De bom van Shakhtar en crisis bij KV

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
De bom van Shakhtar en crisis bij KV
Foto: © SC

Opnieuw nemen we u mee voor een reis door de tijd. Wat schreven de verschillende kranten de afgelopen tien jaar op 17 oktober over het voetbalwereldje?

1996: De bom van Shakhtar

Oekraïne is in shock. Een zware bomexplosie tijdens een Oekraïense competitiewedstrijd tussen Shakhtar Donetsk en Tavria Simferpol kostte zes mensen het leven. Onder hen Alexander Bragin, de voorzitter van de thuisploeg. De aanslag was ook op de man gericht, wellicht ging het om een afrekening in het maffiamilieu. Shakhtar was eerder dat jaar nog de tegenstander van Club Brugge in de eerste ronde van de Europabeker voor Bekerwinnaars.

2000: Club Brugge op een wolk

Club Brugge leeft op een wolk. Blauw-zwart startte het seizoen 2000/2001 met negen zeges op rij. Club heeft daarmee meteen een voorsprong van vier punten op achtervolger Anderlecht. "We mogen nog niet te vroeg victorie kraaien", stelde trainer Trond Sollied. "We kijken gewoon naar onszelf en houden geen rekening met wat Anderlecht of om het even wie nog moet afhaspelen. Pas halfweg krijg je een duidelijk beeld van de reële waardeverhoudingen en de prijzen worden in de lente verdeeld. Tot dan moeten wij zoveel mogelijk punten verzamelen." De man kreeg gelijk, want Club gaf het op het einde nog uit handen en zag Anderlecht kampioen spelen.

2001: Eendracht Aalst ontslaat manager

Een jaar later neemt Eendracht Aalst afscheid van zijn manager. Patrick De Cock wordt aan de deur gezet omdat hij verzwegen had dat hij op 10 september 2001 bij verstek veroordeeld werd wegens financiële ongeregeldheden in 1997 en 1998. De man belandde voor die feiten zelfs in de gevangenis.

2002: Crisis in Mechelen

Een jaar na de problemen in Aalst is het ook crisis bij KV Mechelen. De club heeft het financieel moeilijk en de spelers dreigen zelfs met een staking omdat ze niet meer betaald worden. Uiteindelijk zo KV de moeilijkheden niet overleven, want op het einde van het seizoen ging de club failliet. KV nam een herstart in derde klasse.


2005: De brief van Duchâtelet

Roland Duchâtelet, voorzitter van Sint-Truiden, verrast vriend en vijand met een open brief. Duchâtelet hekelt de scheidsrechters, die volgens hem te vaak in het voordeel van de grote ploegen fluiten. De brief komt er na de wedstrijd Club Brugge – Westerlo, die beslist wordt door een schwalbe van Bosko Balaban.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties