Zidane trapt Frankrijk naar de finale

Frankrijk heeft zich ten koste van Portugal gekwalificeerd voor de finale van de Wereldbeker 2006. Frankrijk had genoeg aan één doelpunt van draaischijf Zinedine Zidane op penalty. Frankrijk ontmoet in de finale Italië. Dat is dezelfde finale als zes jaar geleden op het EK. En ook toen schakelden de Fransen Portugal uit in de halve finale. Frankrijk won toen het toernooi.

Beide ploegen begonnen aan de wedstrijd met hun type-elftal. Portugal kon opnieuw rekenen op Deco die een wedstrijd op de schorsingsbank zat. Bij Frankrijk zijn er geen wijzigingen in vergelijking met de vorige wedstrijden. De eerste goede kans van de wedstrijd kwam er al vlug. Deco z’n geplaatst schot werd gered door Barthez. De Fransen namen het meeste initiatief, maar toch was het opnieuw Portugal dat dreigde via een afstandsschot van Maniche. Ook Figo kon eens aanleggen. Frankrijk kon daar weinig of niets tegenover stellen. Enkel een ongevaarlijk schot van Henry kon Ricardo enigszins bedreigen.

Op het halfuur kreeg Frankrijk de kans bij uistek om de score te openen. Henry werd al dan niet gehaakt in de zestien door Carvalho en scheidsrechter Larrionda gunde Zizou een cadeautje. Zidane plaatste zich achter de bal en versloeg Ricardo en plaatste Frankrijk zo op een 0-1 voorsprong. Het was de eerste echte kans voor Frankrijk. Meer dan een afstandsschot van Maniche kon Portugal daar niet tegenover zetten als reactie. Even was er opschudding wanneer Portugal een strafschop claimde na een duwfout op Ronaldo. Er kon gefloten worden.

De eerste grote kans in de tweede helft was voor Frankrijk. Henry kon oprukken met de bal en de actie maken. Hij kon afdrukken en zag z’n bal maar net naast gaan. En even later kon Ribery afdrukken. Frankrijk startte duidelijk het best aan de tweede helft. Aan de overkant kon Pauleta draaien en schieten maar hij zag z’n schot stranden in het zijnet. Het vervolg van de tweede helft is wat stereotiep. Portugal probeert wel maar stuit op een goed georganiseerd Frans blok. Scolari, de bondscoach van Portugal, bracht er Simao in maar ook die kon geen zoden aan de dijk brengen.

Een kwartier voor tijd kreeg Portugal een uitstekende kans op de gelijkmaker. Een vrije trap van Cristiano Ronaldo werd gelost door Barthez die geluk had dat de goed gevolgde Portugezen over kopten. In blessuretijd kon Costinha in de rebound nog scoren, maar dat doelpunt werd terecht afgevlagd voor buitenspel. Dat was meteen ook het laatste echte wapenfeit van de Portugezen die monddood voor doel verschenen waar de Franse verdediging ondoordringbaar verklaard werd.

Geen van beide ploegen speelde echt overtuigend, maar Frankrijk won wel met 0-1 van Portugal. De Portugezen zich nu gaan opmaken voor de troosting zaterdagavond tegen Duitsland, terwijl Frankrijk probeert voor de tweede keer wereldkampioen te worden.