65ste Derby van Haspengouw

Mario Lelievre
| 0 reacties
65ste Derby van Haspengouw
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Standard de Liège en STVV bekampen elkaar zondagavond voor de 65ste keer in competitieverband. Wie er zal winnen, is ook voor ons een vraagteken, maar onze analist gooit alvast alle kaarten op tafel en geeft tekst en uitleg. 

De competitiestart is gegeven en we gaan naar de derde speeldag toe. Natuurlijk is het nog veel te vroeg om al conclusies te trekken, maar er zijn toch al lichte indicaties. Toch staat na twee speeldagen de eerste derby der vurige steden van het seizoen reeds op het programma.

Het woelige kruidvat dat Standard in de vurige stede gebleken is, heeft ook dit jaar zijn reputatie alle eer aangedaan. Eerst bleek het er nog rustig te blijven, tot twee dagen voor de competitiestart Rapaic ineens besloot om het wijde sop te kiezen en terug naar Kroatië te reizen. En sindsdien is het niet meer rustig geweest op Sclessin. Er waren de transfergeruchten over een naar Man United vertrekkende Onyewu, Dragutinovic die aangaf te willen vertrekken en zo Sollied wil gezelschap houden in Athene. Als toemaatje was er Roussel, die stevig uithaalde in de pers en zijn uitgenoegen over zijn (voorlopige?) bankzitterstatus uitte.

Nu is het natuurlijk afwachten wat er de laatste dagen nog staat te gebeuren op Sclessin. Volgens de geruchtenmolen zou er sprake zijn van een terugkeer van Rapaic. Indien dit zou gebeuren, kan niemand de gevolgen inschatten van wat dit teweeg gaat brengen in de Standardse spelersgroep. Standard heeft echter niet alleen uitgaande transferperikelen, ze hebben ook spelers ingelijfd. De meest in het oog springende transfer voor de STVV’ers zal ongetwijfeld de komst van Matthieu Béda zijn. Hij speelde in het afgelopen seizoen op de rechtsback, ook al is hij van opleiding een centrale verdediger. Hij zal er de concurrentie moeten aangaan met jongens als een Dragutinovic, Onyewu en Sarr.

Nu ja, ondanks alle gebeurtenissen is Standard er toch in geslaagd om een schitterende seizoensstart te nemen waarbij het uitpakte met een zes op zes. Dit moet voor de Rouches zowat een eeuwigheid geleden zijn dat ze na twee speeldagen nog niet op achtervolgen nagewezen zijn. De zes op zes kwam er na de thuisoverwinning tegen Lierse en een uitoverwinning bij promovendus Zulte Waregem.

Beide overwinningen bevatten nochtans genoeg stof tot discussies. Zo had Standard niet meteen te klagen over de arbitrale leiding in haar eerste thuiswedstrijd. Zo werd er onterecht een strafschop aan Lierse weerhouden net gelijk er onterecht een geldig doelpunt Lierse werd onthouden door vermeend buitenspel. De bewuste lijnrechter die het doelpunt afvlagde, mag zich ondertussen enkele weken gaan bezinnen in tweede klasse. 
In Zulte Waregem kroop Standard door het oog van de naald. Vroeg in de wedstrijd kwamen de Rouches op achterstand, nadat een eigen doelpunt onterecht werd afgekeurd voor buitenspel, door een doelpunt van ex STVV’er Stijn Meert. In de rest van de eerste helft kon men spreken van een echt bleek Standard dat het allesbehalve onder de markt had met Zulte Waregem. In de tweede helft herstelde Standard het evenwicht, maar had toch nog de blessuretijd nodig om gelijk met en over Zulte Waregem te kunnen wippen via Tchité en Garbini.

Standard staat dus helemaal bovenaan met een zes op zes, al had het er eveneens maar twee kunnen zijn. Misschien kan STVV komende zondag hiervan profiteren indien de Standard-spelers achterover gaan leunen en spelen met de gedachte dat ze er wel door geraken. De vraag is echter of coach D’Onofrio dit gaat laten gebeuren en zijn spelers deze week niet meerdere malen zal wakker maken. Al heeft Herman Vermeulen ook wel opgemerkt hoe Zulte Waregem Standard monddood maakte door een dubbele bewaking op Coneiçao te plakken.

Ook bij STVV was het in het tussenseizoen niet zo rustig gebleven. Het Wilmots-tijdperk werd definitief achter zich gelaten en er werd met Herman Vermeulen een degelijke trainer binnengehaald. Ondertussen hebben de nieuwkomers zich al meer dan behoorlijk in de groep ingewerkt en laten ze zien dat de club geen slechte zaak gedaan heeft met hen binnen te halen.

Zo hebben we al kunnen zien dat de tandem Ramond-Nijs op de linkerflank er eentje is om te koesteren. Zo hebben we kunnen vaststellen dat de nieuwe spits Stolica vrij stevig is en een ideale targetman is. Hij werd trouwens niet voor niets op Sporza-radio omschreven als “een echte aanwinst voor STVV en de Belgische competitie die bovendien nog veel doelpunten zal scoren voor STVV”. Als supersub kan Vermeulen bovendien beroep doen op publiekslieveling Mbonabucya. Voor deze Mbonabucya zal de wedstrijd trouwens rare gevoelens oproepen. Wie herinnert zich het doelpunt van Thomas Caers in de voorlaatste minuut niet meer? Het doelpunt dat gevierd werd met Mbona’s shirtje, vlak voor zijn ogen. Een mooier eerbetoon kon er toen niet zijn voor de pas vrijgelaten en onterecht verdacht geweest voor kinderhandel zijnde Mbonabucya.

STVV heeft zijn start evenzeer niet gemist. Het behaalde een drie op zes, en dit is gezien zijn verleden in de competitiestarts al behoorlijk succesvol te noemen. De eerste driepunter kwam er al meteen op de openingsspeeldag na een zwaar bevochten overwinning tegen die andere promovendus, Roeselare. In de eerste helft werd er goed gevoetbald, wat al snel resulteerde in een doelpunt van de nieuwe scoringsmachine Stolica. In de tweede helft zakte het tempo uit de wedstrijd en verdween ook het goede voetbal. Er werden te veel foutieve passes gegeven waardoor STVV Roeselare eigenhandig terug in de wedstrijd bracht. Uiteindelijk hadden ze Belic meer dan nodig gehad om de drie punten toch nog op Staaien te kunnen houden. Diezelfde Belic kostte STVV echter minimum een punt op het Lisp. Bij een 0-0 stand, en na een afgekeurd doelpunt van Stolica voor buitenspel, flaterde Belic bij een actie van de doorgebroken Nunes. Al dient het gezegd te worden dat in de voorafgaande fase Belic niet echt kon rekenen op zijn medemaats. Deze brachten Delorge in problemen zodat Nunes kon uitbreken.

Nu is het echter aan Vermeulen om deze nonchalances en onzorgvuldigheden uit het Truiense spelbeeld te halen. Indien dit niet zou lukken, gaan de Kanaries een zware avond tegemoet op Sclessin. Indien Vermeulen die onzorgvuldigheden eruit kan halen tegen zondagavond, dan zal Standard het knap lastig krijgen tegen de Trudo-jongens. Het is trouwens een bijna vaststaand feit dat Standard het vaak lastig heeft in de derby der vurige steden. Zo wijzen we graag eventjes terug naar de 4-1 nederlaag die Standard tegen STVV vorig seizoen geleden heeft, het 1-1 gelijkspel het jaar ervoor, het 1-3 verlies twee jaar daarvoor. De laatste tien duels resulteerden voor STVV in vijf nederlagen, 4 draws en 1 overwinning. Mathematisch gezien hebben zij dus 1 kans op 2 dat ze met een punt of meer terugkeren naar Staaien.

Het is voor de beide supporterclans te hopen dat ze zondagavond een aangename wedstrijd te zien krijgen die ditmaal niet kapot gefloten zou worden door de man in het zwart. Want laten we wel wezen, de scheidsrechter heeft zich de afgelopen twee speeldagen, op verschillende speelvelden, niet bepaald populair gemaakt door tal van foutieve beslissingen. 

Jurgen Wathion

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties