Column Tribune: En nu het omkoopschandaal!

Rita De Meyer
| 0 reacties
Tribune: En nu het omkoopschandaal!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

In Nederland zijn ze ook bezig met een zaak over agressie tegen een arbiter. Ajax-coach Danny Blind zou tijdens de match tegen Roda JC “boerenlul” geroepen hebben naar ref Roelof Luinge. “Neen”, zegt die, “het was erger dan dat: hufter!” De straf voor Blind: vijfhonderd euro en een voorwaardelijke schorsing van één duel. Maar Blind ging in beroep. Een hufter is geen boerenlul. En de assistent-scheidsrechter van Luinge bevestigde dat hij het woord hufter niet had gehoord. Dus was het woord tegen woord. Blind kreeg vandaag de vrijspraak.  

Wat voor lelijks zou Sergio Conceição allemaal niet geroepen hebben naar Peter Vervecken, na zijn rode kaart in de bekermatch tegen Zulte-Waregem? Volgens het verslag van Vervecken niks speciaals, omdat hij het Portugees niet machtig is natuurlijk. Het spuwincident, het duwen van het shirt in het gezicht van Vervecken en de middelvinger waren wel opgenomen in het rapport. En dus kon een zware straf verwacht worden. Een effectieve schorsing van 4,5 maanden werd het uiteindelijk. Op 12 augustus mag de Portugees weer spelen in België. Alle omstandigheden in acht genomen, een terecht verdict. 

Of is het Sportcomité nog iets vergeten? In het buitenland geven ze hoge boetes aan supersterren die zich onwaardig gedragen, merkt Het Nieuwsblad vandaag op. “Maar”, hoor ik u al zeggen, “alsof dat pijn gaat doen in hun portemonnee.” Het Sportcomité hield alvast rekening met het ‘recht op arbeid’ en niet met het spaarboekje van de Portugees. Iedereen is gelijk voor de wet: een half jaar geen geld verdienen is voor een gemiddelde profspeler onleefbaar. Alhoewel, “wat moet ik dan zeggen?” moet dopingzondaar Ben Berden gedacht hebben. Hij mag tot 2007 niet meer crossen. 

Wat Sergio Conceição gedaan heeft is onaanvaardbaar. Maar hij heeft niemand het ziekenhuis in geschopt. Hij is geen dopingzondaar. Hij heeft geen wedstrijden vervalst. Voelen wij ons met z’n allen niet bestolen door de spelers die zich niet inzetten, omwille van het geld van de gokmaffia? Waarom komen we naar het voetbal? Voor de sfeer. Voor eerlijke doelpunten. Voor eerlijke spanning. En toch ook voor sensatie? Daar hoort intimidatie bij en, ja, ook wel es een rode kaart of een woedeaanval. 

De intimidatie van Stijn Meert werd ingeroepen als excuus. Maar niet alleen hij deed Conceição koken. Ploegmaat Philippe Léonard had voor de match doodleuk een artikel in de kleedkamer gehangen waarin Mathieu Verschuere de Luikenaars een leider noemde die niet kon voetballen. “Het was niet mijn bedoeling om de spelersgroep op te hitsen”, zei Léonard achteraf. Alsof de linksback niet weet hoe ontvlambaar zijn Portugese collega’s wel zijn. Léonard durft het vandaag zelfs aan om te zeggen dat de ploeg kalmer is geworden. Zijn aanslag op Westerlo-speler Marc Wagemakers was daar een mooi voorbeeld van, vorige zaterdag. 

Dergelijke acties mogen ook een heuse straf opleveren. Maar Léonard gaat vrijuit. “Ik zal het nog eens tonen aan de scheidsrechters tijdens de videosessies met de mededeling dat dit niet mag”, zegt Robert Jeurissen, ondervoorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie. Daar zijn we vet mee. Laat het tv-materiaal mee beslissen om een speler na zo’n misdaad te bestraffen. Maar pak nu maar eerst de spelers aan met op hun strafblad: gesjoemeld met matchen. Want dat zijn de echte hufters!  

Auteur: Jan de Jong
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties