Seizoensanalyse AA Gent

Seizoensanalyse AA Gent
Foto: © SC

Volg KAA Gent nu via WhatsApp!

A.A. Gent heeft zich na een grijs seizoen nog net in de linkerkolom weten te plaatsen. De Gentenaars eindigden op de 9de plaats en hoopten alsnog volgend jaar in de Intertoto te mogen aantreden. De Europese licentie werd echter laattijdig ingediend en een spoedprocedure bleek niet meer mogelijk. Zo komt er toch een einde aan het langgerekte seizoen dat de Buffalo’s zo snel mogelijk willen vergeten en zijn De Witte & co al volop in de voorbereiding naar volgend seizoen toe.

Het begon nochtans allemaal mooi. Op de eerste speeldag van het seizoen gingen de Buffalo’s onder een verlammende hitte met 2-4 winnen op de Freethiel. De eerste horde werd dus met succes overwonnen, maar vanaf toen af ging het van kwaad naar erger. Het spelniveau van de Gentenaars was steeds ondermaats en ook de puntenoogst was ernaar. Enkel tegen Heusden-Zolder, dat nota bene meer dan driekwart wedstrijd met negen man speelde, en tegen GB werd met veel moeite gewonnen. De supporters begonnen zich tegen Jan Olde Riekerink te keren en na een beschamende 3/12 en vier doelpuntenloze wedstrijden op rij, werd de Nederlander zonder pardon aan de deur gezet. Assistent-trainer Herman Vermeulen mocht opnieuw de brokken lijmen. Dit keer niet als Interim-coach, doch wel als volwaardig trainer. Zijn eerste wedstrijd eindigde op een oververdiend 1-1 gelijkspel tegen Genk. Iedereen in het Ottenstadion dacht dat de heren voetballers gelanceerd waren, maar niets was minder waar. Gent haalde voor de winterstop nog slechts 7/15 en was daardoor ver verwijderd van de vooropgestelde zevende stek.

Gedurende de wintermaanden versterkte AA Gent zich met de Luikse huurlingen Cavens en Oussalah, in de hoop op beterschap. Maar met éénmalige Rode Duivel Mudingayi verloor Gent wel een belangrijke pion op het middenveld. Tegen de Oost-Vlaamse buren uit Beveren werd wel opnieuw gewonnen – meteen de derde en laatste! thuisoverwinning van het seizoen – maar sterkhouder, en met vijf doelpunten zowat de meest productieve Gentenaar Tjorven De Brul, viel uit op Anderlecht en dit voor de rest van het seizoen. Daarop volgde een 1/9 en het Gentse bestuur besefte dat er moest ingegrepen worden. Verloren zoon Sandy Martens werd weggehaald uit Brugge en kwam de Gentse aanvalsrangen versterken. Hij mocht meteen debuteren tegen zijn ex-werkgever en samen met AA Gent speelde hij Club Brugge van de mat. Door een penaltyfout van Ndikumana op Ceh, vijf minuten voor tijd, zagen ze echter opnieuw de punten uit hun handen glippen. Ondanks een goede wedstrijd, een nieuwe domper. De club uit de Arteveldestad was het Noorden kwijt en haalde een heel povere 2/12 en zakte zo steeds dieper weg in de middenmoot. Het was enkel dankzij een nipe overwinning tegen Bergen dat Gent bespaard bleef van degradatiezorgen. Ook in de laatste fase van de competitie wist de club uit de Oost-Vlaamse hoofdstad haar supporters niet te verwennen. Maar liefst vier keer werd een voorsprong ultiem nog uit handen gegeven, tot grote frustratie van iedere fiere Gentenaar. Het seizoen eindigde toch nog op een positieve noot. Gent won zijn laatste wedstrijd uit op STVV met 0-2, ging in de stand rivaal Lokeren nog voorbij en eindige finaal nog op een 9de stek.

Eindelijk, Het laatste fluitsignaal! Het moet een slaak van opluchting geweest zijn voor iedereen die Gent lief heeft. De Buffalo’s konden nooit hun verwachtingen inlossen en speelden té inspiratieloos. Zézéto en Theunis bleken in hun eerste seizoen blauw-wit geen versterking, Cavens werd een flop en De Brul viel geblesseerd uit. Maar de club heeft geleerd uit dit armzalige seizoen en voorzitter Ivan De Witte zei dit nooit meer te willen meemaken. Hij voegde meteen de daad bij het woord. Vermeulen werd bedankt voor bewezen diensten en Georges Leekens neemt volgend seizoen zijn plaats in. Daarnaast verrichtte de club al talloze transfers, één voor één spelers die einde contract waren bij hun club. Zo komen ondermeer Cooreman (GBA), De Coninck (Westerlo), Vrancken (STVV), Jbari (Cercle Brugge) en Laybutt (Moeskroen) de Gentse rangen versterken. Met dit en het Arteveldestadion in zicht, kondigen zich mooie tijden aan in Gent!

Volgens de laatste nieuwtjes blijkt dat het bestuur van K.A.A. Gent de licentiecommissie van de UEFA toch heeft kunnen overtuigen de procedure in gang te zetten, om alsnog aan de Intertoto te kunnen deelnemen. Normaal gezien valt daar morgen de beslissing over. Voetbalkrant.com volgt het voor u!
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties