Analyse WS Woluwe schittert, Sinaai stijgt

Guillaume Belaey
WS Woluwe schittert, Sinaai stijgt

Op de vierde speeldag in ’s lands hoogste klasse zorgde neofiet WS Woluwe voor de verrassing bij subtopper Stand. Luik. Anderzijds blijft het verjongde Sinaai Girls op kousevoeten stijgen in de voorlopige ranking. Ook Oud-Heverlee Leuven nestelt zich vaster in de topvijf net als Zuid-West Vlaanderen. Daarentegen geraakt Zultse maar niet uit een ,,dipje’’ en blijven, ondanks moedig verweer, VCD E. Aalst en Opex Girls Oostende puntenloos onderaan brengelen.

Bij Stand. Luik liet WS Woluwe zich nauwelijks inmponeren door een ondermaatse thuisploeg die eigenlijk nooit een wapen vond om een sterk Woluwe af te houden. Het is trouwens drie jaar geleden dat de Luikse subtopper zo’n nederlaag op liep (0-5 tegen Lebeke-Aalst). In ieder geval liet Woluwe niets aan het toeval over. Eer de thuisploeg eigenlijk besefte wat er aan het gebeuren was hadden Sara Yuceil, Florence Dejaegher en Cécile De Gernier na 35 minuten gescoord en lag het Luikse debacle voor de hand.

Eén minuut na de hervatting verschalkte De Gernier voor een vierde keer een machteloze Luikse doelvrouw Sofie Van Houtven. En alsof de weelde niet op kon voor Woluwe scoorde De Gernier opnieuw maar ditmaal in eigen doel. Stand. Luik bleef nu de toon aangeven maar zou slechts 10 minuten voor tijd via Isabelle Ebhodaghe, een sterke Woluwe-defensie een tweede keer te grazen kunnen nemen. Maar het bezoekende antwoord mocht er wezen want amper één minuut later zette Florence Dejaegher met een vijfde doelpunt Stand. Luik voor een voldongen feit.

Vlimmeren Sp. nochtans goed bezig, kon voor de trip naar Sinaai Girls, niet rekenen op het aanvalsduo Stephanie Cooymans en Annelies Cornelissens. Naar zou blijken een handicap die Vlimmeren moeilijk te boven kwam. De aanvangsminuten waren voor de Wase thuisploeg die vooral gevaarlijk was via de flanken. Naarmate de tijd verstreek nam Vlimmeren het initiatief over al bleven de kansen schaar wegens te statisch voetballen.

Na de hervatting bleef het een dubbeltje op zijn kant. Bovendien draaide het eerder uit op een slag in het middenveld. Een wedstrijd onder het motto ,,wie scoort, die wint’’. Bezoekster Ellen Van Donder zag zich gestopt door de Sinaaise doelvrouw, Veerle Cauwenberghs knikte een kans net naast. In de slotfase stond Dame Fortuna aan Wase zijde toen de Vlimmerense defensie na een voorzet, dacht aan buitenspel. Geen reactie van de lijnrechter en Lieselot De Bruyn knikte eerst op een attente doelvrouw Van Troy, in de rebound bleef het Vlimmerense sluitstuk machteloos. Een wedstrijd waarin eigenlijk geen van beide een driepunter verdiende.

Het topduel tussen RSC Anderlecht en Rapide Wezemaal werd een evenwichtige partij. Beide ploegen hadden evenwaardig balbezit alhoewel de landskampioenen uiteindelijk met scherp schoten en een verdiende zege mee pikten. Wezemaal moest het doen zonder Hanne Vandegoor (reis USA) en Imke Courtois (geblesseerd). Net voor rust miste Anne Puttemans een reuzekans met een poging op de Wezemaalse paal. Twee minuten later brute pech toen Kathleen De Smedt een voorzet van Femke Maes in eigen doel devieerde.

Nadat aanvankelijk Wezemaal domineerde nam nadien Anderlecht over zodat de gelijkmaker in de lucht hing. Valse hoop echter want eerst knalde Kristien Elsen op de Brusselse lat terwijl later Sofie Mannaert en Nadia Dermul te zwak afwerkten voor het Wezemaalse doel. De landskampioenen beseften het gevaar en zouden hun slag slaan via Kristel Verelst (2x).
KVK Tienen kreeg met Exc. Kaart een taaie tegenstander te bekampen. In de eerste helft verliep het gelijkopgaand met kansen aan beide zijden. De Antwerpse bezoeksters bleven niettemin perfect de gelederen gesloten te houden.

Pas na rust kon Tienen op het uur via een ongelukkige bezoekende owngoal voorsprong nemen. Kaart zocht verwoed naar de gelijkmaker maar vond geen bressen in de thuisdefensie. Even voor het slokwartier zorgde Brenda Das met een tweede doelpunt voor een tweede Tienense zege.

Het nieuwe Aalsterse trainersduo Paul Roba-Hilde Hermans stond bij Oud-Heverlee Leuven voor een zwaar debuut. Bij de ajuinen waren Vanessa Molly (knie) en Elke Goosens (ziek) onbeschikbaar. Voor de thuisploeg begon het in mineur wegens het uitvallen na vier minuten van Stephanie Beerens. OHL profileerde zich tot de betere ploeg terwijl de bezoeksters te onrustig voetbalden. Halfweg tilde Ils Goris OHL op voorsprong. De verdubbeling net voor rust via De Saint-Hubert onderstreepte de mindere organisatie bij de bezoeksters.

Na de hervatting kon Aalst evenmin orde op zaken stellen en dat speelde in de kaart van de thuisploeg die via Fanny Kimpe verder uitliepen. Verder dan een tegentreffer via Audrey Vandenbroeke kwamen ontgoochelende ajuinen niet.

Na amper 30 seconden stond Opex Oostende reeds op achterstand bij Lentezon Beerse. In die eerste helft bood de kustploeg moedig verweer maar de kansen werden niet afgemaakt. Na de verdubbeling van de thuisploeg zag het er maar belabberd uit voor de bezoeksters. En toen halfweg tweede periode Beerse een derde keer raak trof kon Oostende de boeken sluiten. Het werd uiteindelijk een afstraffing voor Opex dat nog drie treffers incasseerde. Misschien een te zwaar verdict maar de bezoeksters konden hun steriliteit amper verbergen.

Dames Zultse VV speelde tegen Zuid-West Vlaanderen een teleurstellende wedstrijd. Het was trouwens in het aanvangskwartier dat Zuid-West zijn zege gestalte gaf. Christine Saelens zorgde met twee doelpunten dat Zultse nog op weinig mocht hopen. Het slordig uitverdedigen nekte de thuisploeg compleet want Ingrid De Rycke zorgde voor een derde treffer. In de slotfase maakte Zuid-West moeiteloos de klus af via An Blauwblomme. Voor Zultse wordt het tijd dat het roer wordt omgeslagen want anders dreigt alweer een lange achtervolging om uit die onderste regionen weg te geraken.