turTurkije
belBelgië
0-1
Semih Sentürk (pen) 74'
1-1
Datum: 10/09/2008 20:00
Competitie: WK Kwalificatie (Europa)
Speeldag: Speeldag 2
Verdienstelijk België grijpt punt in Turkije
T. Coremans
| 0 reacties
Verdienstelijk België grijpt punt in Turkije
Foto: © SC

België heeft in Turkije een knappe prestatie neergezet. Onze landgenoten kwamen op voorsprong door een knap kopbaldoelpunt van Wesley Sonck. In het slotkwartier gaven de Belgen de overwinning alsnog uit handen.

Na de zege tegen Estland kon onze nationale trots met het nodige vertrouwen naar Turkije afzakken. De eerste topaffiche in groep 5 werd voor onze landgenoten een belangrijke kwalitatieve test. De tijd tussen de twee interlands in, vier dagen welgeteld, werd vertroebeld door enkele uitspraken. Van Buyten gebruikte de media om zijn ongenoegen over collega Timmy Simons te uiten. Terecht, zo bleek. Simons ging niet vrijuit na het laatste tegendoelpunt. Maar moest net ‘Dan the Man’ zijn ongezouten mening over de aanvoerder van PSV Eindhoven uitspreken? De kleine maar belangrijke zege tegen voetbaldwerg Estland werd hierdoor in de schaduw geplaatst. Vandereycken besliste om Van Buyten niet op te stellen.

Met het nodige respect begonnen beide elftallen in de thuishaven van Fenerbahce aan de wedstrijd. De Turken probeerden de Belgen meteen onder druk te zetten. De gereorganiseerde achterlijn, met Simons en Kompany centraal, bleek een goede beslissing van de bondscoach. Stijn Stijnen moest in de eerste helft amper tussenkomen. 

Dat Wesley Sonck een uiterst sluwe vos is, bewees hij zaterdagavond al. Door velen werd hij ondanks zijn twee doelpunten tegen Estland afgeschilderd als de pion die niet in het systeem van de Belgen zou passen. Op Turkse bodem kregen de criticasters de mond, door de goaltjesdief zelf, gesnoerd. Na een voorzet van Steven Defour kopte Sonck het leer op miraculeuze wijze achter Volkan. Preciezer kon de bal niet vallen, net onder de lat. De thuisploeg trachtte nog voor de pauze de opgelopen averij ongedaan te maken, maar Stijnen voorkwam de gelijkmaker.

Naarmate de minuten verstreken, groeide het vertrouwen in de Belgische rangen. Een onverhoopte overwinning op Turkse bodem zou het thuisland nieuwe hoop geven. De Turken slaagden er nauwelijks in om het frisse voetbal van op het EK tentoon te spreiden. Enkele hopeloze afstandsschoten konden onze nationale doelman niet in verlegenheid brengen.

Met nog een kwartier op de klok kwamen de Turken alsnog langzij dankzij een strafschop. Scheidsrechter Lannoy wees naar de stip na handspel van de arme Axel Witsel. Een harde beslissing. Emre knalde de strafschop net naast de vingertoppen van Stijnen in de rechterhoek. De gelijkmaker werkte als een boost voor de Turken. Eindelijk kwam de thuisploeg in zijn spel, maar scoren lukte niet meer. Sonck was zelfs nog dicht bij de winnende 1-2, maar kon de bal onvoldoende richten.

Het bleef dus bij 1-1, een goed resultaat voor de Belgen, al zorgde de late gelijkmaker toch voor een zure nasmaak. (AN)

 

WK Kwalificatie (Europa)