Spanje boekt overtuigende zege

Tonnelier Caroline

Spanje heeft zijn start op het WK niet gemist.  Het team van Aragonés won zijn op papier moeilijkste wedstrijd in de poules met overtuigende 4-0 cijfers.  Na een dik kwartier spelen stond er al een 2-0 voorsprong op de bord.  Na de rust liep Spanje, met wat hulp van de scheidsrechter, verder uit.  Oekraïne moet zich nu richten op de tweede plaats, maar blijft daarvoor favoriet in een poule met Saudi-Arabië en Tunesië.

Shevchenko raakte dan toch helemaal fit voor zijn eerste partij op een WK en startte in de basis.  Bij Spanje begon Raúl op de bank.  Aragonés gaf Villa en Torres het vertrouwen in de spits.  In een aardig en evenwichtig wedstrijdbegin kregen beide teams enkele kleine kansjes.  Shovkovski was de eerste doelman die echt de handen uit de mouwen moest steken.  Hij hield een goed schot van Senna uit zijn doel.  Op de corner die volgde, opende Xabi Alonso met een kopbal dan toch de score.  Enkele minuten later was een nieuwe corner de aanleiding voor een vrije trap.  De poging van David Villa week af op de muur en verraste zo doelman Shovkovski, 2-0.  De Spanjaarden namen de wedstrijd nu in handen en Oekraïne slaagde er niet in te reageren.  Pas in de 32e minuut kon Gusin voor een eerste schot op doel zorgen, maar Casillas werd niet verontrust.

De Oekraïners kwamen met nieuwe moed uit de kleedkamers, maar hun enthousiasme werd al heel snel getemperd.  Na een duel tussen Vahnschuk en Torres wees scheidsrechter Busacca tot ieders verbazing naar de strafschopstip.  Bovendien stuurde hij de Oekraïense verdediger met rood van het veld.  David Villa nam het geschenk dankbaar aan en knalde zijn tweede treffer van dit WK tegen de netten.  Enkele minuten later kreeg de spits van Valencia nog een uitgelezen kans op een derde goal, maar dit keer bleek hij niet trefzeker genoeg.  De wedstrijd was met een 3-0 stand en een numerieke meerderheid voor Spanje natuurlijk gespeeld, maar  Oekraïne probeerde er toch nog af en toe uit te komen. Vooral Voronin toonde zich actief.  Op de counter lanceerde hij een knap schot, dat echter naast de kruising belandde.  Aan de overkant kreeg ook Raúl, ingevallen voor Villa, nog een goede kans, maar zijn kopbal strandde op de doelman.  Een andere invaller, Rebrov, kreeg nog een uitstekende mogelijkheid om toch voor een eerredder te zorgen.  Zijn schot ging echter over.  Uiteindelijk was het Spanje dat nog een keer scoorde.  Na een schitterende actie van Puyol en vlot combinatiespel mocht ook Torres zijn doelpuntje meepikken.  El Niño knalde de bal onhoudbaar voorbij Shovkovski.  Het bleef bij die 4-0, een resultaat waarmee Spanje al mag uitkijken naar de volgende ronde.