Terugblik op de heenronde: Anderlecht

Terugblik op de heenronde: Anderlecht
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In een reeks van achttien afleveringen zal Voetbalkrant de heenronde van de verschillende eerste klassers doornemen. Elke dag tot 11 januari zal één club onder de loepen genomen worden. Enkel op kerstdag en op nieuwjaar zal er geen aflevering verschijnen. Vandaag beginnen we bij de trotse leider uit de Jupiler League: Sporting Anderlecht.

De club van trainer Hugo Broos is dé ploeg van het afgelopen jaar. Ze speelden 33 competitiewedstrijden in 2003 en behaalden daarin 85 punten. Standard was de nummer twee met bijna 20 eenheden minder. Niet verwonderlijk staat Anderlecht dan ook autoritair aan de leiding.

Net als op het einde van vorig seizoen gaf Broos de voorkeur aan zijn jonge mensen die de kans volledig namen. Jongens als Deschacht en Kompany grepen hun kans dan ook met beide handen. Kompany bewees bovendien een heel groot iemand te zijn waarover men in gans Europa spreekt. Ook Aruna bevestigde al het goede wat in het verleden reeds over hem verteld werd. Toch laat de Ivoriaan nog teveel kansen liggen waardoor Anderlecht af en toe lang moet wachten over de zekerheid van een zege.

Paars-wit begon overtuigend aan het seizoen. Aruna en Jestrovic scoorden met de ogen dicht en onder meer Lokeren (0-6) en Westerlo (5-1) kregen zware cijfers aan hun broek. Toen Jestrogol opnieuw een ernstige blessure opliep, greep Hugo Broos naar Ivica Mornar, speler die in juni nog weg mocht bij Anderlecht, maar inmiddels tot één van de sterkhouders uitgroeide en al negen keer raak trof. Anderlecht sukkelde met de hakken over de Heusdense sloot en liet zijn eerste punten in eigen huis tegen Club Brugge.

Het spel verwaterde wat en men had moeite om te overtuigen. Enkele zuinige zeges volgden, maar Anderlecht bleef wel winnen. Anderlecht verloor bovendien geen kostbare punten ten gevolge van de Europese campagne en ging alleen tegen Standard met de billen bloot. In Genk haalde het met wat geluk de drie punten weg en ook tegen Lierse en Cercle had men niet veel overschot. Met acht uitzeges op rij is Anderlecht wel de beste in Europa.

Ook binnen de spelersgroep veel vrede. Enkel Zetterberg was af en toe misnoegd, maar door de omschakeling naar een 3-5-2 krijgt de Zweed meer speelkansen. Achterin verdween kapiten Glen De Boeck wel uit de ploeg, terwijl Broos-vriend Zewlakow wel mag blijven staan. Kompany en Tihinen zijn echter betrouwbaar genoeg om een stevige ruggengraat te vormen. Bovendien blijft de Brusselse bank indrukwekkend. Vanderhaeghe en Hendrikx zijn mensen waarmee je naar de oorlog kan en rastalent Junior zal weldra ook weer zijn opwachting kunnen maken. Als Anderlecht geen domme dingen gaat doen, is de titel dit jaar voor paars-wit. Bovendien wacht het bestuur de moeilijke taak om de kern bij elkaar te houden.

Morgen: Standard
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 02/06 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties