Moedig België knielt voor sterk Finland

Guillaume Belaey
| 0 reacties
Moedig België knielt voor sterk Finland
Foto: © SC

In deze eerste WK-kwalificatiewedstrijd kregen onze Rode Duivelinnen met Finland een bijzonder moeilijke tegenstander te bekampen. Nog niet zo lang geleden finishten de Finse vrouwen trouwens bij de laatste vier in het EK, betwist in Engeland.
Onder de enkele honderden kijkers ook een aandachtige Belgische bondsvoorzitter Jan Peeters. De sfeer werd in grote mate bepaald door een pak Finse aanhangers getooid met de wit-blauwe vlaggen. Bovendien werd het vlug duidelijk dat Belgie meer moed dan voetbalvernuft in de weegschaal zou moeten leggen om een atletisch en knap combinerend Finland van het lijf te houden.
 
De eerste gevaarlijke poging van Heidi Kackur keilde naast, maar amper twee minuten later was het wel bingo. Vanop links werd Kackur weer oordeelkundig aangespeeld en dit keer was Gave Van Poucke een geslagen doelvrouw. In dat aanvangskwartier waren de Duivelinnen genoodzaakt zich massaal terug te trekken waarbij Femke Maes, zowat de beste Belgische speelster, eenzaam in de spits vaak zelf haar balbezit moest gaan opeisen.
 
Na 5 minuten kwam er een nieuwe stormloop via Anna-Kaisa Rantanen, die Laura Kalmari aanspeelde. Haar schot ging rakelings naast. België probeerde tevergeefs uit die wurggreep te ontsnappen. Een vrijschop van Makinnen ontredderde de Belgische defensie, hoewel Kalmari alweer net over kogelde. Het was slechts in de 9de minuut dat Femke Maes, door Kristel Verelst aangespeeld, jammer genoeg overknalde.
 
Nadat in de 13de minuut Kackur bijna verdubbeld had en na een hoekschop doelvrouw Van Poucke een poging van Rantanen vanonder de lat geduwd had, egaliseerde het spelverloop. Finland kwam nog opzetten, hoewel België blijkbaar wat meer verweer begon te bieden. Alhoewel, want in het derde kwartier schakelden de Finse vrouwen weer naar een hoger tempo. Na een missertje van Sandra De Pauw zoefde de lob van Kalmari rakelijks over. Makinnen kopte nadien pal op Van Poucke, terwijl  Wendy Seynaeve aan de overzijde een halve doelkans naast trapte.
 
Femke Maes liet zich nog vaker teruggevallen tot in de middencirkel, maar de haperende combinaties en andere inspiratieloze acties konden de Finse bezoeksters nauwelijks van de kook brengen. Integendeel zelfs, want nadat Tiina Salmen werd afgeblokt en de solerende Kalmari nipt naast plaatste, zou deze laatste op slag van rust met een loeier, net buiten de ,,16’’, via de deklat de verdubbeling scoren.
 
In de tweede helft zag het er voor de Duivelinnen niet al te best uit wegens alweer stoere en krachtige Finse offensieven. Het werd alsmaar moeilijker voor Femke Maes om enig gewicht in de weegschaal te leggen en de ontketende bezoeksters in te tomen. Aanvankelijk gaf de Belgische defensie geen krimp. Toen de Finse aanhang luidruchtig een ,,wave’’-beweging inzette, kogelde de ingevallen Minna Mustonen vanop rechts tegen de zijlijn een centerschot over een verbouwereerde Van Poucke en 0-3.
 
De Finse druk bleef aanhouden, hoewel een ,,wandelende’’ Rantanen een forse halt werd toegeroepen, terwijl Van Poucke het afstandsschot van de aartsgevaarlijke Kackur met een prachtsave verijdelde. De Finse aanvalsgolven hielden de Belgische verdedigers onder druk, hoewel een knappe actie via Verelst, Maes en Seynaeve meer verdiende dan te worden afgeblokt door een onverbiddelijke bezoekende verdediging.
 
Slotsom: Belgie werd ondanks een  sterk Finland niet van het kastje naar de muur gespeeld. Vaak was verdedigen het motto hoewel dit 0-3 resultaat alvast geen vernedering is.
 
België :  Gave Van Poucke, Maud Coutereels, Annelies Timmermans; Berit Stevens, Sandra Depauw, Ingrid De Rijcke, Kristel Verelst (82’ Anne Puttemans), Femke Maes, Hanne Vandegoor, Aline Zeler, Wendy Seynaeve (76’ Niki De Cock)


Voor reacties na de wedstrijd, klik hier.
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Play-off 1

Play-off 2

Nieuwste reacties