Australië wint eerste match als lid van Azië

Australië heeft zijn eerste wedstrijd als lid van de Aziatische voetbalbond gewonnen. In de kwalificatiewedstrijden voor de Asia Cup 2007 versloegen de Socceroos woensdagavond Bahrein met 3-1.

Doordat de wedstrijd plaats had op een datum die niet gereserveerd is voor officiële Fifa-wedstrijden waren clubs niet verplicht om hun spelers af te staan. Bij Australië kon men daardoor niet rekenen op de diensten van onder andere Harry Kewell, Jason Culina, Mark Schwarzer en Mark Viduka. Door deze afwezigheden konden maar liefst vijf spelers hun debuut als international maken. Doelman Ante Covic, verdediger Michael Beauchamp en aanvaller Scott McDonald verschenen aan de aftrap terwijl middenvelder David Carney en aanvaller Brett Holman als invaller in actie kwamen.

Bahrein mocht met een voorsprong de rust ingaan na een doelpunt in de 36ste minuut van Husain Ali. Vlak na rust kwamen de Socceroos goed weg toen een doelpoging van Bahreinse kant op de paal strandde. Na 53 minuten viel er dan toch een doelpunt, maar aan de overkant. Archie Thompson maakte zijn 21ste doelpunt voor Australië toen hij een voorzet van Josip Skoko binnenkopte.

Bahrein ging helemaal ten onder in het laatste kwartier. Elf minuten voor tijd mocht kapitein Josip Skoko van de rand van het strafschopgebied zijn achtste doelpunt voor de Australische nationale ploeg binnentrappen. Het werd in de 88ste minuut zelfs 3-1 toen Ahmad Elrich succesvol een penalty omzette. De Socceroos kregen die strafschop toen Elrich een elleboogstoot van Abdulla Marzooq moest incasseren. De verdediger mocht zich na die actie meteen gaan douchen.

Door het 1-1 gelijkspel tussen Libanon en Koeweit staat Australië momenteel alleen aan kop in hun poule. Een poule bestaat uit vier ploegen en de eerste twee plaatsen zich voor het hoofdtornooi. Dat hoofdtornooi wordt in 2007 gehouden in Indonesië, Thailand, Maleisië en Vietnam. De volgende wedstrijd gepland op het schema van de Socceroos is de vriendschappelijke interland op 25 mei tegen Griekenland in Australië.