Analyse Anderlecht en Club beginnen met winst

Kristof Blomme
Anderlecht en Club beginnen met winst

Zowel Anderlecht, Club Brugge als Racing Genk wisten hun openingswedstrijd te winnen. Zij liepen hierdoor meteen drie punten uit op Gent en Standard. Beide clubs gingen buitenshuis immers de boot in. Verder wisten ook Moeskroen, Brussels, Germinal Beerschot en Westerlo te winnen. Charleroi en Lierse bleven steken op een gelijkspel.

Anderlecht is het seizoen begonnen met een overwinning op Staaien. Nochtans moest paars-wit na amper twintig minuten met tien verder nadat Van Damme werd uitgesloten. Toch kwamen de Brusselaars na de pauze op voorsprong via Goor. Niet veel later bracht Munyaneza de bordjes weer in evenwicht. De Limburgers kwamen zelfs op voorsprong via de ingevallen Sishuba. Tien minuten voor tijd verschalkte Hayen echter zijn eigen doelman. In de absolute slotfase bezorgde debutant Tchité zijn nieuwe club de overwinning met twee goals. Meteen deed Anderlecht wat het vorig seizoen vaak niet kon, namelijk winnen op verplaatsing.

Ook Club Brugge begon het seizoen met een overwinning. Thuis tegen AA Gent werd het 5-0.  In de beginfase kon Gent nog een beetje weerwerk bieden, maar na de openingsgoal van Daerden controleerde blauw-zwart de partij helemaal. Nog voor rust zette Balaban club op rozen met een schitterende vrije trap. Na de rust ging Club op zijn elan door. Ishiaku zorgde op aangeven van Englebert voor de 3-0. Even later pikten ook de invallers Roelandts en Chavez nog hun doelpunt mee.

Een zwak Standard ging dan weer de boot in bij Lokeren. De thuisploeg kwam meteen op voorsprong via een kopbaldoelpunt van kapitein Doll. Even later stond het alweer gelijk toen Geraerts een voorzet van Defour hard binnenkopte. Vlak voor de pauze zorgde Overmeire echter opnieuw voor de voorsprong. Na de rust kon Standard ook niet overtuigen. Zelfs tegen tien man konden de Rouches geen vuist maken. Standard zet het nieuwe seizoen op die manier bijzonder slecht in.

Racing Genk, dat een rumoerige voorbereiding kende, klopte op eigen veld Zulte Waregem. Vooral in het eerste kwartier werd hiervoor de basis gelegd. Eerst krulde Soetaers een vrije schop heerlijk in de bovenhoek. Even later kopte nieuwkomer Bosnjak de tweede treffer tegen de touwen. Toch kwam Zulte Waregem weer in de wedstrijd na een knappe lob van Roussel. Uiteindelijk kon Cornelis, na een Schwalbe van Bosnjak, vanop de stip de overwinning verzekeren.

Germinal Beerschot overtuigde nog niet. Op het Kiel werd Beveren met het kleinste verschil verslagen. Sterchele scoorde de enige goal van de partij. Ook voor Brussels was één doelpunt genoeg om de drie punten mee te graaien tegen promovendus Bergen. Kalulika, die vorig seizoen nog in de tweede klasse voetbalde, tekende voor de treffer. Nibombe pakte nog rood namens Bergen.

Moeskroen won op Le Canonnier van Cercle Brugge. Vooral voor de pauze waren de Henegouwers de betere ploeg. Dugardein, met een knap schot en Custovic, op strafschop, zorgden voor de 2-0 voorsprong. Na de pauze milderde invaller De Sutter nog, maar verder kwam groen-zwart niet meer. Op zondag won ook Westerlo met 2-1. Tegen Roeselare zorgde invaller van den Eede voor de openingstreffer. Even later tekende Ogunsoto voor de 2-0. Vijf minuten voor tijd legde Raeymaeckers de 2-1 eindstand vast. Vanderbiest, de kapitein van Roeselare, kreeg nog rood.

Charleroi en Lierse tenslotte speelden scoreloos gelijk. De Walen hadden nochtans genoeg kansen om de match winnend af te sluiten. Vooral voor Lierse was het een gewonnen punt.