Analyse Landskampioen Rapide Wezemaal verliest terrein

Guillaume Belaey
Landskampioen Rapide Wezemaal verliest terrein

Op de 11de speeldag  won Zuid-West-Vlaanderen het subtopduel tegen landskampioen Rapide Wezemaal met het kleinste verschil. Het was geleden van 2 november 2002 dat Rapide een nederlaag kende. (3-0 op Kumtich). Ditzelfde Kumtich sloeg met brio de aanval af van Sinaai Girls terwijl vice-kampioen RSC Anderlecht inmiddels is opgeklommen naar de derde plaats.

De landskampioenen zonder Kristel Verelst en Hanne Vandegoor namen bij Zuid-West aanstonds het roer in handen. Daarin knalde bezoekster Niki De Cock nipt naast de verste paal. Langzamerhand wist de thuisploeg het evenwicht te herstellen. Meerdere hoekschoppen moest Wezemaal toestaan. Even voor het halfuur kon Christine Saelens zich voor doelvrouw Donvil wringen en koel besluiten. In de tweede helft bleef Wezemaal de scepter zwaaien terwijl een stilaan vermoeide thuisploeg toch overeind poogde te blijven. De bezoeksters zagen een strafschop aan hun neus voorbijgaan want de ref had niets gezien. Uiteindelijk boog de landskampioen onverdiend het hoofd.

Bij Hewian Lanaken kende Anderlecht geen enkel probleem om een driepunter te scoren. In de eerste helft was de basis van winst reeds gelegd met doelpunten via Cynthia Browaeys, Gertie Van Humbeeck en Ann Puttemans. Na de hervatting leidde slordig bezoekend verdedigen naar het eerreddertje voor Lanaken via Davina Philtjens. Op strafschop legde Kathleen De Smedt met een vierde doelpunt de eindstand vast.

Lentezon Beerse liet zich dit keer niet verrassen tegegn Oud-Heverlee Leuven. Het werd overigens een partij die met open vizier werd betwist en waarbij de thuisploeg vlot de geboden kansen afwerkte. Aanvankelijk had Beerse het initiatief waarna OHL geleidelijk overnam en ook scoorde via Fanny Kimpe. Na rust kende  Beerse via Dorien Truyens en OHL via Kimpe pech met pogingen op de paal. Uiteindelijk strafte de thuisploeg de geboden ruimte in de OHL-defensie af via Dorothy Van Renterghem . De bezoekers reageerden nadrukkelijk alhoewel een perfect uitgevoerde Beerse tegenaanval naar de verdubbeling en winst leidde via Sofie Kenis. In de slotminuten verhinderde alsnog doelvrouw Liesbeth Molenberghs met een prachtsave de gelijkmaker.

Stand. Luik bleef gemakkelijk in de running voor de topvijf want Vlimmeren Sp. was een maat te klein voor de thuisploeg. Met vier doelpunten werden de bezoeksters puntenloos huiswaarts gestuurd.

Leider Eva’s Kumtich nam in de eerste helft blijkbaar vlot voorsprong met doelpunten via Kelly Nys en Brenda Das (al dan niet in buitenspel). In het derde kwartier kon Sofie Piessen de aansluitingstreffer scoren en kreeg Kumtich het moeilijk want met een perfecte lob tikte Lieselot De Bruyn de gelijkmaker tegen de touwen. Halfweg viel het cruciale moment toen de Wase ploeg tevergeefs een penalty claimde waarna Sinaai-doelvrouw Ellen Van Trier foutief Wendy Roden stopte. De Wase goallie kreeg rood waarna Cindy Versauw vanop de stip de leiders op voorsprong tilde. In de slotfase scoorde een beheerste Brenda Das een vierde keer en dat bezegelde het Wase lot.

In het Oost-Vlaamse derby kon Dames Zultse ,ondanks knappe prestaties tegen hoger gewaardeerde ploegen, het niet bolwerken tegen VC Dames Aalst. De thuisploeg startte nochtans het best, vergat vaak de gaspedaal dieper te duwen, etaleerde teveel schoonheidsfoutjes en zou uiteindelijk het hoofd buigen tegen gretige bezoeksters. Nochtans zorgde Lien Vanassche met de openingstreffer voor een riante Zultse aanvangsfase. Voor rust lag evenwel Aalst in winnende positie na doelpunten via Linda Van Zeebroeck en Ellen Dooremont (strafschop). Halfweg tweede helft zorgden Audrey Vandenbroecke en Vanessa Molly voor de bezoekende zege.

In de zespuntenmatch tegen DV Borgloon faalde Opex Girls Oostende al waren er wel verzachtende omstandigheden. De thuisploeg speelde beter dan in de vorige partijen, kende evenwel tegenslag en werd bovendien een torenhoge strafschop geweigerd. Al deze zaken waren oorzaak dat slechts één punt werd verkregen en twee kostbare de mist ingingen.
Een offensief Oostende zag aanvankelijk een doelpunt van de lijn gehaald en pogingen van De Rammelaere werden met brio gered door de Borgloonse doelvrouw. Net voor rust lukte het toch wanneer Willaert de ban brak met de Oostendse openingstreffer.

Na de hervatting reageerde Borgloon zoals het moest maar thuisdoelvrouw Malfait hield de meubelen vooralsnog overeind. Maar nadat thuisspeelster Segers de paal streelde strafte Borgloon een aarzeling in de thuisdefensie genadeloos af met de gelijkmaker. In de slotfase liep de kustploeg nog driemaal dicht tegen de winninggoal alhoewel Borgloon dat in de ultieme minuut evenzeer verprutste toen een bezoekster alleen opgedoken voor de Oostendse doelvrouw pal op deze besloot.