RC Genk - Doel is wederom Europa

Philippe Crols
| 0 reacties
RC Genk - Doel is wederom Europa
Foto: © SC

Volg KRC Genk nu via WhatsApp!

Vandaag stellen wij u Racing Genk voor. Genk is op het eerste zicht niet zo heel veel veranderd ten opzichte van vorig seizoen. Ze lieten geen basisspelers vertrekken en haalden er nog twee versterkingen bij. In principe moeten de Limburgers dus in staat zijn even goed te doen als de derde plaats van vorig jaar.

Vorig Seizoen 

Racing Genk kende vorig jaar een goed jaar. De ploeg speelde niet altijd sprankelend voetbal en won vaak pas in de slotminuten, maar haalde onder René Vandereycken wel 70 punten. Dat was echter nog niet genoeg voor Europees voetbal. In een dubbele testmatch tegen Standard wist Genk alsnog de weg naar Europa te vinden na een schitterende terugmatch waarin de 3-1 uit de heenmatch werd weggeveegd. Toch kwamen de Limburgers door de meningsverschillen tussen voorzitter Vaessen en trainer Vandereycken vaak negatief in het nieuws. Die laatste had het in België ook zowat met iedereen aan de stok en dat kostte hem uiteindelijk zijn kop. Hugo Broos werd zijn vervanger. 

Transfers

Genk is wel versterkt mogen we zeggen. Door het vertrek van doelman Sem Franssen en verdediger Daan Vaesen zijn de Limburgers zeker niet verzwakt. Verder werd met Akram Roumani een speler uitgeleend die vorig jaar nooit speelde in Genk. Afgelopen winter werd met rechterflankverdediger Hans Cornelis reeds de eerste nieuwe speler onder contract gelegd. Met Sunday Oliseh haalde Genk dan weer ervaring en een bekende naam in huis. In goede conditie is de Nigeriaan hoedanook een versterking voor Genk en het Belgische voetbal. Vraag is echter wel hoe fit hij is en met welke motivatie hij naar België is gekomen. De belangrijkste transfer is misschien wel die van de trainer. Hugo Broos moet vooral voor de rust zorgen die er onder zijn voorganger zelden of nooit was. Er wacht hem echter wel de moeilijke taak om het even goed of beter te doen dan René Vandereycken. 

Seizoen 2005-2006

Hoe Racing Genk zal spelen daar hebben pers, supporters en misschien ook wel de spelers van Genk zelf voorlopig nog het raden naar. In doel lijkt het echter wel zeker dat Jan Moons de voorkeur zal krijgen op Logan Baily en de nog jongere Sinan Bolat. Wie er centraal in de verdediging zal spelen is nog niet duidelijk. In de voorbereiding werd het duo Priske - Claessens enkele malen uitgeprobeerd, maar dat was geen onverdeeld succes. Met mensen als Matoukou en Seyfo heb je natuurlijk wel mogelijkheden om te wisselen. Op rechts zou Priske normaal de concurrentie moeten aangaan met Hans Cornelis. Als Priske natuurlijk centraal wordt uitgespeeld is dat probleem opgelost. De linkerback-positie lijkt echter het Genkse probleem te gaan worden. Sigurdsson is dan wel een degelijke verdediger, maar het uitvoetballen verloopt meer dan eens dramatisch bij de Ijslander. Hoewel de beste positie van Mikulic centraal in de verdediging is speelde hij in de oefenwedstrijden vaak op de linksachter. Hij deed dat niet slecht, maar je ziet duidelijk dat die linksachter niet zijn favoriete positie is.

Door de blessure van Thomas Chatelle lijkt Mirsad Beslija de eerste weken zeker van een basisplaats op rechts. Als Sunday Oliseh volledig fit is mag men ook verwachten dat hij in de ploeg zal staan. Koen Daerden is in Genk gebleven, maar waar hij zal spelen is nog niet duidelijk. De twee opties zijn links of centraal op het middenveld. Als u ook nog weet dat Broos Orlando Engelaar zeer graag als spelmaker wil uitspelen, lijkt er ook dit jaar voorlopig weer geen plaats te zullen zijn voor Tom Soetaers. Al blijft het afwachten in welke formatie Genk gaat spelen en hoe de trainer die invult. 

Voorin zou normaal gezien Vandenbergh - Stojanovic het koningskoppel moeten worden. Hugo Broos speelde in de voorbereiding echter meer dan een keer maar met één spits. Dat was altijd VDB-junior. Dan heb je ook nog Paul Kpaka. Vorig jaar en het jaar daarvoor veel te veel op de bank naar zijn zin. De voortekenen voor dit jaar zijn echter beter. Kpaka scoorde een aantal maal in de oefenwedstrijden en liet zich daarin ook meermaals in positieve zin opmerken. Op een basisplaats lijkt hij voorlopig echter niet te moeten rekenen. Met Marvin Ogunjimi heeft Genk misschien wel de targetman in huis naar waar het op zoek is. Al is hij misschien nog wat jong.

Genk kende een niet al te beste oefencampagne. Wat de resultaten betreft toch. Aanvankelijk werd er van de mindere goden makkelijk gewonnen en doorstonden de Limburgers ook de eerst test tegen WillemII. Nadien werd er echter kansloos verloren tegen Borussia Mönchengladbach en Celta de Vigo. Ook in Vitesse werd niet gewonnen. Daar haalde Genk wel een achterstand van 2 doelpunten op. Benieuwd of Genk er zaterdag zal staan in Lokeren.


Prognose

Hugo Broos moet Genk vooral aantrekkelijker voetbal laten spelen en bovendien minimum Europees voetbal halen. Of men dat via de competitie of de beker haalt zal voorzitter Vaessen en het Genkse publiek allicht niets uitmaken. Genk is op papier versterkt en dus moet de kampioen van de terugronde van vorig jaar in staat zijn om ook dit jaar weer derde te eindigen. Het zal daarvoor de strijd moeten aangaan met Standard en misschien ook wel met Club Brugge. Wij dichten Genk alvast goede kansen toe om Europa voor een tweede maal op rij te halen. 

Beste aankoop:  Sunday Oliseh 
Grootste verlies: /
Prognose:  Top-4

Ploegfiche

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties