Competitie: Europa League
Speeldag: Vierde voorronde (Terug)
Stadion: Lotto Park
Bursaspor laat Anderlecht 90 minuten zweten

Anderlecht heeft het niet makkelijk gehad om zich te kwalificeren voor de poules van de EL. De Turken kwamen heel snel op voorsprong, maar paars-wit vocht zich naar een 2-1. Na de gelijkmaker moesten de Brusselaars nog 25 minuten serieus knokken tegen een niet aflatend Bursaspor.

Johan Walckiers in Anderlecht

Je kan een match moeilijk slechter beginnen dan Anderlecht deed tegen Bursaspor. Na vijf minuten stond de 0-1 immers al op het bord. Eén goede aanval van de Turken en de bal hing tegen de netten na een kopbal van Bahadir. Anderlecht reageerde en kreeg ook de kansen via een andermaal sterke Suarez die maar net naast schoot en De Sutter die zijn kopbal gepakt zag door Carson.

En de kansen bleven zich opstapelen voor Anderlecht dat kampeerde op de helft van Bursaspor. Gillet zag een schot gepakt door een weeral sterk keepende Carson en diezelfde Carson zweefde met veel elegantie een perfect gegeven vrije trap van Biglia uit de kruising.

Juhasz: het gelijk van Van Holsbeeck
De sterke organisatie van de bezoekers werd een paar keer zoek gespeeld, maar een goal ontbrak bij paars-wit. Herman Van Holsbeeck zat ondertussen bijna al aan zijn ellebogen te knagen, maar dan was daar Roland Juhasz. De verdediger mocht deze zomer van de manager niet naar Glasgow vertrekken en bewees nog maar eens waarom. Biglia schilderde een vrijschop op zijn hoofd en de Hongaar benutte nog maar eens zijn sterkste aanvallende wapen: zijn kopkracht.

Ariël Jacobs had zijn troepen in de kleedkamer duidelijk bevolen niet op hun lauweren te rusten, want een Turkse goal betekende verlengingen en dat wilden de Brusselaars met Partizan in het achterhoofd vermijden. Paars-wit op zoek naar een tamelijk geruststellende tweede treffer en die kwam er ook.

Jova, de nieuwe 'Mister Europe'
De ene 'Mister Europe' (Legear) staat op het punt het Astridpark te verlaten en naar goede traditie moet er dan een nieuwe opstaan. En wie anders dan de nieuwe koning van het CVDS-stadion, Milan Jovanovic, is die rol op het lijf geschreven? Gillet trapte hard op doel en de Turkse keeper duwde zijn schot in de voeten van de Serviër. Gesneden koek voor de aanvaller en dus zijn tweede goal in twee Europese optredens voor Anderlecht. Strafschoppen al zeker vermeden dus... Oef!

Die zucht van verluchting was even later alweer veranderd in vrees, want weeral (ook bij de eerste goal ging hij niet vrijuit) liet Safari zich in de luren leggen bij een vrijschop. Stepanov liet de stilgevallen Turkse supporters weer wakker worden met een rake kopbal terwijl de linksachter hem moest houden.

Het werd nog 25 minuten bibberen en beven, want één goal van Bursaspor en de Turken kwalificeerden zich voor de poules van de Europa League. Het slotoffensief kwam er, maar de goal niet. Anderlecht mag zich na een felbevochten match opmaken voor de poulefases van de Europa League.