Analyse Genk loopt nog wat uit

Kristof Blomme
Genk loopt nog wat uit

De topper tussen Racing Genk en Club Brugge bracht niet wat ervan verwacht mocht worden. Door het gelijkspel lopen de Limburgers wel één punt verder weg van Anderlecht. De Brusselaars staan nu al zes punten in het krijt, na een 2-1 nederlaag bij Gent. Ook Standard liet weer een steek vallen. De Rouches gingen op Sclessin met 1-2 onderuit tegen Sint-Truiden. Onderin had Lierse lange tijd uitzicht op een eerste overwinning. Subersub De Wilde tekende in de slotfase echter voor het harde verdict, 2-3.

Racing Genk Genk begon tegen Club in de wetenschap dat het negen punten kon uitlopen op Anderlecht en twaalf op Club Brugge. De Bruggelingen waren echter niet van plan zich naar de slachtbank te laten leiden. Blauw-zwart knokte voor wat het waard was en het was in het eerste halfuur zelfs de betere ploeg. Toen Englebert, met twee (lichte) gele kaarten, van het veld werd gestuurd veranderde het spelbeeld enigszins. Tot veel kansen leidde dat echter niet voor de thuisploeg. In de slotfase deed Daerden zijn ex-club ei zo na dood, maar Bailly redde met de voet. Genk heeft nu een riante voorsprong van zes en negen punten op de eerste achtervolgers. Club liet zien zich niet tevreden te stellen met een bijrol.

Zaterdag al moest Anderlecht de duimen leggen in het Ottenstadion. Paars-wit startte slecht aan de match, maar kwam tegen de gang van het spel in toch op voorsprong na een fantastisch opwippertje van Tchité. Vlak voor de pauze liet Vanden Borre zich weer negatief opmerken met een oerdomme strafschopfout. Olufade strafte de fout genadeloos af. Na de rust moesten zowel Zitka als Mpenza geblesseerd van het veld. Azofeifa zette het Ottenstadion in vuur en vlam met een knal van ver, waarop Schollen geen verhaal had. Bij AA Gent viel vooral de, met momenten, magistrale Stoica op tegen zijn ex-club. De top van Anderlecht kondigde tijdens de winterstop alvast een aantal transfers aan om de zespuntenkloof met Genk alsnog teniet te doen.

Standard, dat zich de laatste weken opwerkte naar de bovenste regionen van het klassement, liet het op deze speeldag volledig afweten. Als klap op de vuurpijl viel ook aanvoerder en dirigent Conceiçao geblesseerd uit. Standard had het moeilijk tegen Sint-Truiden, maar het kwam een kwartier voor tijd toch op voorsprong via Areias. Een minuut later stonden de bordjes alweer in evenwicht toen een voorzet van Van Houdt over Renard in doel belandde. Vijf minuten later bezegelde Van Houdt het lot van de Rouches helemaal met een droge knal. Door deze nederlaag moet Standard Charleroi weer voor zich dulden. De Karolo's versloegen Moeskroen met 1-0. Chabaud bezorgde zijn ploeg de overwinning met een strafschop vlak na de pauze. Hierdoor klom Charleroi naar de vierde plaats in het klassement op twee punten van Club Brugge, derde in de stand.

Onderin werd nog maar eens bewezen dat, met uitzondering van Lierse, iedereen van iedereen kan winnen. Tussen Moeskroen, negende in de stand, en Bergen, zeventiende, gaapt slechts een kloof van drie punten. De strijd onderin kan dus nog uiterst boeiend worden. Lierse pakte bijna de eerste overwinning van het seizoen. Jarju en Andic zorgden voor een 2-0 voorsprong tegen Germinal Beerschot. In het laatste kwartier ging het echter weer helemaal fout. Sterchele en Cruz brachten de bezoekers weer langszij. Nadat een doelpunt van Mujanovic werd afgekeurd, bezegelde De Wilde het lot van de Pallieters. Hij zorgde in de slotminuut voor de 2-3 eindstand.

Cercle haalde het zonder moeite van Bergen. Serebrennikov, die zijn debuut maakte voor groen-zwart, toonde zich meteen de dirigent op het middenveld. Na vijftien minuten was de match al gespeeld. Dekelver en Boi toonden zich koelbloedig voor doel. Vlak voor de pauze moest Bergen met tien verder. Mirri werd van het veld gestuurd nadat hij Pivaljevic, zonder bal in de buurt, neermaaide. In de tweede helft zorgde Pivaljevic voor de 3-0 eindstand. De score had nog hoger kunnen oplopen, maar Dekelver miste een strafschop. Cercle staat nu dertiende, al telt het nog steeds slechts één punt meer dan de voorlaatste in de stand....Bergen. Roeselare haalde het, eveneens onderin het klassement, van Beveren. Dufoor en Malki zorgden voor een 2-0 voorsprong. In de laatste minuut tekende Dissa voor de aansluitingstreffer, maar het was te laat voor de Waaslanders.

Zulte Waregem gaf op eigen veld een 2-0 voorsprong weg tegen Westerlo. Hierdoor blijven de West-Vlamingen in de kelder van de klassering hangen. Na een halfuur stonden de West-Vlamingen al 2-0 voor. Roussel tekende voor beide goals, de eerste na een wondermooie omhaal. Dat bleek echter niet voldoende. Vlak voor de koffie milderde Utaka tot 2-1. Meteen na rust zette topschutter Ogunsoto een strafschop om, meteen zijn twaalfde van het seizoen. Westerlo telt nu evenveel punten als Standard en AA Gent. Brussels - Lokeren werd een maat voor niets. De match had weinig te bieden en eindigde dan ook op een scoreloos gelijkspel.