Hoe behoudt België eerste plaats in fair-play ranking?

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Hoe behoudt België eerste plaats in fair-play ranking?
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Gisteren kon u op Voetbalkrant.com al lezen dat België mogelijk een extra Europese deelnemer mag afvaardigen op basis van het Europese fair-play klassement. (=>). Vandaag geven we u meer uitleg over dat klassement.

Sinds 1993 geeft de Uefa elk jaar drie landen een extra Uefa-bekerticket vanwege hun fair play in de Europese duels van het vorige seizoen. Ook dit seizoen is dat weer het geval. De ranking wordt opgesteld aan de hand van de Europese clubwedstrijden én de interlands van de nationale ploegen. Niet alleen de interlands van de A-ploeg tellen mee, maar ook die van de beloften en alle andere officiële jeugdploegen.

Het puntenaantal dat elk land krijgt, hangt af van zes specifieke criteria. Alle wedstrijden worden gevolgd door een groep Uefa-waarnemers, die telkens aan de hand van die criteria punten geven. De criteria zijn:
  • De kaartenlast: Per gele kaart gaat er één punt af van een maximum van tien punten. Een rode kaart levert een aftrek van drie punten op.

  • Positieve ingesteldheid: De waarnemer beoordeelt de ingesteldheid van de ploegen en geeft een punt tussen 1 en 10. Een aanvallende tactiek kan een positief punt zijn, tijdrekken of schwalbes zullen het puntentotaal omlaag duwen.

  • Respect voor de tegenstander: De waarnemer geeft een punt tussen 1 en 5 op basis van allerhande factoren, waaronder het helpen van een opponent bij een blessure of het herhaaldelijk zeuren naar een gele of rode kaart voor de tegenstander.

  • Respect voor de scheidsrechter: Ook hier mag de waarnemer maximum vijf punten uitdelen. Een positieve ingesteldheid tegenover de scheids houdt ondermeer in dat je zijn beslissingen zonder protest aanvaardt.

  • Het gedrag van de team-afgevaardigden: Hierbij beoordeelt de waarnemer het gedrag van alle belangrijke figuren binnen de club: van de manager over de technisch directeur tot de trainer. Het kalmeren van spelers, het aanvaarden van de beslissingen van de scheidsrechter en het meewerken met de media worden gezien als positieve punten. Ook hier worden vijf punten uitgedeeld.

  • Het gedrag van het publiek: Ten slotte zijn er nog vijf punten voor het publiek. Het spreekt voor zich dat spreekkoren of racistisch boe-geroep niet geäpprecieerd worden door de waarnemer.

Daarna worden de punten van de zes criteria opgeteld en gedeeld door veertig, het maximum. Vermenigvuldigd met tien geeft dit het punt dat het land krijgt voor die wedstrijd. Het totaal van alle wedstrijden samen gedeeld door het aantal wedstrijden geeft de fair-play coëfficient.

België behaalde in de periode van 1 juni tot 31 december zo een coëfficient van 8.166. Daarmee gaat ons land nipt Zweden (8,127) vooraf. Ook Nederland (8,118), Letland (8,114) en Finland (8,111) staan erg dichtbij. Het zal dus een spannende strijd worden om de eerste plek en het bijhorende ticket voor de voorrondes van de Uefa-beker.

Moest België niet eerste worden, is alles nog niet verloren. De Uefa verloot immers ook twee extra tickets onder alle landen die een coëfficient hoger dan acht hebben. Momenteel zijn dat er vijftien. De loting wordt uiteraard pas op het einde van dit seizoen gedaan.

Maar welk team krijgt nu dat ticket als België het haalt? Dat wordt het fairste team van de Jupiler League dat niet op reguliere wijze Europees haalde. Volgens de laatste gegevens van de scheidsrechterscommissie voert Anderlecht het Belgische fair-play klassement aan. De Brusselaars worden op de voet gevolgd door KSK Beveren en Westerlo. Standard, Sint-Truiden en Germinal Beerschot moeten alvast niet hopen op het ticket, want zij staan helemaal onderaan.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties