Speeldag: Derde voorronde (Terug)
Stadion: Luzhniki
Spartak bibberend naar Champions League
Luc Goderis

Spartak Moskou overleefde in het eigen Luzhniki enkele bange momenten maar kon zich uiteindelijk toch, ten nadele van Slovan Liberec, plaatsen voor de groepsfase van de Champions League.

Spartak was na goed twintig minuten verdiend op voorsprong gekomen. De Russische flanken buitten gretig het veldoverwicht uit en na een cross van Vladimir Bystrov werkten de Tsjechische gasten slecht weg. De bal viel voor de voet van een instormende Mozart Junior en de Braziliaan vlamde vanop zo'n twintig meter raak.

De thuisploeg had nog verschillende kansen om de score verder op te drijven, maar Radoslav Kovac miste tot tweemaal toe onbegrijpelijk.

Tomas Zapotocny liep net voor het uur tegen zijn tweede gele kaart aan en mocht vervroegd gaan douchen. Wie dacht dat Spartak nu helemaal in een zetel zat, had het grondig mis. De Russen kregen zowaar last van de zenuwen en Slovan sloop via een verzilverde penalty van Ivan Hodur langszij. Een gouden uitdoelpunt want nu waren de bezoekers geplaatst voor het kampioenenbal. Wat later scheelde het geen haar of Spartak was helemaal uitgeteld. Roman Shishkin schotelde Kovac de 1-2 voor maar de Tsjech schoot vanop vijf meter onbegrijpelijk naast.

Elf minuten voor affluiten was het opnieuw Spartak die virtueel geplaatst was. Roman Pavlyuchenko schoot de thuisploeg immers op 2-1.

Tijdens een zenuwslopend einde vielen aan beide zijden nog kansen. De allergrootste kans was voor invaller Jan Blazek, maar hij kon Slovan niet in de Champions League schieten.

Het team van Vladimir Fedotov had een meer dan zware kluif aan de bezoekers uit Liberec, maar plaatste zich uiteindelijk, voor het eerst sinds 2002/2003, voor de Champions League. [AN]