Analyse Lierse; tro(o)steloos laatste

Ronny anthonis
| 0 reacties
Lierse; tro(o)steloos laatste
Foto: © SC

Lierse kon zich vorig seizoen in extremis redden via de eindronde. Toenmalig trainer René Trost begon toen met zes punten achterstand aan de tweede ronde. De mirakelman van Lierse zal dit jaar zijn stunt bij Lierse niet kunnen overdoen, hij werd in onderlinge overeenkomst vervangen door oud-gediende Kjetil Rekdal. Hij staat voor een nog zwaardere taak, de Noor moet tien punten zien goed te maken op een pelotonnetje van vier. Een heel andere situatie dan diegene die Lierse begin dit seizoen voorop stelde, een rustig seizoen doormaken zonder financiële of degradatieproblemen. Het lijkt er op dat men in Lier voorlopig 1 op 2 scoort.

Heenronde

Lierse kon maar weinig overtuigen in de heenronde, een gelijkspel in en tegen Charleroi beloofde wel veel goeds maar bleek slechts één van de bitter weinige lichtpunten te zijn. Lierse streed steeds met een groot hart maar kocht er niets mee, ook het scorend vermogen bleek meer dan ooit een pijnpunt. De allereerste zege kwam er dan ook op de laatste speeldag voor de winterstop. De kritiek op het aankoopbeleid bleek niet onterecht want de binnengehaalde spelers presteerden ondermaats.

Lierse slikte teveel doelpunten in de beginfase van de wedstrijden, vaak door onoplettendheden, heel vaak door te vermijden (individuele) fouten. Het kostte trainer René Trost zijn kop maar niemand die Lierse lief is verwijt hem ook maar één ding, integendeel, supporters en bestuur leefden mee met de Nederlander. Maar ook hij wist dat het niet langer zo kon blijven duren, volgens hemzelf verkoos hij zijn verstand boven zijn hart.

Trainerswissel
 
Kjetil Rekdal, een naam die in Lier inslaat als een bom, werd de vervanger van de in november ontslagen coach René Trost. Een niet alledaags ontslag want de sympathieke Nederlander is nog steeds een graag geziene gast op het Lisp. Ook Trost zelf beseft dat een trainerswissel niet langer kon uitblijven, beide partijen gingen in alle vriendschap uit elkaar. Trost is sinds kort de nieuwe trainer van Kvsk United, een ploeg waar Lierse vorig jaar de eindronde nog tegen speelde. Rekdal moet wel vier punten meer dan zijn voorganger goed maken, een uitdaging voor de Noor die niets te verliezen heeft maar er wel voor gaat.
 
Transfers
 
Lierse vatte de heenronde van de competitie aan met een heleboel nieuwkomers. Sterkhouders Stef Wils, Kristof Imschoot en Timothy Dreesen verlieten samen met nog een heleboel anderen de club. Een hele nieuwe ploeg werd aangekocht maar al snel bleek dat onder meer Nico Vaesen, Mike Mampuya, Mohammed Elberkani, Blessing en Mario Verheyen de verwachtingen niet konden inlossen. Kristof Snelders en de Gambianen Jarju en Jatta lieten wel een degelijke indruk en hebben enig krediet opgebouwd. Ernandes die overkwam van Club Brugge en Marco Ingrao konden zich omwille van blessures nog niet zoveel tonen.  

Ook de jeugd krijgt weer een kans bij Lierse, grote lichtpunt leek Yoni Buyens als te zijn. De 18-jaar jonge middenvelder speelde zich bij Lierse meermaals positief in de kijker als vervanger voor Mamouni. Ook andere jongelingen zoals Nuyts, Pittoors, Jacobs kregen een profcontract aangeboden maar speelden in deze competitie nog geen minuut. Zij zullen worden uitgeleend om in de lagere klassen ervaring op te doen.  Jerome Van Der Zyl en Kane Develer (beide 18) en Thomas De Corte (17) hebben wel regelmatig hun plaats in de ploeg.
 
Chris Janssens en Tailson komen Lierse nog versterken tijdens de winterstop, er wordt ook nog steeds druk gepraat met Genk over Claessens en Moons als mogelijke versterking. Net werd bekend dat de transfer van Gert Claessens inmiddels al rond is. Insiders verwachten nog één tot twee gerichte transfers voor het einde van de winterstop, het geld daarvoor kwam onder meer vrij door het vertrek van Goran Mujanovic die nog een zwaar contract had en mogelijke privé-investeerders.
 
Licentie
 
Er valt dezer dagen niet alleen zwarte sneeuw op Lierse, integendeel. De club kreeg van licentie-manager Roland Tis een goed rapport mee na de tussentijdse licentiecontrole. Het sterke duo Theyskens – Aras heeft met goed doorzicht van Lierse met andere woorden dus weer een vrij gezonde club gemaakt. Op zijn minst gezegd opmerkelijk want hiermee geven de Pallieters de criticasters lik op stuk. De zware financiële problemen van weleer lijken dus voorlopig voorbij, enkel op het veld loopt het nog spaak voor Lierse.
 
Terugronde
 
Lierse hoopt zich met Janssens en Tailson (en het Genkse Duo Moons en Claessens?) in alle geledingen te versterken. Lierse hoopt dus met een ideale mix tussen jong geweld, ervaring en Noorse discipline de achterstand te verkleinen. Nu ook Bob Peeters en Marco Ingrao bijna weer aan voetballen toekomen hoopt Lierse zich genoeg gewapend op de terugronde te storten. De kansen zijn klein, zeker voor een ploeg die nog maar één keertje kon winnen op zeventien wedstrijden. Het geloof is echter nog wel groot, zo denkt ook het gros van het nog relatief groot gemiddelde aan toeschouwers.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties