Analyse Winteranalyse: Sporting Lokeren

Jacobus De Wilde
| 0 reacties
Winteranalyse: Sporting Lokeren
Foto: © SC

Vorig jaar werd Sporting Lokeren onder Franky Van Der Elst en Willy Reynders knap 8ste, maar de doelstellingen van voorzitter Lambrecht reikten verder. Een nieuwe trainer, een pak nieuwe spelers, zelfs een nieuwe grasmat moesten die steile ambities kracht bijzetten. Met succes, want Lokeren staat momenteel mooi zevende in het klassement op slechts een zestal punten van de toppers.

De zomer

Het Lokerse aan- en verkoopbeleid was deze zomer op zijn minst indrukwekkend te noemen. Spelers die het seizoen ervoor door de mand vielen, zoals Coulibali, Roma, Ademilson en Baldvinsson mochten vertrekken. In hun plaats kwamen Bouchouari (Nieuwkerken Sint-Niklaas), Van Handenhoven (La Lou), Jukic (Osjiek), Vukomanovic (Vladikavkaz) en Drulic (Zaragossa). Veel ic’en, logisch onder nieuwe trainer Slavoljub Muslin, zelf Joegoslaaf. En toch kwam het beste nieuws uit Lokeren zelf, wanneer Runar Kristinsson besloot er nog een jaartje bij te doen. Een Godsgeschenk zal later blijken.

“De kern is er, nu het veld nog” moet Lambrecht gedacht hebben. De DD Grassmaster werd het nieuwste speeltje van Daknam. Het is een uniek systeem van Belgische makelij: Een natuurgrasveld dat verstevigd wordt met 20 miljoen kunstgrasvezels. Lokeren volgt hiermee het voorbeeld van topclubs zoals Real Madrid, Feyenoord en Liverpool die zelf op een DD GrassMaster spelen. Met de aanwinsten, het veld en winst in het Spanjaardsgattornooi (Breda) leek Lokeren in stelling voor het nieuwe seizoen.

Intertoto en Beker

Toch komt er al vroeg een tegenslag. In de Intertoto plaatsen de troepen van Muslin zich eerst wel tegen het Estse Narva Trans (0-2 winst en 0-1 verlies), maar daarna gaat het goed fout tegen het Zwitserse Young Boys Bern. Lokeren verliest thuis met 1-4 en ginder met 2-1. Ook in de Beker van België kunnen ze niet doorstoten. In november winnen ze, dankzij een ijzersterk ingevallen Kristinsson, nog wel van Sprimont maar in de volgende ronde botsen ze op een lekker voetballend Beveren. Lokeren gaat zwaar onderuit met 5-1, een Waaslandse blamage.

Competitie

Gelukkig gaat het voor Sporting veel beter in de competitie. Ze starten uitstekend met een gelijkspel tegen Genk, een wedstrijd die Olivier Doll terug Rode Duivel maakt. Daarna halen ze het makkelijk van Moeskroen en Brussels. Helaas komen ze snel weer met de voetjes op de grond. In Roeselare houdt Rocky Peeters namelijk een feestje, eindstand 4-0. Lokeren herpakt zich snel met winst tegen degradatiekandidaten Lierse en STVV. Het absolute hoogtepunt van de Lokerse heenronde komt er in Brugge waar Kristinsson de match bepaald, 0-1. Meteen een waarschuwing voor de andere topploegen. Tegen Standard verliest Lokeren nog nipt, maar tegen Anderlecht is het weer prijs. In extremis behalen de Muslin-boys er een punt door een doelpunt van Diallo. De week erna mogen ze weer vieren, dit keer op Gent. Ondertussen staat Lokeren op een wel erg knappe 3de stek in het klassement.

Eind november volgt het nieuws dat Muslin de club wellicht zal verlaten tijdens de winterstop. Het bezorgt de Waaslanders niet alleen kopzorgen naast het terrein maar ook erop. Er wordt verloren tegen Zulte en GB, en gelijkgespeeld tegen La Louvière. Uit haar laatste vijf wedstrijden haalt Lokeren slechts vijf punten. Vooral een probleem dat Aimé Anthuenis zal moeten oplossen, hij werd ondertussen immers de nieuwe coach van de club.

Analyse

Tot 15 januari verblijft Lokeren op oefenkamp in het Spaanse Malaga. Daar zal vooral gewerkt moeten worden aan de productiviteit. De topschutters van de club vinden we immers pas terug vanaf de 24ste plaats in het doelschuttersklassement. Jukic, Bancé en Drulic lieten wel vaak flarden van hun kunnen zien, toch moet er samen met Bouchouari meer regelmaat komen in de voorlinie. Met een Kristinsson, Gretarsson en een Van Handenhoven in vorm is er alleszins voldoende toevoer. Ook achterin klopt het quasi perfect. João Carlos schitterde in de heenronde. Samen met Mady, onder Muslin echt doorgebroken, Doll en Vukomanovic staat er een prima defensie, waar nu Filipovic nog eens bijkomt.Het maakt van Sporting Lokeren een mogelijke Europa-kandidaat. Anthuenis zal dan wel, zoals reeds vermeld, de creativiteit moeten aanwakkeren voorin. Onder Muslin werd er immers dikwijls te strak en te uitgelijnd gespeeld. Ook zal Aimé de kaartenlast moeten aanpakken. Lokeren pakte in de heenronde al 43 gele kaarten en is daarmee de nummer 1 in de lijst. Veel potentieel dus, maar het is nog afwachten hoe snel Anthuenis zich zal aanpassen aan de groep en de groep aan hem. [KV]

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties