Analyse Alles op een zakdoek

Jan Martynowski
| 0 reacties
Alles op een zakdoek
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

De grootste aandacht voor deze speeldag ging naar de topper tussen Racing Genk en leider Club Brugge. Genk won met 2-1, en houdt zo de druk op Anderlecht. Genk herstelt zich op deze manier van de oplawaai vorige woensdag op het Kiel. Voor Club was het nog maar de tweede nederlaag deze competitie.

Tweede in de stand Anderlecht won eenvoudig van Cercle, en houdt een voorsprong van vier punten op Genk. Paars-wit heeft ook nog een wedstrijd minder in de rangschikking, tot de voetbalbond eindelijk een definitieve beslissing over de plofbal durft te nemen. 

Vierde in de stand is Standard, op een puntje van Genk. De rouches namen vrijdag al makkelijk afstand van een kansloos (letterlijk) Moeskroen, en kunnen zelf derde worden. Ook zij hebben immers nog een wedstrijd tegoed.

Ook AA Gent blijft door een nipte zege op koers voor Europees voetbal. Jbari, tot voor enkele weken nog verguisd door zijn eigen aanhang, bezorgde Oostende een kater door de winning goal voorbij Habran te deviëren. Voor de spits al de derde goal in twee wedstrijden. 
Voor het derde Uefacupticket lijkt het dan ook tussen deze drie ploegen te gaan. Charleroi lijkt af te haken door het teleurstellende gelijkspel tegen Sint-Truiden.

Dat brengt ons meteen naar de onderkant van het klassement. Zo spannend het bovenin is, de kelder van het klassement moet niet veel onderdoen. 

Het staartpeleton bestaat nog uit drie ploegen, die twee punten van elkaar verwijderd zijn. Voorlopig is het Brussels dat veilig is, maar de zaken kunnen snel veranderen. De winst tegen Bergen kwam immers op een ietwat gelukkige manier tot stand. Waseige heeft nog heel wat werk voor de boeg om de Brusselaars ook volgend seizoen een derby te laten spelen. Een derby tegen Anderlecht, wel te verstaan, niet tegen Tubeke of Union. Ook Herman Vermeulen zal snel een konijnepoot moeten vinden, wil hij Oostende nog redden. Als hij dat nog wil tenminste. Oostende redden kan immers eventueel betekenen zijn toekomstig werkgever STVV naar tweede duwen. Terwijl de man nog door Gent betaald wordt. In België lijkt alles mogelijk. Ook Jos Daerden moet nog bewijzen dat zijn negen op negen met Bergen na de winterstop meer was dan een toevalstreffer.

Iets boven de echte degradatie zone schijnt er voor STVV weer wat licht aan het einde van de tunnel. Sint-Truiden haalde vier op zes en slaagt zo, samen met Moeskroen, een kloof van vier punten met derdelaatste Brussels. Verschil tussen Moeskroen en STVV is dat de kanaries zichzelf net op tijd lijken te herpakken, terwijl Moeskroen na een sterke start helemaal afglijdt. De wedstrijd tegen Standard vormde in ieder geval een dieptepunt. Ook Germinal Beerschot lijkt zich naar een veilige plaats te hijsen door de recente zes op zes. De contractverlenging van coach Brijs leverde blijkbaar toch iets op.

Aan de kop van de topschutterstand komt Nenad Jestrovic steeds nadrukkelijker opzetten. De Serviër scoorde ook vandaag tweemaal, en tikt nu ook aan twaalf, net als Lange, Zewlakow, Romaric en Bangoura. Maatje Aruna volgt op één doelpunt, evenals Sanogo en Datti. Drie Ivorianen dus aan kop van de topschutterslijst, en geen enkele Belg. Vandenbergh is met tien potten de Belg die het best scoort. Hallo Antheunis?

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

 Europa Play-offs - Finale
KRC Genk KRC Genk 0-1 KAA Gent KAA Gent

Nieuwste reacties