Reportage Bezoekende fans onder de loep

Dirk Pieters
| 0 reacties
Bezoekende fans onder de loep
Foto: © SC

Voetbalkrant.com lanceert ook deze week een nieuwe rubriek, waarin we aandacht besteden aan de "away-fan", oftewel de bezoekende supporters. Iedere week zetten we drie clubs extra in de kijker hoe ze hun verplaatsing hebben beleefd. Dit kan gaan van topclub AC Milaan tot laat ons zeggen Wevelgem City.
 
Deze week besteden we meer aandacht aan de wedstrijden Beveren – Lierse in onze eigen competitie. In Duitsland gaan we voor de derby Sachsen Leipzig – Dynamo Dresden en in Engeland kozen we voor wedstrijd tussen Crystal Palace en Plymouth.
 
Beveren – Lierse was een wedstrijd die de supporters van Lierse het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Lierse verloor kansloos met 4-1 van een sterk Beveren. De Pallieters zakten met zo'n 1000 man af naar de Freethiel. De afstand van het Lierse stadion tot in Beveren bedraagt een goede 30 km. Vele supporters deden deze verplaatsing met de auto, maar ook verschillende supportersclubs van Lierse legden een bus in voor deze wedstrijd.
De inkom voor de Liersesupporters voor staanplaatsen was 13 euro, voor zitplaatsen moesten de Pallieters 16 euro neertellen. De staanplaatsen bij Lierse waren erg klein, de vakken ernaast werden niet opengedaan tot ongenoegen van de Pallieters.
De sfeer zat er in het begin vrij goed in bij de supporters van Lierse, maar al snel kwamen de eerste dompers. Lierse speelde slecht en de supporters zagen de bui al hangen. Na afloop van de wedstrijd heerstte er ongenoegen en er hing een eerder droevige sfeer in het Lierse-kamp. 
 
In de Duitse derby ging het er helemaal anders aan toe. Een enkele reis voor de Dresden-aanhang bedroeg zo'n 115 km. Toch kwamen de supporters massaal afgezakt naar het stadion van Sachsen Leipzig. Ongeveer 12000 Dresden-fans bezochten de “Sachsengipfel” (Sachsentopper). De supportersmassa kwam vooral met de auto, bus en zeker ook de trein. Ook was er een “Sonderzug”, dat is een speciale trein voor supporters van stadion tot stadion van 1000 plaatsen voorzien voor de Dresdensupporters aan 5,5 euro. Kaarten voor de bekerwedstrijd tussen de  vierde- en de tweedeklasser kostten 10 Ã  15 euro.
Het stadion was zeer goed gevuld met 30450 toeschouwers. Een getal waar alle eerste klasseclubs in België slechts van kunnen dromen.
De sfeer zat er goed in, de rivaliteit was goed te merken tussen de twee clubs, de “polizei” was toch naar Duitse normen in grote getalen aanwezig. Twee uur voor de wedstrijd kwamen de eerste supporters het stadion al binnen.
De wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel. Penalty’s moesten de winnaar van de “Sachsengipfel” aanduiden. Dresden won uiteindelijk met 3-5 en mocht zo naar de volgende ronde. De sfeer na de wedstrijd was subliem, de Dresdensupporters hadden een simpelere overwinning verwacht, maar de spanning bleef erin tot in de laatste minuut.        
 
De derde wedstrijd neemt ons mee naar England, waar Crystal Palace en Plymouth een competitieduel in de tweede klasse uitvochten. Ook hier een serieuze afstand voor de uit-supporters. De afstand tussen beide clubs bedraagt een goede 390 km. Toch kwamen er exact 1624 supporters Plymouth aanmoedigen. In het stadion zaten ongeveer 16781 toeschouwers. De sfeer zat er bij de thuisploeg goed in, maar ook de supporters van Plymouth lieten van zich horen. De sfeer van de eerste helft was voor Plymouth beter dan in de tweede helft. Het doelpunt in de 63ste minuut van Palace-speler Ward zal daar mee te maken hebben natuurlijk.  Het moet voor de supporters van Plymouth niet echt leuk zijn om na een 1-0 verlieswedstrijd nog 390 km huiswaarts te moeten rijden. Kaarten voor de away-supporters waren niet echt goedkoop. 20 pond voor een ticket.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties