De week van 27 juli tot 2 augustus

Rita De Meyer
| 0 reacties
De week van 27 juli tot 2 augustus
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Woensdag 27/7

De internationale voetbalpers wordt op haar nuchtere maag opgeschrikt. Artmedia Bratislava heeft gisteravond het trotse Celtic met 5-0 ingeblikt. Gordon Strachan, die zijn debuut maakte als hoofdcoach bij Celtic, is er niet goed van. “Dit was het ergste dat me in mijn voetballeven overkwam. Het wordt moeilijk om de mensen onder de ogen te komen. Ik ben erg beschaamd.” Joos Valgaeren, vorig seizoen nog speler van Celtic, nu Club Brugge, probeert z’n ex-ploegmaats te bereiken. “Maar ze nemen hun gsm niet op, ze durven waarschijnlijk niet.”

Dennis Van Wijk
vraagt zich in Sport/Voetbal Magazine af waarom Club Brugge nooit aan hem heeft gedacht om te scouten. “Ik heb een tijd lang voor Louis van Gaal bij Barcelona gescout in de Champions League. Als Barcelona je vraagt om Aston Villa tegen Newcastle te scouten, denk je wel eens: waarom vragen ze mij bij Brugge niet?” Of dat  gaat veranderen nu zijn schoonbroer Marc Degryse meer te zeggen heeft, betwijfelt Dennis.
 
Bart Goor heeft zijn laatste dagen bij Feyenoord serieus afgezien. “Het was een slopende zomer. Kliekjes voor en tegen mij. Ook een incidentje op training. Ik deed een harde tackle omdat we achter stonden en ze begonnen te lachen. Lazovic reageerde door mij te slaan. Dat ging mij te ver, je kapitein slaan. De fans riepen “kut- en kankerbelg”. Ach, ik begrijp ze wel. Die jongens steunen helemaal hun ploeg, het is hun leven.”
 
Brecht Decaestecker van Het Nieuwsblad heeft een tête à tête met Pietro Allatta weten te versieren, de makelaar van Silvio Proto waar Anderlecht eerst niet mee wilde onderhandelen. Plaats is een Italiaans café. “Alleen over Proto”, zegt Allatta hem, maar Brecht is een goede journalist en wijdt uit. Eerst over z’n licentie in Togo en dan over zijn band met de Chinese zakenman Zhe Yun Ye. Dat mocht hij niet gedaan hebben. Allatta staat op en wil vertrekken, maar denkt net op tijd “wat gaan ze anders weer over me schrijven en denken” en gaat weer zitten. Maar veel komen we over die Chinees niet meer weten. “Ik weet niet eens wat hij doet.”
 
Tijdens de oefenpartij Standard Luik-Keulen geloven de journalisten op de perstribune hun ogen niet. De wedstrijd, die op 2-0 eindigt, lijkt vlak na de rust uit de hand te lopen wanneer Runje en wunderkind  Podolski een robbertje vechten. Zelfs scheidsrechter Vinche deelt in de klappen. En wat doet de anders zo provocerende en vurige Conceiçao? Hij roept de Standard-verzorger erbij om de ref aan de lip te laten verzorgen. Dat is nu eens kapiteinwaardig!
 
 
 

Donderdag 28/7

Het was te denken. De Turkse aanwinst van Anderlecht Serhat Akin heeft eens op de bank moeten zitten en praat al stoere taal in de Gazet van Antwerpen. Hij denkt zelfs aan de beruchte wet van ’78. "Ik hoor altijd dat Anderlecht een luxeprobleem heeft vooraan. Moet ik het probleem oplossen door mijn contract te verbreken misschien? Ik ben niet naar hier gekomen om op de bank te zitten."
 
Vrijdag 29/7
 
Paul Verbrugghe is goed bezig zich persona non grata te laten verklaren
in het Jan Breydelstadion. De goeie maat van Trond Sollied doet met
z'n bericht dat Club Brugge alsnog zal buigen voor Sollied en hem een ontslagvergoeding zal betalen, het bestuur van Club Brugge achterover vallen. Een reactie op de website van Club Brugge liegt er niet om. “Het gepubliceerde bericht steunt nergens
op en vormt allicht weinig meer dan een bedenkelijke poging om Club
Brugge onder druk te zetten.”
Dat Verbrugghe onder één hoedje zou spelen met Trond, is best mogelijk. Was Paul niet één van die journalisten die met Trond in het casino was blijven plakken voor de match tegen Shaktar Donetsk, waarna de Noor de volgende dag met alcoholadem de tactische bespreking bijwoonde? En was hij het niet die nadien Trond beschermde in z'n
columns tegen de kritiek van de andere journalisten die het over het
drankprobleem van Trond hadden? Maar hij was het ook die dacht dat Trond hem te
woord zou staan in Griekenland, toen Sollied in een geblindeerde
wagen van de Olympiakos-voorzitter wilde wegrijden. Paul probeerde de deur te openen, maar tot z'n grote verbazing werd hij weggeduwd door bodyguards. Maar dat heeft de vriendschapsrelatie blijkbaar niet bekoeld.
 

Zaterdag 30/7

Club wint de Supercup ten koste van Germinal Beerschot. Marc Brys toont zich een goede verliezer, maar stelt zich wel vragen bij het feit dat de strafschoppen, die de match beslisten, aan de kant van de Brugse spionkop werden getrapt. “Brugge had al 90 minuten van het thuisvoordeel genoten, waarom moeten de strafschoppen zo nodig aan de kant van hun fans worden genomen? Dat probeerde ik de ref uit te leggen, maar het had weinig impact.” Nu, geeft Brys tenslotte toe, “had ik Jan Ceulemans geheten, dan was dit een ander verhaal geweest.”
 
Maandag 1/8
 
De Belgische sportkranten hebben een onzekere Silvio Proto gezien tegen Southampton, afgelopen weekend. Twee van de drie goals worden hem op de mouw gespeld. In Het Nieuwsblad heet het: “Proto maakt valse start.” In La Dernière Heure verweert Proto zich. “Ik wist dat ik nog geen 100% was, maar het zou fout zijn om te zeggen dat ik geblunderd heb tegen Southampton. Ik heb zowat alle hoge ballen gepakt en trouwens, bij La Louvière heb ik vorig jaar tijdens de voorbereiding ook slechte wedstrijden gespeeld.”
In een andere Waalse krant, SudPresse, neemt manager Herman Van Holsbeeck het op voor Proto. “Hij was een beetje nerveus, ja. Begrijpelijk ook, want de laatste weken zijn erg druk geweest voor Silvio. Hij heeft nog wat aanpassingstijd nodig.”
 
BNN, 21u30. De finale uitzending van Atletico Ananas. Zestien nerds werden drie maanden geleden bruusk van achter hun computer gehaald om hen onder leiding van trainer Peter van Vossen klaar te stomen voor een partijtje voetbal tegen oud-Feyenoordspelers. Kunnen scoren in hun galamatch, dat was hun betrachting. Op de fandag van Feyenoord verliezen ze met 11-1. Ze scoren op strafschop na een mooie schwalbe. Bij de oud-voetballers onder meer Gaston Taument, Mario Been, Regi Blinker, Bennie Wijnstekers en Henk Fräser. Peter van Vossen neemt na drie maanden afscheid van zijn jongens. “Het heeft m’n leven toch een beetje veranderd”, vertelt hij. Kunnen die gasten hem nu misschien eens drie maanden computerles geven?
 

Dinsdag 2/8

VT4 doet verwoede pogingen om de wedstrijd Neftchi-Anderlecht, de terugwedstrijd in de voorronde van de Champions League, een uur te verzetten (om 18u in plaats van 17u), want dan wil de commerciële zender wel aan een rechtstreeks uitzending denken. Maar VT4 stuit op een njet van Bakoe.
 
Het Nieuwsblad heeft een enquête gedaan onder trainers en aanvoerders van de eersteklassers. Daaruit blijkt dat Anderlecht kampioen wordt. Club Brugge finisht tweede,  Standard derde, net voor Genk. Zulte-Waregem en Roeselare zakken, volgens de ondervraagden. Dan zijn ze het niet helemaal eens met de voetbaljournalisten van Het Nieuwsblad. Die laten ook hun licht schijnen op het nieuwe seizoen met een zelf gefabriceerde eindstand. Volgens de kenners op de Sportwereldredactie degradeert Roeselare samen met Beveren. De volledige eindstand is pas donderdag bekend, maar volgens onze bronnen zullen de journalisten hun geïnterviewde gasten zeker
volgen – 1. Anderlecht, 2. Club Brugge!
 
Toch even slikken als we het Algemeen Dagblad openslaan. Paginagroot prijkt Benji De Ceulaer in de krant in een advertentie voor Bikkembergs. “Benji Beckham”, noemen de media van onze noorderburen hem nu al. Nu nog kijken of hij op het veld bij RKC ook die bijnaam kan krijgen.
 
Arsène Wenger is samen met Arsenal op bezoek op de Freethiel om een vriendschappelijke match te spelen tegen Beveren. Tegen zijn goede vriend Jean-Marc Guillou grapt hij: "We zouden wat meer spelers van Arsenal aan Beveren moeten geven, dan speelt Beveren zeker kampioen. Maar ja, dat zouden Anderlecht en Club Brugge niet leuk vinden." En de kenners van Het Nieuwsblad ook niet, want dan is hun prognose om zeep!
 
Celtic wint zijn match tegen Bratislava met 4-0 en komt dus één doelpuntje tekort om verlengingen uit de brand te slepen. Misschien kan je het nu nog eens proberen, Joos.

Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties