte al vallend een perfecte voorzet van Wasilewski binnen. Al moet gezegd dat geen van beide veel in de weg werd gelegd. Wel nummer zes voor Matias Suarez in deze Europa League waarmee hij afgetekend topschutter wordt.

En om de avond voor Anderlecht compleet te maken, scoorde Tom De Sutter de derde goal. Voor De Sutter die al een hele tijd ongelukkig is bij Anderlecht een serieuze mentale opkikker, want met de concurrentie in de aanval kwam hij niet veel aan spelen toe. Na zijn goal in Lommel was dit pas zijn tweede van het seizoen. Een geslaagde avond voor Anderlecht dat wel Lokomotiv Moskou in zijn spoor moet blijven dulden.

Herbeleef Anderlecht - Sturm Graz

Vooraf