Analyse La Louvière maatje te klein voor eerste

Thomas Dubois
| 0 reacties
La Louvière maatje te klein voor eerste
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Het seizoen zit erop, het pleit is beslecht. Anderlecht is kampioen, Standard is runner-up en Club Brugge mag naar de Uefa-beker. Onderaan degradeert La Louvière en moet Lierse de eindronde spelen met de tweedeklassers.Tijd om de ploegen eens onder de loep te nemen en grondig te analyseren. We beginnen met de laatste in de klassering, La Louvière.

La Louvière beleefde één van de donkerste seizoenen uit de clubgeschiedenis. De Wolven eindigden laatste en degraderen uit de eerste nationale. Bovendien is La Louvière één van de clubs die met de vinger wordt gewezen in het gokschandaal dat de competitie de voorbije maanden overschaduwde. Om het nog erger te maken: La Louvière kreeg zelfs geen licentie en moet volgend jaar dus afzakken naar de derde afdeling.

De trend van het seizoen was al meteen gezet: een 6-0-pandoering op Anderlecht op de openingsspeeldag. La Louvière was gedurende een volledig seizoen niet bij machte om zich uit het degradatiegevaar te trekken. De club gebruikte gedurende het seizoen drie trainers, maar geen van hen kreeg de trein op de rails om in de hoogste afdeling te kunnen blijven. Bovendien hadden de Wolven een gebrek aan scorende spelers. Wie slechts 26 doelpunten scoort in 34 wedstrijden maakt bijzonder weinig kans om het verblijf in de hoogste afdeling te verlengen. La Louvière vestigde overigens een triest record. Tussen 22 februari en 22 april kwamen de Wolven in 750 minuten niet tot scoren.
 
Emilio Ferrera mocht na tien wedstrijden zonder zege al in oktober zijn koffers pakken in het Stade du Tivoli. Zijn vervanger Gilbert Bodart pakte uit met een schitterende start: vier zeges in zijn eerste vijf wedstrijden. Inmiddels weten we dat de meeste van die zeges in verdachte omstandigheden werden bereikt. Bodart was immers één van de spilfiguren in de omkoopaffaire gebleken en ook vele spelers van de Wolven staan samen met enkele bestuursleden in een slecht daglicht. Frederic Tilmant kreeg uiteindelijk het trainersschap naar zich toegeschoven. Hij kon zijn club echter geen enkele keer aan een zege helpen. De Henegouwers wonnen dus enkel vier verdachte wedstrijden onder de leiding van Gilbert Bodart: meteen een reden die groot genoeg is om te stellen dat de Wolven een logische degradant is.
 
Uitschieters bij een degradant zijn ver te zoeken. Doelman Cordier kende een mindere seizoensstart, maar was misschien wel de enige die bij La Louvière een stijgende curve in de vormprestatie kan voorleggen. Meer zelfs: Cordier was de enige die op het einde van het seizoen nog een degelijk niveau haalde en enkele punten kon redden. Jammer voor hem mocht het niet baten en was hij niet sterk genoeg om zijn club in zijn eentje te redden. De jonge doelman kreeg in het slotweekend wel nog een leuke bekroning voor zijn seizoen: een selectie bij de Rode Duivels. Ook de jonge spits Stojkov kon weinig verweten worden. Hij scoorde toch zeven keer in amper dertien wedstrijden; goed voor een kwart van het doelpuntentotaal van de Wolven.
 
La Louvière blonk echter uit in ontgoochelingen. Nordin Jbari greep zijn zoveelste kans niet en scoorde amper twee doelpunten in 27 wedstrijden. Achterin had La Louvière genoeg ervaring met ondermeer Teklak en Emeran. Het mocht echter niet baten.
 
La Louvière zakt kansloos naar tweede afdeling. Wanneer het ook in beroep de licentie niet verkrijgt, zal het zelfs derde afdeling worden voor de Henegouwers. En de vraag wordt dan: start La Louvière überhaupt aan een seizoen in derde klasse?

Morgen is het de beurt aan Lierse. 

Auteur: Jorg Keldermans. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties