Ook België wil play-offs

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Ook België wil play-offs
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Naar het voorbeeld van Nederland wil men nu ook in België het play-offsysteem voor Europese plaatsen invoeren. Dat vertelde Jean-Marie Philips aan de Belgische pers. De topman van de Profliga heeft zelfs al een meeting gepland met de Nederlanders.

Helemaal nieuw is het idee niet. Twee jaar geleden dook het idee ook al op, maar toen botste het op een duidelijke 'njet' van de clubs. Nu lijkt de interesse groter dan voorheen.

In Nederland moeten de nummers twee tot en met negen vanaf volgend jaar strijden om hun Europese tickets in play-offs. Dat gebeurt volgens het klassieke bekersysteem. De acht teams moeten onder elkaar uitvechten wie er met het tweede Champions League - ticket en de drie UEFA-Bekertickets gaat lopen. De kampioen wordt vrijgesteld van deze play-offs, want het krijgt meteen een ticket voor het kampioenenbal.

In België zou het wellicht een beetje anders moeten verlopen. In ons land zijn er immers maar drie tickets te verdelen (het vierde gaat naar de bekerwinnaar). Daarom zou wellicht de kampioen ook moeten meedoen aan de play-offs. Dat betekent dat het wel eens zou kunnen dat niet de eerste, maar de achtste in het klassement naar de Champions League mag. De grote vraag is dan of de grote clubs dat wel zien zitten. 

Anderlecht reageert alvast positief. Manager Herman Van Holsbeeck wil zo snel mogelijk werk maken van de hervormingen: "Als er één club is die al jaren vraagt om hervormingen, dan is het Anderlecht wel. Onze voorzitter had de moed bijna opgegeven, maar nu zijn er weer bemoedigende signalen. Voor een spannende competitie en een hoger niveau willen wij het riskeren om onze eerste of tweede plaats op het spel te zetten."

Club Brugge is minder positief. De vice-kampioen zal het voorstel zeker bekijken, maar stelt wel haar eisen. Antoine Vanhove wilde er het volgende over kwijt: "Wij zullen het voorstel eerst grondig bestuderen, maar we zeggen zeker niet zomaar ja. Alleen als het resultaat van de competitie een bonus in de play-offs oplevert, ben ik voorstander. Want wat als je net veel geblesseerden hebt? Dan heb je een jaar voor niks gewerkt!"

Ook de kleine clubs zien het idee wel zitten, maar net als Vanhove heeft men haar twijfels: "Ik ben voorstander onder bepaalde voorwaarden", aldus Liersepreses Gaston Vets, "Er mag geen inkrimping komen en er zouden ook play-offs voor degradatie moeten komen."

Ook Beveren is gematigd positief: "Wij weten nog geen details en zijn dus zeer afwachtend. Willen de mensen wel dat we telkens tegen de zelfde ploegen spelen? Wij gaan in elk geval wel luisteren naar wat men ons te vertellen heeft."
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties