Analyse De top blijft punten verliezen

Thomas Dubois
De top blijft punten verliezen

We zijn twee speeldagen ver na de winterstop en nog steeds is er geen teken van beterschap te merken aan de top van het Belgisch voetbal. De grote ploegen blijven maar klungelen en punten verliezen waardoor de kloof met de subtop overbrugbaar blijft en ploegen zoals Racing Genk en Zulte Waregem mogen blijven hopen op Europees voetbal. Club en Standard spelen gelijk en lopen zo één punt uit op Anderlecht dat meer en meer in de problemen komt. Uit de laatste vier wedstrijden werden er slechts twee punten gepuurd. Veel te weinig voor een ploeg die de pretentie heeft om kampioen te spelen en daarenboven champagnevoetbal te brengen.

Het begon vrijdagavond al toen Anderlecht met 2-0 verloor op het veld van Germinal Beerschot. Anderlecht stelde alweer teleur en daar maakten Jurgen Cavens en Germinal Beerschot gretig gebruik van om te stunten. Manager Van Holsbeeck stelde vooraf dat een nieuw puntenverlies de club in een crisissfeer zou dompelen. Het bleek niet echt motiverend te werken. De club mist een killer zoals Jestrovic. Frutos maakte vooralsnog geen denderende indruk, hij heeft het voordeel dat hij nog wat inspeeltijd krijgt. De supporters hebben echter geen geduld en willen terug voetbal zien.

In STVV – Standard kon geen van beide ploegen scoren. Zowel Sint-Truiden als Standard kregen hun kansen maar beide ploegen verzuimden van te scoren. Voor de zoveelste keer dit seizoen pakte Standard een rode kaart. Kovalenko ging zwaar door op Mulemo en kreeg z’n tweede gele kaart van de avond. De ideale manier voor Standard om zich terug in de rol van Calimero te hullen.

Zaterdagavond won Charleroi met 0-1 op het veld van Moeskroen. Al na tien minuten stond de eindstand op het bord. Een fout van Toyes werd genadeloos afgestraft door de Braziliaan Orlando. Dankzij deze overwinning is Charleroi zo goed als zeker van het behoud. Moeskroen daarentegen ziet het degradatiegebied meer en meer naderen.

Veel heeft te maken met de beginnende opmars van Lierse. De club voerde een reorganisatie van de ploeg door en dat lijkt te lonen. Na het gelijkspel tegen STVV won Lierse met 2-0 van een zwak Beveren. Yakovenko en Mujanovic zorgen voor de doelpunten. Het was geen weer voor de Ivorianen die het liefst zo snel mogelijk terug naar binnen wilden. Tokpa en Diabis kregen rood en mochten eerder gaan douchen.

Door het vertrek van Coelho heeft Westerlo van z’n pluimen verloren. Westerlo verloor opnieuw. Dit keer tegen Racing Genk dat sterk aan de wedstrijd begon. Aan de rust stond de 2-0 eindstand al op het bord. Peeters scoorde na enkele minuten de 1-0. En na 38 minuten kon de pas ingevallen Pocognoli bij het eerste balcontact de 2-0 binnenkoppen. Een pracht van een binnenkomer voor de jonge Pocognoli. Gaandeweg de wedstrijd kwam Westerlo meer in de wedstrijd maar tot een aansluitingstreffer kwam het niet. Racing Genk is zo de winnaar van de speeldag en komt een stap dichter bij een Europese plaats.

FC Brussels – Lokeren en La Louvière – Zulte Waregem eindigden beide op een gelijkspel. Brussels en Lokeren verdeelden het spel en iedere ploeg kreeg één helft overwicht, Lokeren was de betere in de eerste helft, toch scoorde Snelders voor Brussels. In de tweede helft kregen we een omgekeerd beeld, Brussels was de betere maar Lokeren scoorde via Overmeire. Zulte Waregem kwam tegen La Louvière twee keer op voorsprong, evenveel keer kwam La Louvière terug waardoor een 2-2 na 90 minuten spelen op het bord stond. Een gelijkspel waar geen van beide veel mee opschiet.

AA Gent won dankzij een sublieme Mbark Boussoufa met 1-2 op het veld van Cercle Brugge, Gent kwam op 0-2. Vrancken scoorde tien minuten voor rusten de 0-1, een kwartier voor tijd was het Zoko die voor de 0-2 zorgde. Beide doelpunten werden voorbereid door Boussoufa. In de slotfase kon Dekelver nog de eer redden.

Club Brugge sloot speeldag 20 zondagavond af op Schiervelde. Club kreeg de unieke gelegenheid om alleen leider te worden maar verzaakte hieraan. Roeselare bewees nog maar eens z’n uitstekende thuisreputatie en haalde een verdiend puntje. Het kon zelfs meer geweest zijn. Aan de voorbereiding van het doelpunt hing namelijk een geur van hands van Portillo. Niet gezien echter door de scheidsrechter. Tijd voor Duchâtelet om nog eens een brief te schrijven aan de media.

De spanning blijft dus in ’s vaderlands competitie. Elk nadeel heb z’n voordeel zei de grote Cruijf ooit. Anderlecht staat volgende week alvast voor de moeilijkste opdracht, het krijgt thuis het bezoek van Racing Genk. Het kan wel eens een cruciale wedstrijd worden voor Vercauteren. Uitgerekend z’n vroegere overste Broos kan beslissen over het lot van de voormalige assistent-coach. Club krijgt op vrijdagavond al het bezoek van Lierse en Standard sluit zondagavond af met een Waals treffen tegen La Louvière.