Column Wat zal 2005 in petto hebben

Jimmy Wouters
| 0 reacties
Wat zal 2005 in petto hebben
Foto: © SC

Een toekomstblik op 2005
 
 
Afgelopen week heeft u kunnen lezen hoe 2004 verlopen is. Vandaag willen we graag vooruitblikken op 2005.
 
Wat zal 2005 in petto hebben voor ons Belgische voetbal? Als we de lijn van 2004 doortrekken zullen we op sportief vlak toch op onze honger blijven zitten. Op het vlak van transfers is het nu al vrij stilletjes. Opvallendste spelers zijn toch zowel Genk als La Louvière.
 
Genk is tot nu toe erg actief geweest op de transfermarkt. Niet verwonderlijk ook, als je hun prestaties in de voorronde van nabij gevolgd hebt. Maar of die mannen zwaar genoeg zullen doorwegen valt nog te bezien.
Bij La Louvière zijn het momenteel solden. Voorzitter Gaone wil zijn ploeg koste wat het kost financieel gezond houden. Een verstandige keuze, zeker met de recente voetbalgeschiedenis in het achterhoofd. Het is moedig van de man dat hij zijn ploeg een zorgeloze toekomst wil bezorgen, maar hoe zit het met het sportieve? Zal dit niet weer een stap terug betekenen? Ik vrees ervoor, zal het niet in de terugronde zijn, dan wel in de heenronde van het volgende seizoen.
 
Dit brengt mij meteen bij de licenties. In het verleden een enorm struikelblok aan het been van menig clubbestuurders. Dit jaar is het opvallend rustig. Ik hoop dat de clubs op de goede weg zitten, maar diep in mijn hart kan ik dat niet geloven. Zowel Lierse als Moeskroen spelen met het zwaard van Damocles boven het hoofd. Het is maar de vraag hoelang dat netjes op zijn plaats blijft hangen. Maar niet alleen deze twee ploegen zitten met problemen, vele eersteklassers teren op de goodwill van enkele bedrijfsleiders. Maar hoelang kunnen zij geld stoppen in een bodemloze put?
 
Neem nu Anderlecht. Toch Belgisch meest memorabele club. De club met het meeste budget heeft niet eens 375 000 Euro voor handen om een Belgische belofte aan te trekken. Dit is toch triestig, en dan te bedenken dan Porto met hetzelfde budget Europees kampioen werd. De Brusselaars stellen dat er bij Brugge meer mogelijkheden zijn. Jongens, die beschikken naar verluit over een 5 – tal miljoen minder budget. Dan vraag ik mij toch af waar men al dat geld dan aan spendeert? Trouwens zo jaloers moeten ze op Brugge niet zijn. Ze trekken dan wel Klukovsky en Ishiaku aan, maar wat stelt dit eigenlijk voor. Goede spelers, maar topspelers…? Ik heb er toch mijn bedenkingen over.
 
Op Standard na valt iedereen weer in de oude ziekten. De meesten begeven zich weel op onbekend terrein en trekken massaal “zwarte” merels aan. Blijkbaar zijn ze nog altijd niet overtuigd dat ook in België talent rondloopt, dat razend ambitieus is. Maar veel ploegen denken nog altijd op korte termijn. Misschien dat zo iemand in een half jaar een tiental goals maakt, en vervolgens verlappen we hem voor een miljoen of zo. Misschien succesvol op het eerste zicht, maar op lange termijn schadelijk. En dat vooral voor het Belgische voetbal in het algemeen. Het ziet er naar uit dan bondscoach Antheunis het steeds maar moeilijker gaat krijgen om een waardige ploeg te selecteren, met alle gevolgen van dien.
 
Het is te hopen dat de Profliga het pakket TV - rechten aan een mooie prijs kan verkopen. Misschien dat de clubs met die extra inkomsten de jeugdwerking kunnen uitbouwen. Misschien eventuele financiële putten kunnen wegwerken. Verder hoop ik dat men in België eindelijk eens werk zal maken van een fatsoenlijke omkadering van het voetbal. Wat meer randprogramma’s rond de Jupiler league, die onze vaderlandse competitie wat zou kunnen opwaarderen. Want hetgeen VTM nu brengt, beantwoordt zeker niet aan de vraag van de modale voetballiefhebber.
 
Ook de voetbalbond zie ik onvoldoende evolueren naar een moderne instelling die extra – sportieve problemen feilloos kan opvangen. Het glazen huis is dringend aan verjonging toe. Verder hoop ik dat de profliga onze competitie niet zal inkrimpen tot 12 of 14 ploegen. Misschien kunnen deze teams dan wel het niveau iets hoger krikken, maar wat gaat er dan met de rest gebeuren. Zij zullen ongetwijfeld terug naar het amateurisme gestuurd worden. Dit zal dan met zich meebrengen dat er geen opvolging meer zal bestaan. Vervolgens zal ons voetbal stilaan naar beneden glijden.
 
In mijn ogen ziet de toekomst niet bijster rooskleurig uit. Ik hoop natuurlijk het tegendeel, maar onze clubleiders zullen stilaan eens moeten beseffen dat het op de huidige manier niet lukt. Er zijn dringend gestructureerde veranderingen bij zowel de clubs als bij de bond nodig om ons voetbal uit de slabakkende trend te trekken. Maar net als zovelen hoop ik natuurlijk dat de clubs en spelers ons aangenaam zullen verassen. Zodat we met zijn allen kunnen genieten van memorabele voetbalavonden zoals welleer.
 
 
Door Jimmy Wouters
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties