WK2006: Costa Rica, lefgozers en spektakel

Luc Goderis
| 0 reacties
WK2006: Costa Rica, lefgozers en spektakel
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Costa Rica ontpopte zich de laatste jaren tot een vaste gast op wereldbekertoernooien en Duitsland 2006 is geen uitzondering. De kwalificatie verliep dit keer allesbehalve soepel en het team heeft hard moeten knokken om zich te kwalificeren. Ondanks hun rol als gedoodverfde favoriet liepen ze al bijna vast op hun eerste tegenstander. Tegen Cuba gingen ze na twee gelijke spelen alleen door op basis van de uitdoelpunten.

De eerste voorrondes waren een soortgelijk verhaal, maar dankzij een zenuwslopende 0-0 in hun laatste wedstrijd in Honduras bereikten ze de uiteindelijke kwalificatieronde. In deze fase zag het er nog steeds niet veel beter uit. Thuis werd met 1-2 verloren van Mexico en in de Verenigde Staten kregen ze een droge 3-0 aan de broek. Een doelpuntloos gelijkspel in Trinidad & Tobago was ook al niet het resultaat waarop Costa Rica had gehoopt.

De terugkeer van trainer Guimaraes, die Jorge Luis Pinto verving en de Tico’s ook al in 2002 naar het WK leidde, luidde echter een ommekeer in. Met Guimaraes aan het roer, versloeg Costa Rica Guatemala (3-2), Panama (3-1), Trinidad & Tobago (2-1) en de Verenigde Staten S (3-0). Tussenin liepen ze wel nog verliespartijen op tegen Mexico (2-0) en Guatemala (3-1), maar de reis naar Duitsland mocht wel geboekt worden.

Costa Rica speelt dit jaar voor de derde keer mee op een WK. De vorige twee deelnames (1990 & 2002) waren onvergetelijk dankzij het ongeremde spel van de Centraal-Amerikanen. Schotland en Zweden hebben ongetwijfeld nog steeds nachtmerries over de explosieve snelheid van Herman Medford en de magnifieke stopkracht van Luis Gabelo Coneja, waarmee de twee nationale helden van Costa Rica hun team naar de tweede speelronde in Italië loodsten ten koste van hun Europese rivalen. De Tico's konden dit staaltje vakmanschap in Azië echter niet evenaren. Ondanks hun vaak spectaculaire spel en hoewel ze alleen verloren van Brazilië, stond het veel betere doelsaldo van Turkije hen toen een plaats bij de laatste 16 in de weg.

Costa Rica moet zeker niet onderschat worden. Het huidige team is minstens zo goed als dat van de voorgaande jaren en net zo vastberaden de wereld te verrassen. De fans van Costa Rica kunnen deze zomer genieten van de meedogenloze verdediging van Gilberto Martinez, het lef van Walter Centeno en het scorend vermogen van sterspeler Paulo Wanchope. De ervaren spits beëindigt na het WK zijn internationale voetbalcarrière en zal er zich ongetwijfeld nog één keer willen tonen aan de wereld. [AN]

Onze prognose : Costa Rica kan gevaarlijk en spectaculair uit de hoek komen, maar als de tegenstanders in hun groep zich niet laten verrassen zal een plaats in de tweede ronde moeilijk worden. 

Morgen : Tunesië

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

EK

Nieuwste reacties