Van de hel naar de hemel

Van de hel naar de hemel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Slechts drie seizoenen geleden lag Beveren op sterven na dood. De club had schulden en eindigde twee seizoenen geleden met amper veertien punten. Enkel omdat RWDM en Aalst hun licentie niet kregen kon het een verlengd verblijf in eerste klasse afdwingen. Er was niemand die nog vijf cent gaf voor Beveren en het leek een vogel voor de kat.

Iedereen was verrast dat vorig seizoen alles goed verliep. Beveren eindigde op een mooi elfde plaats, de beste plaats in jaren voor Beveren. Het Guillou-effect en vooral dat van de Ivorianen leek te renderen.

Nog beter gaat het dit seizoen. Niet enkel op sportief vlak, maar ook financieel lijkt Beveren sterk te staan. Met de inkomsten voor de bekerfinale en de toestroom van sponsors ligt Beveren weer goed in de markt. Wie nog beter in de markt liggen zijn de Beverse Ivorianen.

Na de verkoop van Yaya Touré (2 miljoen euro), Yapi Yapo (Nantes heeft optie van 1,5 miljoen) en Arsène Né (600.000 euro) verzilvert Beveren enkele goudklompjes. Maar door de successen van Beveren nu is er nog meer interesse. Onlangs was er zelfs een Canadese cameraploeg in het Waasland.
Jean-Marc Guillou: 'We worden door heel Europa gevolgd. Dat we met een gemiddelde leeftijd van 21 jaar de finale halen, trekt nóg meer aandacht. Dat is uniek. De kans is zeer groot dat ook volgend seizoen enkele spelers vertrekken, twee, maximaal drie. Ik heb al drie vervangers klaar voor de vertrekkers. Dat maakt nu eenmaal deel uit van het project. De club moet financiële reserves opbouwen en de investeerders moeten worden terugbetaald. Maar ik ben niet bang dat er na de finale plots zeven spelers of meer vertrekken. Beveren een goede belegging? Ik heb uitgerekend dat de spelers van mijn Académie al negen miljoen euro aan transfergeld opgebracht hebben. En dan bedoel ik niet alleen de spelers van Beveren, maar ook Aruna, Zokora en Kolo Touré.'

Maar zijn ook de investeerders tevreden? De NV Goal pompte in 2001 1,5 miljoen euro in de club. Misschien eisen zij wel dat na de finale een hele reeks spelers verkocht wordt.
Raoul De Waele, sterke man van NV Goal: 'Helemaal niet! Integendeel, wij proberen Guillou nog af te remmen. We willen de komende jaren ook sportief oogsten. Als we Europees voetbal spelen, gaat de waarde van de spelers automatisch de hoogte in. Beveren is een goudmijn geworden, de club heeft potentieel de rijkste selectie van België. Maar het is niet zo dat de nv Goal zoveel mogelijk geld wil halen uit Beveren. Als we onze 1,5 miljoen terugkrijgen, zijn we al tevreden. We zetten Beveren niet onder druk.'

Ook ondervoorzitter Georges De Colfmaeker stak 1,5 miljoen euro in de club.
' Ik heb al 500.000 euro teruggekregen na de verkoop van Yaya, Yapi en Né. Dat is al heel wat meer dan de mensen dachten toen ik eraan begon. Je ziet nooit nog een halve frank terug, lachte iedereen me uit. Maar het is niet zo dat ik nu mijn geld opeis. Ik wil het wel terug, weliswaar zonder rente, maar ik heb nog twee jaar tijd. Het is ook mijn uitgangspunt om 80% van de kwaliteit van de groep te behouden. Laat ons eerst maar eens sportieve successen boeken. We hebben een bron gevonden om van te snoepen. Onze volledige kern koop je niet meer voor 10 miljoen euro. Als iemand 20 miljoen biedt, wil ik er eens over nadenken. Financieel gaat het dus uitstekend. We gaan het seizoen afsluiten met een dikke plus. Welke Belgische club kan dat zeggen?'

We bekijken even de eventuele toekomstige goudhaantjes van Beveren:

-Boka, linksachter: agressieve, aanvallende back, razendsnel, hard schot.
-Éboué, rechtsachter: agressieve, aanvallende back, razendsnel.
-M. Né, middenvelder: Rustige controlerende middenvelder, technisch sterk.
-Kaïper, aanvaller: Snelle spits, maar heeft niks speciaal. Scoorde wel al 11 doelpunten dit seizoen.
-Romaric, aanvaller: dribbelvaardig, sterk aan de bal, hard schot, doelgericht, maar nog steeds licht ontvlambaar.
-Lolo, verdediger: is nog maar enkele maanden in België maar speelde al enkele sterke wedstrijden. Slim, snel en rustig uitverdedigend.
-Junior, middenvelder: technish, rustig
-Sanogo, aanvaller: razend snel, hard schot.

Badjan, Mahan en Séka zijn de nieuwste aanwinsten voor Beveren. Speelden alledrie al een goede partij tijdens de bekerwedstrijden maar moeten nog veel bewijzen.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties