Terugblik op de heenronde: Sint Truiden

Terugblik op de heenronde: Sint Truiden
Foto: © SC

Volg STVV nu via WhatsApp!

Vorig seizoen was Sint Truiden de verrassing van de competitie. Een knappe vierde plaats en verloren bekerfinale tegen La Louvière deden hen echter twee keer net naast Europees voetbal grijpen. Bovendien leverde de Intertoto-campagne hen niets op. Jacky Mathijssen stond voor een zware opdracht om het goede te bevestigen.

De Kanaries behielden hun kern van vorig seizoen en konden Jochen Janssen van RKC binnenhalen. Een echte doelpuntenmachine heeft Sint Truiden nog steeds niet, maar Mbonabucya, Buvens en Janssen vonden elk al vijfmaal de weg naar het doel. Bovendien kunnen de Truienaars al jarenlang op een sterk geheel achterin rekenen. Met Belic en de jonge Castro heeft men de beschikking over twee betrouwbare sluitstukken. De verdediging bestaat verder uit ervaring en jeugdig talent dat vooral in de eigen streek gehaald werd. Op Staaien spreekt men immers al jaren van de Haspengouwse mentaliteit die onontbeerlijk is om bij STVV te kunnen meedraaien.

Door verbouwingen aan het eigen Staaien begon Sint Truiden met drie verplaatsingen aan het seizoen. Een mooie zege op Beveren (1-4) en een gelijkspel op Lokeren zorgden ervoor dat de nederlaag op Anderlecht (3-0) veroorloofbaar was. De in huldiging van het vernieuwde Staaien, inclusief beroemde Bult, was bedroevend met een 0-0 tegen Westerlo, maar twee weken later moest Club Brugge wel op de knieën. Verdere uitschieters bleven uit, maar men behaalde wel de nodige punten. Standard won in Limburg, en Moeskroen en Genk waren te sterk in eigen huis. Vooral de nederlaag bij de rivalen van Genk kwam hard aan. Sint Truiden werd er twee keer koud op een counter gepakt. Twee keer kon het doelpunt aan de overzijde gevallen zijn. In de slotfase liep de score nog hoog op: 4-0. In de laatste weken verloor Sint Truiden niet meer en klom het verder op in de rangschikking.

Jacky Mathijssen nam halfweg een belangrijke beslissing door de 38-jarige Danny Boffin niet meer op te stellen. De linkermiddenvelder stelde iets te veel eisen voor een basisplaats, waardoor de relatie tussen speler en trainer verzuurd geraakte. Sint Truiden liet Boffin uiteindelijk gratis naar Standard vertrekken waardoor het een zwaar contract zag verdwijnen. De Truienaars behouden daardoor een gezonde sfeer en kunnen zich op de terugronde richten waarin het nog tienmaal in eigen huis mag aantreden. De Kanaries kiezen al jaren voor jong, Belgisch (Limburgs) talent en plukken daar duidelijk de vruchten van. Niet voor niets staan ze opnieuw in de subtop. De kans is reëel te noemen dat ze ook op het einde van het seizoen daar nog staan.

Morgen: Beveren
De andere reportages treft u in het rechtermenu aan
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties