Belgacom TV: de review

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Belgacom TV: de review
Foto: © SC

Een goed jaar geleden zorgde Belgacom voor een revolutie in het Belgische voetbal. De telecomoperator legde een recordbedrag van 36 miljoen euro neer voor de televisierechten van de Belgische Jupiler League. Nu, twaalf maanden later, heeft Belgacom zijn eerste jaar als voetbalzender achter de rug. Via Belgacom TV werden alle wedstrijden live en exclusief op het scherm gebracht. Ook wij haalden begin dit seizoen enthousiast onze Belgacom TV – kit in huis. Ondertussen hebben we al heel wat wedstrijden achter de rug, tijd dus voor een uitgebreide review.


De installatie
Eind augustus, toen de competitie net afgetrapt was, namen we op de redactie het moedige besluit om mee te stappen in het Belgacom-avontuur. Ons eerste telefoontje met Belgacom liep echter af op een flinke sisser: het Belgacom TV-pakket -en dus ook het voetbal- was nog niet in onze regio beschikbaar, maar van zodra dat wel het geval zou zijn, zouden we gecontacteerd worden. En effectief, amper een week later meldde een vriendelijke telefoniste ons dat het netwerk was aangepast en het digitale televisiepakket nu wel beschikbaar was. Gelukkig!

Een goede twee weken later stond de Belgacom-installateur al aan onze deur. Het enige wat we moesten doen, was de televisie aanwijzen, de rest gebeurde vanzelf. De installateur plaatste de internetmodem, legde een internetdraad naar onze televisie en sloot daar ook de decoder aan. Het televisie kijken kon beginnen!

De techniek
Belgacom brengt zijn digitale televisie via de dsl-lijn tot bij de klant. Een nieuwe en dus ongewone techniek. Voor ons was het ook even aanpassen, want de internetsnelheid ging beduidend omlaag tijdens het televisie kijken. Bij het surfen op het net merk je er weinig van, maar bij het downloaden van zware bestanden is het verschil frappant. Ondertussen heeft Belgacom dit euvel weggewerkt, want nieuwe klanten worden aangesloten op een snellere VDSL- of ADSL2+ lijn, waardoor het internet op normale snelheid blijft.


Het voetbal
En dan nu hetgene wat voor ons echt belangrijk is: het voetbal. Als rasechte voetbalfans kozen wij uiteraard voor het duurste pakket, waarmee je alle wedstrijden live kan volgen. Een spectaculaire revolutie tegenover vroeger, toen je één, hoogstens twee wedstrijden per weekend op televisie kon volgen . Nu kan je dus werkelijk alles zien: van Club Brugge – Anderlecht tot La Louvière – Moeskroen, geen seconde ontsnapt aan de camera's van Belgacom. Dat maakt vooral de zaterdagavonden -wanneer er doorgaans zes wedstrijden tegelijk gespeeld worden- erg leuk. Gescoord op één van de velden? Dan zap je gewoon naar die wedstrijd en pik je het doelpunt live mee. Geef toe: welke voetbalfan droomt daar niet van?

Bij aanvang van het nieuwe voetbalseizoen werd er wel eens gevreesd voor de kwaliteit van de voetbaluitzendingen van Belgacom TV. Ook wij hadden onze twijfels. Kan een nieuwkomer op de televisiemarkt zonder enige ervaring wel het voetbal op een kwaliteitsvolle manier op het scherm brengen? Het antwoord is ja. Belgacom. Meer zelfs: naar onze bescheiden mening is het Belgische voetbal nog nooit zo goed in beeld gebracht als vorig seizoen. Meer camera's dan ooit tevoren, een uitstekende regie met herhalingen op het juiste moment: het mag gezegd worden: qua in-beeld-brenging behoort het Belgische voetbal bij de top van Europa.


Ook de commentaar is van meer dan behoorlijke kwaliteit. Doorgaans kiest Belgacom per speeldag vier topwedstrijden. Die topwedstrijden worden -net als de wedstrijden op Canvas- voorzien van een uitgebreide voor- en nabeschouwing door een duo dat ook commentaar geeft tijdens de wedstrijd zelf. Voor de vijf overige wedstrijden schakelt Belgacom slechts één commentator in. Tijdens de rust wordt de kijker verwend met een analyse van de wedstrijd en een interessante reportage uit het Belgische voetballeven, meestal in elkaar geknutseld door ex-voetballers Johan Walem en Bertrand Crasson. En ook zij konden ons bekoren. Bertrand Crasson was als voetballer misschien niet moeders mooiste, maar het televisiewereldje gaat hem zeker af.


En voor de rest?
Naast de live-uitzendingen van de Jupiler League brengt Belgacom TV ook enkele extraatjes op het scherm. Zo zijn er enkele randprogramma's die op voetballoze dagen uitgezonden worden: de reportagemagazines Crasson & Walem en Middenstip, de docusoap rond FC Brussels Studs, de overzichtprogramma's The Box en Scatola Serie A en ten slotte nog 20 Goals en 444 voor zij die alle doelpunten van het afgelopen seizoen nog eens willen terug zien.

Na het seizoen bracht Belgacom ons trouwens nog een leuke verrassing: er werden enkele wedstrijden uit de eindronde live uitgezonden. Een leuk en welgekomen extraatje.


De prijs
Toch zijn er ook puntjes van kritiek. Te beginnen met de prijs. Voor een niet-adsl-abonnee dreigt het Belgacom TV – avontuur erg duur te worden. Gelukkig is er al heel wat veranderd sinds het begin van het seizoen. De ontzettend dure installatiekosten van zo'n goede 200 euro zijn bijvoorbeeld al helemaal weggevallen.

Niettemin is de klant nog steeds verplicht om een adsl-abonnement te nemen bij Belgacom. Dat op zich vormt al een kost van minstens 35 euro per maand. Daarnaast betaal je ook nog eens 6 euro huur voor de decoder. Wil je voetbal zien, moet je bovendien nog eens kiezen tussen de volgende abonnementsopties:

  • All Foot: alle wedstrijden in een pakket van 25 euro per maand.

  • Top Foot: vier wedstrijden per speeldag in een pakket van 15 euro per maand.

  • My Club Away: alle uitwedstrijden van jouw favoriete club voor 10 euro per maand.

  • Pay-per-view: wedstrijden afzonderlijk aankopen is ook mogelijk, voor 8 euro per wedstrijd.

Wil je dus echt alle wedstrijden op je televisie volgen, dan betaal je al gauw 65 euro per maand als niet-adsl-klant. Als je al langer Belgacom-abonnee bent, betaal je slechts een meerkost van 32 euro.


Alles op een rijtje
Wij waren alvast erg enthousiast over het eerste jaar van Belgacom TV. We waren aangenaam verrast door de professionele omkadering van ons voetbal en kijken nu al uit naar het nieuwe seizoen. Toch is er nog werk voor de boeg, bijvoorbeeld als het om de prijs gaat. We zetten nog even alle voor- en nadelen voor u op een rijtje.
 

Plusjes:

- Werkelijk alle wedstrijden worden volledige live uitgezonden.
- Het zappen tussen de wedstrijden door geeft een fantastisch gevoel.
- Professionele omkadering met een uitstekende beeldregie.
- Leuke programma's op de voetballoze dagen.
- Mogelijkheid om wedstrijden los te kopen en dus zelf te bepalen welke matchen je ziet en niet ziet.
- Mogelijkheid om te kiezen tussen Nederlandse en Franse commentaar.
- Ook enkele interessante wedstrijden uit tweede klasse en de eindronde worden uitgezonden.

Minnetjes:

- De prijs: voor een niet-Belgacom-klant dreigt het voetbal een dure grap te worden.
- Verschillende wedstrijden op meerdere televisies volgen is (nog?) niet mogelijk.
- Enkel Belgisch en Italiaans voetbal, de andere competities zitten bij Telenet.
- Belgacom TV is -zoals in het begin van ons verhaal bleek- nog altijd niet overal en voor iedereen beschikbaar.

Onze tips aan Belgacom:

- Breng een aantrekkelijker aanbod voor de niet-adsl-abonnees.
- Breng door de week herhalingen van de wedstrijden van de vorige speeldag.
- Breng een mozaïekscherm met de mogelijkheid om alle wedstrijden tegelijk te volgen en over te schakelen bij een doelpunt.
- Breng interactieve toepassingen waarmee het herbekijken van doelpunten en andere cruciale fases of het opzoeken van bepaalde statistieken tijdens de wedstrijd mogelijk wordt.


Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties