Datum: 08/08/2013 20:30
Competitie: Europa League
Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Stade Maurice Dufrasne (Sclessin)
Zwakke Grieken leggen experimenteel Standard niets in de weg
Zwakke Grieken leggen experimenteel Standard niets in de weg
Foto: © SC

Standard is tegen het Griekse Xanthi nooit in de problemen gekomen. Met een veredeld B-elftal wonnen de Rouches met 2-1 dankzij een sterke Batshuayi die de opening forceerde. De Camargo zorgde voor zekerheid.

Zoals voorspeld bracht Guy Luzon weeral een experimenteel elftal aan de aftrap. Zelfs geen spoor van Ezekiel of Ciman op het wedstrijdblad. Ngawa, Reza, Ben Haim, Arslanagic, Mpoku en Marquet, allemaal nieuwe namen in de basis ten opzichte van de wedstrijd tegen Lierse. Standard ontbrak duidelijk automatismen en communicatie, maar had desondanks weinig te vrezen van de onmondige Grieken.

Batshuayi met de kansen
Al na vijf minuten had Standard via Batshuayi en Bulot twee schitterende kansen bij elkaar gevoetbald, maar beiden faalden in de afwerking. Standard liet het tempo serieus zakken, maar nog moest Kawashima niet aan de bak. De Japanner zag geen enkele bal zijn richting uitkomen. De vele slordigheden zorgden er voor dat de Grieken het balbezit konden veroveren, waar ze trouwens weinig mee aanvingen.

Standard had het laatste kwartier van die eerste helft wel de beste kansen. Batshuayi wrong een enorme de nek om door pal op Kiriakidis te besluiten en diezelfde Batshuayi verslikte zich nog een paar keer in zijn dribbel en bij een voorzet van Van Damme was hij net niet snel genoeg op de bal om de terugkerende Griekse verdediger voor te zijn. Het publiek op Sclessin kon het geheel toch maar matig appreciëren.

Batshuayi maakt dan toch verschil
Het was allemaal echter snel vergeven toen Batshuayi een schitterende actie uit zijn voeten schudde. De aanvaller zette op de eigen helft twee man in de wind, schudde een sprint van vijftig meter uit zijn voeten en legde dan onzelfzuchtig breed op de mee opgerukte Bulot. Die moest de bal enkel in het lege doel schieten. Een doelpunt dat voor 90 procent op naam van Batshuayi mocht geschreven worden.
 
De Luikenaars zaten helemaal op rozen en Xanthi leek de strijd ver op te geven. Luzon gebruikte snel zijn drie wissels op en bracht ook Igor De Camargo het veld in. Die stond er amper drie minuten op of zijn eerste goal na zijn terugkeer hing al tegen de netten. De Braziliaanse Belg maakte oorlog in de zestien en profiteerde zelf van zijn aandringen door de bal opportunistisch binnen te duwen. Het late doelpunt van De Guzman deed niet meer ter zake.

Opstellingen

Standard Standard

  Speler G Beoordeel
Kawashima Eiji 90' -
Ngawa Pierre-Yves 90' -
Ben Haim Tal 90' -
Arslanagic Dino 90' -
Van Damme Jelle 90' -
Mpoku Paul José 90' -
Buyens Yoni 60' -
Marquet François 90' -
Bulot Frédéric 60' -
Ghoochanejhad Reza 69' -
Batshuayi Michy A 90' -
  Bank G Beoordeel
Öztürk Alpaslan 30' -
Mujangi Bia Geoffrey 30' -
De Camargo Igor 21' -
Nagai Kensuke -  
Moris Anthony -  
Iandoli Alessandro -  
Kanu -  

Xanthi Xanthi

  Speler G Beoordeel
Lucas Dimitri 90' -
Kyriakidis Dimitrios 90' -
Mucana Martinho Martins 59' -
Vallas Spyridon 90' -
Komesidis Dimitrios 90' -
Goutas Dimitrios 90' -
Marin Nicolas 68' -
De Guzman Julián Bobby 90' -
Dié Serge   90' -
Baxevanidis Dimosthenis 90' -
Vasilakakis Theodoros 90' -
Leite Pereira Marcelo 74' -
  Bank G Beoordeel
Mandalos Petros 31' -
Triadis Panagiotis 22' -
Solari Poggio Esteban Andrés 16' -
Ranos Antonis -  
Platelas Evangelos -  
Jimenez Perez Jose Maria -  
Gohouri Lohoré Steve Ulrich -  
Herbeleef Standard - Xanthi

Vooraf