Sporting maakt gehakt van Newcastle

Tom Ceusters

Vanavond stond het eerste deel van een voor Newcastle United belangrijk tweeluik op het programma: een dramatisch seizoen in de eigen competitie kon goedgemaakt worden door mooie prestaties in de FA-cup en in Europa. Zaterdag wacht Manchester United, maar vandaag moest eerst afgerekend worden met Sporting Lissabon. Newcastle verdedigde een uitstekende 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd: als de Engelsen één keer scoorden, moesten de Portugezen al drie keer raak treffen. Een geruststellende gedachte.

De Portugezen, die het in eigen land wel goed doen en verwikkeld zijn in een hevige strijd om de landstitel, moesten het doen zonder hun geschorste topschutter Liedson, al goed voor 24 doelpunten in de competitie. Extra motivatie voor de thuisploeg: de finale van de Uefa-cup wordt dit jaar in het eigen stadion gespeeld...

Sporting begint sterk: al na enkele minuten wordt het Britse doel voor het eerst onder vuur genomen. Newcastle-keeper Given kan het schot van Rogerio echter met de benen keren. De Portugezen nemen van in het begin het heft in handen, maar veel resultaat levert de steriele druk niet op. Het is wachten tot de 15e minuut op een nieuw moment van spanning, wanneer de eerste echt vlotte aanval van Sporting meteen doelgevaar oplevert: een mooie aanval vanop links doet de bal belanden in de voeten van Martins, die van buiten de 16 meteen uithaalt. Zijn schot gaat maar net naast.
Bijna onmiddellijk daarna volgt het moment van Dyer. Een verre trap wordt verlengd door Jermaine Jenas, de Portugeze verdediging grijpt niet krachtdadig genoeg in en de bal dwarrelt in de voeten van Dyer. De Engelse international kan de 16 in, en vanuit een scherpe hoek vindt hij net gaatje tussen de benen van keeper Ricardo: 0-1, Newcastle op rozen.

De ploeg uit Lissabon is aangeslagen. Van hun vroege enthousiasme is nog maar weinig te merken, en met diepe ballen naar de snelle spitsen slaagt Newcastle erin de thuisspelende achterlinie aan het twijfelen te brengen. Na een half uur zijn de Engelsen dichtbij de 0-2, maar Bowyer trapt ter hoogte van het penaltypunt een teruglegger van Shearer wild over. De bezoekers komen er meer en meer uit, Sporting krijgt niets meer voor mekaar en moet rekenen op een zeldzame counter. Gevaar levert het echter niet op, het spel wordt bitsiger.

Vijf minuten voor de rust breekt de wedstrijd plotseling echt los. Eerst zwiept Joao Moutinho heerlijk voor, en met een rake kopbal van tussen 2 verdedigers brengt Niculae opnieuw hoop in de Portugese harten. Onmiddellijk na de gelijkmaker kan Moutinho van binnen de 16 verschroeiend hard uithalen, maar te dicht bij Given die erin slaagt de bal uit z’n doelvlak te ranselen. En nog is het niet gedaan: opnieuw is Dyer als eerste bij een diepe bal, en opnieuw ziet de te ver uitgekomen Ricardo de bal door z’n benen gaan. Deze keer heeft hij echter meer geluk: de poging van Dyer belandt in het zijnet. Een opwindend einde van de eerste helft.

De tweede helft begint op het elan van de eerste helft. Onmiddellijk krijgt de pas ingevallen Milner van dichtbij een dot van een kans, maar hij trapt de voorzet van Dyer op de benen van Ricardo. Ook de Portugezen krijgen in de beginfase een reuzenkans, het vizier van Rui Jorge staat echter nog niet scherp genoeg en z’n pegel vliegt over. Het spel gaat op en neer, de snelle Dyer blijft een gesel voor de verdedigers van Sporting. De ploeg uit de Portugese hoofdstad dreigt wel, maar meer dan een harde kopbal naast van Beto levert dat niet op. De tijd begint te dringen voor de thuisploeg, die nog 2 keer moet scoren op een half uur wil ze zich plaatsen voor de halve finales.

Met nog 20 minuten te gaan mag Kluivert richting doel stormen. De Nederlander, ingekomen voor de geblesseerde Dyer, geeft de bal aan Shearer, die onder druk van 2 verdedigers pal op Ricardo besluit. De Portugezen lijken weg te zakken, maar plots staat wel de 2-1 op het bord: Given krijgt een schot van Pedro Barbosa niet onder controle en de goed gevolgde Sa Pinto brengt z’n ploeg weer op voorsprong. Sporting drukt nog eens door, de spanning stijgt. Een kwartier voor tijd ontploft het Estádio Alvalade XXI: de zoveelste corner van Sporting wordt staalhard binnengekopt door Beto. 3-1, voor het eerst is Lissabon virtueel geplaatst.

Een aangeslagen Newcastle kan niet meer reageren, en in blessuretijd krijgt het de definitieve doodssteek: Rochemback walst door de Engelse verdediging en prikt de 4-1 net naast de paal in de verste hoek. Game over voor Newcastle.

Een mooie 4-1 overwinning voor Sporting Lissabon, dat er na een vroege achterstand nog vlot in slaagde z’n tegenstander opzij te zetten, vooral dankzij een ijzersterk laatste half uur. Voor Newcastle United, dat na het uitvallen van Dyer niets meer voor elkaar kreeg, rest nu enkel nog de FA-cup...