"Ivorianen niet nodig als Bond zijn werk doet"

"Ivorianen niet nodig als Bond zijn werk doet"
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Vrijdagavond vond in Beveren een debat plaats tussen Jean-Marc Guillou, de algemeen directeur van Beveren en Roger Blanpain, Leuvens professor arbeidsrecht. Het debat draaide rond de stelling of de Ivorianen bij Beveren als mensenhandel beschouwd moeten worden of niet.

"Het probleem is de organisatie van de sportbonden", aldus Blanpain. "De voetbalsport is business: kopen en verkopen. Dat is maffia in de sport. Dat Guillou 30% krijgt per transfer van één van de Ivorianen, dat kan niet. Het Bosman-arrest bestaat enkel nog op papier. In Ivoorkust kopen en verkopen is mensenhandel."

"De professor kent misschien veel van arbeidsrecht, maar van voetbal niet", antwoordde Guillou. "Op de eerste plaats komt de vorming van de jeugd, daarna komt de onderhandeling met de clubs. Ik ben geen spelersmakelaar die 30% vangt bij een transfer. Dat geld wordt gebruikt voor de vorm en structuur van onze academie in Ivoorkust. En een voetballer is geen gewone werknemer, zoals professor Blanpain zegt. Als de voetbalbond zijn werk zou doen, moeten er geen Ivorianen geïmporteerd worden. De Bond moet voetbalscholen inrichten, maar doet dit niet."

"Het beperken van spelers uit de EU is niet mogelijk", aldus nog Blanpain, "maar niet zo voor spelers van buiten de EU. De Bond kan juridisch gezien zo'n beperking opleggen. Ik ben er geen voorstander van, maar het kan."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties