Kristof Blomme
Vreemde competitie nadert ontknoping

In de Jupiler League staan er nog twee speeldagen op het programma. Voor de titel komen nog steeds twee ploegen in aanmerking. Dit weekend deed Anderlecht een uitstekende zaak, maar ook Standard is nog niet uitgeschakeld. Voor Europees voetbal komen drie ploegen in aanmerking: Club Brugge, AA Gent en Racing Genk. Ook onderin blijft het ontzettend spannend. Zowel Cercle Brugge, Beveren, Lierse als La Louvière zijn nog lang niet gered.

Titel

In de strijd voor de landskroon stond dit weekend de clash tussen Anderlecht en Standard op het programma. Voor de match telde paars-wit één punt achterstand, winnen was dus een must. Standard had in principe genoeg aan een punt. Daar speculeerden de Rouches dan ook op, maar het draaide helemaal verkeerd uit. Al heel vroeg in de partij raakte Geraerts de bal met de hand in het strafschopgebied. De penalty die daarop volgde werd nog gemist door Zetterberg. Standard kwam amper in het stuk voor, hoewel Geraerts nog de lat trof. Tien minuten voor rust kwam Anderlecht toch verdiend op voorsprong via Serhat. Na de rust bleef Anderlecht rustig domineren. Zetterberg zorgde uiteindelijk met een magistrale vrije trap voor de geruststellende 2-0. Anderlecht lijkt de minst slechte ploeg te zijn in deze jaargang. Toch is de strijd nog niet gestreden. Anderlecht staat nog voor twee zware opgaves in Gent en tegen Zulte Waregem. Standard moet op bezoek bij Roeselare en sluit af tegen Gent.

Europees voetbal

Club deed opnieuw wat het moest doen in de strijd voor plaats drie, winnen. Veel meer valt er niet te zeggen over een zeer matige derby. Vlak na rust werd Pinas afgezonderd voor Stijnen en had de Nederlander Cercle op voorsprong moeten brengen. De Brugse doelman redde echter knap. Het was uiteindelijk opnieuw Balaban die met een knappe goal Club redde. Uiteindelijk zorgde Verheyen nog voor de tweede treffer.

Eerder had achtervolger AA Gent de druk op Club verhoogd door, zonder Boussoufa, te winnen bij Westerlo. Dominic Foley zorgde voor de enige treffer van de partij. Met nog twee matchen te gaan telt Gent een achterstand van drie punten op Club. Met matchen tegen Anderlecht en Standard staat de Gentenaars nog een zwaar competitieslot te wachten.

Genk kwam in de Limburgse derby bij Sint-Truiden niet verder dan 2-2. Vroeg in de partij waren de bezoekers al op achtervolgen aangewezen na een goal van Debroux. Nog voor rust bracht de onvermijdelijke Vandenbergh de bordjes weer in evenwicht. Na de pauze zette Seyfo zijn ploeg met een schicht vanop dertig meter opnieuw op voorsprong. In de slotfase zorgde Simaeys nog voor een punt voor STVV. Met twee matchen te gaan moet Genk plaats drie wellicht vergeten. Plaats vier, die recht geeft op Intertoto, ligt wel binnen de mogelijkheden.

Degradatie

Onderin lijkt La Louvière veroordeeld. De Wolven gingen met 3-2 de boot in bij Lokeren. Al heel vroeg stond het twee goals in het krijt. Vukomanovic maakte zijn eerste doelpunten van het seizoen. Toch kwamen de Walen terug. Eerst Stojkov en nadien Bozak scoorden. Dat waren overigens de eerste goals van La Louvière in acht matchen. Uiteindelijk trok Lokeren toch aan het langste eind na een goal van Bancé

Lierse behaalde een belangrijke thuisoverwinning tegen Moeskroen. De eindstand stond al na vijf minuten op het bord. Al in de eerste minuut zorgde Imschoot voor de openingstreffer na een foutje van Luzi. Even later werd het 2-0 via de piepjonge Develer. Lierse telt nu vier punten meer dan La Louvière. De rechtstreekse degradatie lijkt dus afgewend.

Ook Beveren zit nog steeds in vieze papieren. Op de Freethiel kwamen de Ivorianen niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Germinal Beerschot. Scoren blijft het probleem voor Beveren. Het telt nu nog één punt voorsprong op Lierse. Beide ploegen zullen dus onder elkaar uitmaken wie in de eindronde het behoud moet verzekeren. Ook Cercle is nog niet helemaal gered. De Bruggelingen tellen drie punten meer dan Lierse en hebben nog één overwinning nodig.

De rest

Voor het overige stonden nog twee wedstrijden op het programma tussen ploegen die niks meer te winnen of te verliezen hebben. Op Schiervelde leed Roeselare een nederlaag tegen Brussels. Selemani zorgde voor de enige goal. Volgende week ontvangen de West-Vlamingen Standard.

Charleroi won op eigen veld van Zulte Waregem met 2-0. Akpala zorgde voor het eerste doelpunt, Christ voor het tweede. De bezoekers lijken zich nu helemaal te richten op de bekerfinale. In de laatste zes matchen haalde de seizoensrevelatie immers slechts twee punten.