Terugblik op de Week: Brian Pinas

Steurbaut Kersten
| 0 reacties
Terugblik op de Week: Brian Pinas
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Ooit speelde hij nog bij Feyenoord en Newcastle United. Nadat hij vorig jaar bij Groningen geen vaste waarde meer bleek te zijn kwam hij zijn voetbalgeluk in ons land beproeven. Brian Pinas (Cercle Brugge) wil in eerste instantie de supporters naar het stadion lokken, maar volgde voor ons deze week ook de voetbalactualiteit van dichtbij.

Westerlo staat samen met Anderlecht en Standard bovenaan in de competitie. Is dit voor jou, voor zover je de Belgische competitie kent, een verrassing?

“We zijn pas twee speeldagen ver. Je kan dus nog niet echt over verrassingen spreken. In het begin is de kans groter dat enkele ploegen die daar anders niet staan bovenaan het klassement prijken. Maar de vraag is of ze dit kunnen vasthouden. Je kan er voorlopig dus nog niet veel over zeggen. Maar na onze wedstrijd kan ik wel zeggen dat Westerlo goed speelt. Ze verdedigen goed en ze hebben een goede nummer tien (Avelino Coelho Jackson, ks).

Ondertussen staat Cercle Brugge samen met Germinal Beerschot, Moeskroen en Beveren onderaan, terwijl promovendi Roeselare en Zulte Waregem voorlopig goed hun slag trekken. 

“Hier geldt eigenlijk hetzelfde als voor de titelstrijd. Genk heeft nu nog maar twee punten, maar zal dit jaar nooit in gevaar komen. Dit weekend spelen wij tegen Gent en moeten we eigenlijk punten pakken. Anders lopen we achter de feiten aan. Eigenlijk kan je pas na zeven of acht speeldagen een oordeel vellen over welke ploeg een moeilijk seizoen tegemoet gaat. Alleen voor de topclubs is de competitiestart echt belangrijk. Als je met nul op zes start en al zes punten moet inlopen bijvoorbeeld, dan wordt het heel moeilijk.”

Merk je na twee speeldagen al een verschil tussen de Belgische en de Nederlandse competitie?"

“Er is wel degelijk een verschil. In België wordt er meer man op man gespeeld. De duels zijn ook feller en harder. Niet dat er in Nederland veel meer techniek is. Net zoals in Nederland bij Feyenoord, Ajax en PSV zijn er hier in België bij de topclubs wel wat technische spelers aanwezig.”
“In Nederland dan wordt er veel meer in zone gespeeld. Het niveau tussen beide landen verschilt eigenlijk ook niet veel. Dat kon je ook al merken tijdens de wedstrijden in de voorbereiding waar veel Belgische ploegen tegen Nederlandse speelden en het verschil ook niet groot was.”

PSV verloor op de eerste speeldag al punten op het veld van Heracles. Eerder moest het ook al het onderspit delven in de Schaal Cruijf tegen Ajax. Aanpassingsproblemen of een accident de parcours?

“PSV is toch veel spelers kwijt met Park, Van Bommel, Vogel en Ooijer. Stuk voor stuk spelers die de ploeg droegen. Dat is natuurlijk moeilijk op te vangen. Maar dit puntenverlies lijkt me een klein foutje. PSV heeft genoeg kwaliteit rondlopen om mee te strijden voor de landstitel.”

Kan de dubbele job van Guus Hiddink, hoofdcoach bij PSV en de nationale ploeg van Australië, niet voor een negatieve sfeer in de groep zorgen?

“Het zijn profs en geen kleine jongens meer. De spelers zijn volwassen genoeg om daar mee om te gaan. En ik ben er van overtuigd dat er tussen de trainer en de club goede afspraken zijn gemaakt. Het bestuur zal wel eisen dat de grootste aandacht naar PSV gaat. De Australische nationale ploeg komt trouwens regelmatig naar Nederland afgezakt om te trainen. Hiddink heeft in de zelfde omstandigheden gewerkt met Zuid-Korea en dat is toch ook goed afgelopen. Hij kan zeker met die druk om. En in Eindhoven heeft hij trouwens ook goede assistenten met René Eijkelkamp. Dat zal wel niet voor problemen zorgen.”

Terug naar de Belgische competitie. Er is opnieuw commotie in Lierse. Daniel Cruz wil vertrekken omdat hij zijn tekengeld nog niet gekregen heeft. Een technisch probleem volgens Bob Van Jole. Kan dit eigenlijk nog op dit niveau?

“Ik ken het verhaal niet en kan er dus moeilijk over meespreken. Maar tegenwoordig zijn er veel problemen met transfers. De clubs kennen financiële problemen, de transfermarkt loopt ook niet goed meer. Spelers gaan sneller voor de zekerheid kiezen.”

Internationaal voetbal. Zinedine Zidane keert, na een gesprek met zijn broer, terug naar de nationale ploeg. Een goede zaak voor ‘Les Bleus’ of moeten de Fransen eerder denken aan de nieuwe generatie?

“Ik denk dat Frankrijk een goede keuze gemaakt heeft. Ze kunnen misschien wel kiezen om de kaart van de jeugd te trekken, maar als je Zidane als leermeester hebt, is dat zeker niet slecht. Sommige spelers kunnen op die leeftijd, zoals enkelen in Nederland, dat niveau niet meer aan en dan ben je genoodzaakt om te verjongen. Maar in Frankrijk is er geen verkeerde situatie. Ook niet met de terugkeer van Thuram. Ze lopen niet in de weg van de jongeren. De spelers zijn trouwens prof genoeg om met deze situatie om te gaan."

Michael Essien verkast voor 38 miljoen euro van Lyon naar Chelsea. Voor ‘The Blues’ de duurste transfer ooit. Is dit nog wel te verantwoorden? Zijn deze bedragen nog moreel aanvaardbaar?

“Het is gewoon absurd. Het is misschien een goede zaak voor de speler, maar die is het eigenlijk niet waard. Het is gewoon een machtsspelletje geworden. Een speler zal wel komen als er voldoende geld neergelegd wordt. Gelukkig is de duurste speler nog altijd niet de beste en zorgen de duurste spelers bij elkaar niet altijd voor het beste resultaat. Arsenal is een voorbeeld voor vele andere ploegen. Zij spelen en investeren veel in jeugd en jonge spelers. Op die manier is het veel leuker om een ploeg op te bouwen dan gewoon de duurste spelers bijeen te brengen. Chelsea betaalde veel voor Hernan Crespo en huurde hem dan weer uit aan AC Milan. Nu keert hij terug naar Chelsea. Werkt dat?”

Tot slot interlandvoetbal. België wint met 2-0 van Griekenland en Nederland speelt 2-2 gelijk tegen Duitsland. Goede resultaten voor de nationale ploegen, ook al verspeelde Oranje de zege in de eindfase
.

“België speelde een goede wedstrijd tegen de Europees Kampioen. Al zie je wel dat die ploeg toen geluk heeft gehad. Ze doen het nu veel minder in de WK-voorronde. Maar België maakte een goede indruk met de Mpenza’s vooraan. Ze hebben verdiend gewonnen.

“Wat Nederland bracht, zag er goed uit. Ze speelden een goede wedstrijd. Ze moeten wel oppassen voor tegendoelpunten in de slotfase. Duitsland speelt nu nog met veel jonge spelers en is in volle opbouw voor het WK in eigen land volgend jaar. We mogen wel besluiten dat zowel België als Nederland een goede oefening achter de rug hebben.”




Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties