Zes goals kruiden matige openingsmatch

Harald Berings

In de allereerste wedstrijd van het WK 2006 heeft Duitsland afstand genomen van Costa Rica. Erg overtuigend speelde de Mannschaft niet, maar beauty's van Philipp Lahm en Torsten Frings en twee goals van Miroslav Klose bezorgden het thuisland uiteindelijk wel de drie punten.

In schril contrast met de ellenlange openingsceremonie, explodeerde de wedstrijd al in de beginminuten. De Duitsers zetten hun opponenten meteen onder druk, wat resulteerde in een vroeg doelpunt van Philippe Lahm. De reactie van de tot dan toe onzichtbare Costa Ricanen bleef niet lang uit. Vijf minuten na het eerste doelpunt counterden de Midden-Amerikanen via sterspeler Paulo Wanchope. De spits glipte door de buitenspelval na een flater van Arne Friedrich, en werkte koelbloedig af.

Weer vijf minuten later was het opnieuw de beurt aan de Mannschaft. Na goed voorbereidend werk zette Bastian Schweinsteiger met een mislukt schot goalgetter Miroslav Klose op weg naar de 2-1. Nadien verwaterde de nochtans zo mooi gestartte openingswedstrijd in een matige partij, waarin Costa Rica voornamelijk aan verdedigen dacht en Duitsland niet echt móest komen. Het duurde dan ook tot een kwartier in de tweede helft tot Klose de wedstrijd besliste: zijn zweefkopbal werd nog gekeerd, maar in de rebound was de spits van Werder Bremen goed gevolgd om de 3-1 binnen te tikken.

Toch gaven de Costa Ricanen nog niet op. Zo'n tien minuten later scoorde opnieuw Wanchope de aansluitingstreffer, na zwak verdedigen van het centrale duo Per Mertesacker en Christoph Metzelder. Dat de verdedigend eens te meer de achillespees van de Duitsers wordt genoemd, werd vandaag door een relatief 'zwakke' tegenstander nogmaals onderstreept. In de slotfase zorgde Torsten Frings nog voor wat leven in de brouwerij, door vanop zo'n 25 meter doelman José Porras te verrassen.

De elf van Jürgen Klinsmann wonnen dan wel hun openingsduel, er is nog veel werk aan de winkel vooraleer de Duitsers favorieten als Engeland, Argentinië of Brazilië de baas kunnen. Het Duitse godenkind Lukas Podolski speelde verdienstelijk, maar kon geen goaltje meepikken. Op het middenveld bleek Tim Borowski een nuttige speler, maar een evenwaardige vervanger voor de afwezige Michael Ballack bleek hij allerminst. Jens Lehmann stond onder zware druk, maar kon zich, op twee schoten van Wanchope na, amper bewijzen. De volgende wedstrijd van de Mannschaft staat woensdag geprogrammeerd. Dan ontmoeten ze Polen in het Dortmundse Westfahlenstadion. [TH]