Beloften kwalificeren zich voor EK

Philippe Crols

De laatste jaren heeft het Belgisch voetbal niet al te veel hoogtepunten beleefd, maar woensdag in de vooravond hebben de beloften toch voor een positieve noot gezorgd. Ze wonnen met afgetekende 1-4-cijfers in Bulgarije en stelden daarmee kwalificatie voor het komende EK veilig.

De jonge Belgen hadden vorige week nochtans een alles behalve ideale uitgangspositie weten te verwerven. Ze kwamen namelijk niet verder dan een 1-1-gelijkspel. Voor de terugwedstrijd in Bulgarije kon bovendien geen beroep worden gedaan op de geschorsten Wuytens en Mulemo. Toch werd er dus een duidelijke zege geboekt en daar had Cercle-speler Stijn De Smet een ruim aandeel in. Hij scoorde twee keer . Na twintig minuten spelen opende hij de score. Tien minuten voor de rust zette Martens de Rode Duivels helemaal op rozen. Hij benutte een strafschop. Rusten deden beide teams met een 0-2-voorsprong in het voordeel van de Belgen. De Bulgaren moesten nu al driemaal scoren.

Dat gebeurde dus niet ondanks een vroege goal van Genkov in de tweede helft. Het enthousiasme van de thuisploeg werd op het uur echter al meteen de kop ingedrukt. Nikolov moest het veld verlaten nadat hij de rode kaart had gekregen. Voor de Belgen moest het nadien niet echt meer. De Bulgaren probeerden nog wel met de moed der wanhoop, maar verder dan die aansluitingstreffer kwamen ze dus niet. Tien minuten voor tijd was de kous dan helemaal af toen De Smet met zijn tweede van de partij voor de 1-3 zorgde. Legaer diepte nadien de score nog uit tot 1-4 en dus mogen de jonge Belgen een feestje bouwen in Bulgarije.

Het EK vindt plaats in Nederland en gaat door van 10 tot 23 juni 2007. De vier halve finalisten plaatsen zich bovendien voor de Olympische Spelen. [AN]