Ecuador speelt Polen van de mat

Ruben Claesen

Zelfs 40.000 roodwitte supporters in de Veltins-Arena in Gelsenkirchen konden de Polen niet tot grootse daden aanzetten. Integendeel, Ecuador veegde de Poolse favorietenrol met fris en verzorgd voetbal van de mat. Carlos Tenerio zorgde in de eerste helft voor de verdiende 1-0, tien minuten voor tijd mocht de ingevallen Kaviedes de 2-0 binnentikken.

Vorig jaar speelden beide ploegen al eens een vriendschappelijke interland tegen elkaar, toen waren het de Polen die aan het langste eind trokken. De Zuid-Amerikanen kwamen er niet aan te pas en werden met droge 3-0 cijfers terug naar huis gestuurd. Ecuador wist dus tegen wie het speelde en dat was al vanaf het begin duidelijk. Een eerste doelpoging kwam er na vijf minuten via Valencia, maar het schot van de Villarreal-speler hobbelde naast. Even later probeerde Castillo het met een zelf opgezette volley, Boruc kende geen probleem. De beginfase verliep evenwichtig en was soms een tikkeltje nerveus, met als gevolg dat er weinig lijn in het spel van beide ploegen zat. Na dik twintig minuten vond Ecuador een eerste gaatje in de Poolse verdediging en het was meteen raak. Een inworp werd doorgekopt en door Carlos Tenorio mooi binnengeknikt; onverdiend kon men de voorsprong niet noemen. Vijf minuten later had Delgado er 2-0 van moeten maken. Nadat Carlos Tenorio zich langs de achterlijn slalomde legde hij de bal breed voor Delgado, maar zijn schot verdween in de tribunes. Polen kwam er niet aan te pas, Ecuador overklaste hen vooral op technisch vlak en stond bij de rust ook verdiend op voorsprong.

Wou Polen er nog wat van maken, dan moest het druk zetten in de tweede helft. Het deed dat ook, maar Ecuador kende weinig moeite met de aanvallen te onderscheppen en bleef vooral voetballen. Polen kon nooit kansen bij elkaar voetballen en kwam ook nooit echt in de buurt van een gelijkspel. Tien minuten voor tijd glipte de ingevallen Kaviedes door de Poolse buitenspelval en bood Agustin Delgado de 2-0 aan. Een koude douche voor de Polen en tevens een schok die het niet meer te boven zou komen. Vijf minuten voor tijd trof de eveneens ingevallen Jelen de paal na wat flipperkastvoetbal in het geelblauwe strafschopgebied. In de blessuretijd maakte ook Brozek kennis met het doelkader. Tot een goal zou het niet meer komen, het bleef 2-0. En zo doet Polen een slechte zaak met oog op een eventuele tweede ronde. [TH]