Analyse Titelhouder Rapîde Wezemaal in pole positie

Guillaume Belaey
Titelhouder Rapîde Wezemaal in pole positie

Op de voorlaatste speeldag in de hoogste klasse baande uittredend kampioen Rapide Wezemaal zich op het gepaste moment naar de pole positie. Leider Anderlecht moest lichtjes afhaken wegens een draw bij Zuid-West-Vlaanderen. Het heeft er toe geleid dat de beslissing om de titel slechts valt op de slotdag in het duel tussen R. Wezemaal en RSC Anderlecht. Niet toevallig de uitredende landskampioen en vice-kampioen.

Onderaan blijft het ,,Zwaard van Damocles’’ boven de hoofden van Borgloon en Opex Oostende, ondanks hun overwinning, dreigend hangen. Conclusie: op de laatste speeldag volgende week zal alweer de spanning troef zijn.

In tegenstelling met de voorbije bekermatch tegen Eva’s Kumtich kwam Wezemaal ditmaal sterker voor de dag. Er werd vlotter gecombineerd waarbij Kumtich vaak onder druk werd gezet met verre, scherpe dieptepassen. Desalniettemin bleven de bezoekster erin geloven maar verder dan vrijschoppen en corners kwamen ze niet. De betere kansen waren voor de landskampioenen via Femke Maes en Karen Meeus. Thuisdoelvrouw Isabel Donvil moest wel een poging van Sindy Put in hoekschop verwerken. Halfweg deze periode tilde Kristel Verelst Wezemaal op voorsprong waarna enkele minuten later Annelies Timmermans verdubbelde.

Een koud stortbad dat Kumtich na rust ondanks fors aandringen niet meer kon rechtzetten. Aan beide kansen vielen er nog kansjes te noteren maar Wezemaal behield het laatste woord en staat nu op anderhalfuur van een nieuwe titel.

Het duel tussen titelkandidaten Zuid-West-Vlaanderen en RSC Anderlecht verliep zeer zenuwachtig. Bovendien werd het een lange verkenningsronde. Evident dat dit bij rust uitmondde in een blanke score. Enig animo na de hervatting want in de 51ste minuut zorgde Cynthia Browaeys voor Anderlechtse voorsprong. Tien minuten  later was alles te herdoen toen Christine Saelens een slordig wegtrappen van de Anderlecht-doelvrouw Gave Van Poucke afstrafte. Bij het ingaan van slotkwartier zorgde Sophie Mannaert, op aangeven van Browaeys, voor de verdubbeling. De bezoeksters dachten de buit binnen maar dat was dan zonder Van Stichel gerekend die een licht toegekende elfmeter naar de gelijkmaker omzette.

Voor Oud-Heverlee Leuven werd het een natte reis heen en terug naar de Vurige Stede. Na een 3-3 stand werd de wedstrijd , na 65 minuten, wegens wateroverlast en op aandringen van de speelsters stopgezet. Werk op de plank meteen voor het bevoegde comité.

Voor de strijd om de 9de plaats konden Zultse noch Vlimmeren voordeel halen. Het werd overigens een spannende wedstrijd. In de aanvangsfase hielden beide ploegen als goed gesloten zodat er van degelijk voetbal nauwelijks sprake was. Een nochtens viniger Vlimmeren kon niet beletten dat Thea de Blaeij de thuisploeg op winst schoot.

Na de hervatting had Zultse veel balbezit maar toonde Vlimmeren zich scherper. Een aarzeling in de thuisverdediging strafte Stephanie Cooymans meteen genadeloos af. Nadien kwamen de bezoeksters nog driemaal dicht tegen de winninggoal. Het verdict voor die negende plaats valt wellicht op de slotdag. Zultse moet naar Oud-Heverlee Leuven, Vlimmeren krijgt rode lantaarn Lanaken op bezoek.

Sinaai Girls begon pechvol bij Opex Oostende want na 5 minuten werd doelvrouw Stefanie Vanmeirvenne aangetrapt. Na verzorging moest ze toch afhaken en kwam veldspeelster Martine De Witte tussen de palen. De eerste helft was van een laag niveau en kon niemand boeien. Na rust werd Sinaai tot 10 herleid na een rode kaart waarna Oostende voorsprong nam. Enkele minuten later sloegen de Wase bezoeksters terug met de gelijkmaker via Sofie Piessens Als de bezoekende defensie op corner aarzelde weg te vegen kon Femke Segers de Oostendse winninggoal scoren.

Bij Beerse nam Borgloon de kans te baat alsnog in de running te blijven voor het behoud. Met twee doelpunten in iedere helft werd Lentezon opzij geplaatst.

Degradant Lanaken speelde een uitstekende partij tegen E. Aalst. Tot bij rust bleven ze de evenknie van de ajuinen (2-2). Slechts in de tweede periode moesten ze het hoofd buigen toen de bezoeksters een derde doelpunt scoorden. Ondanks alle verweer kon Lanaken dit niet meer goed maken.