Analyse Genk beent Anderlecht bij

Kristof Blomme
Genk beent Anderlecht bij

Racing Genk heeft op de zevende speeldag Anderlecht bijgehaald bovenin het klassement. Volgende week staat in de onderlinge confrontatie dus de leiderspositie op het spel. Ook Club Brugge en Standard slopen, dankzij een nipte overwinning, twee punten dichter bij de Brusselaars. Onderin blijft Lierse met amper één punt troosteloos laatste.

Anderlecht kon vrijdag niet winnen bij Charleroi. Integendeel, paars-wit kon maar net de nederlaag afwenden. Drie minuten voor het laatste fluitsignaal bracht Camus Charleroi verdiend op voorsprong. In een warrige slotfase kon Bart Goor de eerste nederlaag toch nog afwenden met een vluchtschot. Racing Genk kon profiteren van de halve misstap van de Brusselaars. Soetaers scoorde tien minuten voor tijd met een knap gekruist schot na een schitterende actie van invaller Da Silva. Minder goed nieuws was er voor aanvaller Bosnjak. De Kroaat viel uit met een schouderblessure en mist de clash volgende week in het Constant Vanden Stockstadion.

Ook Westerlo en Club Brugge houden Anderlecht in het vizier. Westerlo behaalde een 0-1 overwinning bij Brussels. De onvermijdelijke Ogunsoto zorgde met een schitterende omhaal voor de enige treffer van de partij. Het telt ondertussen veertien punten. Club Brugge telt één punt minder en staat vierde. Tegen Germinal Beerschot werd net als vorige week bij Sint-Truiden in minuut 93 de winnende treffer gescoord. Dit keer bediende uitblinker Balaban die andere uitblinker Englebert. De gelegenheidskapitein bracht de Bruggelingen in extase. Volgende week spelen de eerste vier in het klassement tegen elkaar, want ook Westerlo en Club nemen het dan tegen elkaar op.

Ook Standard klimt stilaan op in het klassement na een 9/9 onder Michel Preud'Homme. De Rouches wonnen op eigen veld met het kleinste verschil van Cercle Brugge. De thuisploeg had voortdurend balbezit en Geraerts zorgde vlak voor de pauze dan ook verdiend voor de openingstreffer. In blessuretijd maakte Cercle ei zo na gelijk na een zware dekkingsfout bij Standard, maar het bleef 1-0. Bergen en Moeskroen staan gedeeld zesde met Standard. Bergen klopte Lokeren met 0-2. Invaller en verloren zoon Wamberto scoorde twee prachtige goals voor de Henegouwers. Moeskroen won van Sint-Truiden met het kleinste verschil na een doelpunt van Fellahi

Twee spelers wisten op speeldag zeven een hattrick te maken. Olufade, nieuwkomer bij AA Gent, deed dat bij Lierse na de pauze in amper twintig minuten. Eerder had Grégoire de score geopend na een assist van ... Olufade. Jatta redde nog de eer voor de thuisploeg, maar het is nu al dudielijk dat Lierse opnieuw een zwaar seizoen tegemoet gaat. Ook Matthijs deed de netten drie keer trillen in de derby tegen Roeselare. Hij had daar amper tien minuten voor nodig. Twee van de drie doelpunten van de jonge aanvaller werden wel gescoord vanop de stip. Eerder had Dindeleux de score al geopend voor de thuisploeg en had Kpaka gelijk gemaakt. Peeters legde de 4-2 eindstand vast. [AN]