Analyse Roeselare, succesvol jaar van bevestiging

Thomas Dubois
| 0 reacties
Roeselare, succesvol jaar van bevestiging
Foto: © SC

SV Roeselare is aan het bevestigen in de hoogste klasse. De West-Vlaamse club staat na zeventien wedstrijden gespeeld te hebben op een fraaie negende positie en sluit daarmee de linkerkolom af. Roeselare behaalde 21 punten, waarvan het merendeel behaald in eigen huis. Net zoals vorig seizoen kan de ploeg rekenen op een uitstekende thuisreputatie. Na negen wedstrijden is het nog steeds ongeslagen. Het grootste wapen voor de West-Vlamingen blijft de stilstaande fase. Roeselare is een club die er altijd voor gaat en die in al z’n enthousiasme wel eens meer dan één doelpunt tegen krijgt.
 
Eerste stunt in eerste
De competitie was nog maar twee speeldagen ver, of de eerste echte stunt stond genoteerd. Op een zomerse zondagmiddag kreeg Club Brugge –dat de week ervoor met 5-0 gewonnen had van AA Gent- een ferm pak voor de broek. Roeselare liep nog voor het uur tot 3-0 via twee keer Daan Vaesen die twee keer op een identieke manier kon scoren na een inworp. Tussendoor zorgde Malki voor het derde doelpunt. Roeselare speelde heel compact en ving de steken van Club Brugge goed op. Enkel naar het einde toe leek er wat inspiratie te komen in de Brugse rangen door de inbreng van Yulu-Matondo die nog twee keer scoorde en het zo nog spannend maakte. Zeker wanneer Salou in de slotminuut nog eens op de paal kopte. Na een gelijkspel vorig jaar, hield Roeselare ook nu de grote broer uit de provincie in bedwang. Een ideale start voor Roeselare dat een zwaar seizoensbegin te verwerken kreeg. De eerste wedstrijd tegen Westerlo werd verloren.
 
Roeselare voetbalde wekelijks open en vrij en scoorde ook makkelijk, na vier speeldagen had het al vijf punten verzameld. Een ideaal begin. Op speeldag zes stond de tweede topper van het jaar al op het programma in Schiervelde. Het tot dan oppermachtig Racing Genk –vijf op vijf in de competitie- had een serieuze kluif aan Roeselare. Genk leek te gaan winnen toen het 0-2 voorstond op het uur. Dat was zonder de wilskracht van Roeselare gerekend dat kon milderen tot 1-2. Geen probleem voor Bosnjak die meteen de puntjes op de i plaatste door de 1-3 te scoren. Gesteund door het trouwe Roeselare-publiek trok zwart en wit naar voor op zoek naar twee doelpunten in vijftien minuten. Meteen na de 1-3 scoorde Paul Kpaka –spits op overschot bij Genk- de 2-3. De spanning steeg en Genk kwam na pogingen van o.a Dufoor heel goed weg. Tot in de allerlaatste minuut. Dufoor kon de netten doen trillen en zo de 3-3 scoren, een onverhoopt, maar op karakter verdiend punt.
 
Ten Onder bij de buren
Een week later trok Roeselare vol goede moed naar Zulte Waregem dat in een dipje leek te zitten. Dat bleek maar schijn, want Roeselare kreeg een pak slaag van Essevee, 4-2. Een week later ging Lierse voor de bijl in het eigen Schiervelde met 2-0. Met negen punten na acht speeldagen mag Roeselare tevreden zijn met z’n start. De punten heeft het vooral te danken aan de goede prestaties in eigen huis, want buitenshuis is het meestal niet vet. Een puntje rapen lukt wel nog eens, maar winnen zat er voorlopig nog niet in. Vaak kwam het er dicht bij, maar trok het niet aan het langste eind. Zo verloor de club nipt met 2-1 op Standard, het stond lange tijd op voorsprong via de altijd nuttige De Vleeschauwer, maar doelpunten van Jovanovic en Dupré deden de wedstrijd kantelen. Ook op Anderlecht speelde Roeselare verdienstelijk, maar bleef het puntenloos.
 
Roeselare sloot de heenronde af met drie keer puntengewin. Eerst werd er thuis met 2-1 gewonnen van Bergen. Vervolgens speelden de troepen van Dirk Geeraerd twee keer 1-1. Eerst in de Hel van Staaien, en tot slot thuis tegen Germinal Beerschot.
 
Kennismaking met Europa
Door het faire spel vorig seizoen kreeg Roeselare de kans om Europa in te gaan. Het deed dat met verdeeld succes. De West-Vlamingen speelden vier wedstrijden, waarvan er drie gewonnen werden en één verloren. De eerste ronde van de Uefa-beker werd probleemloos overleefd. Het Macedonische Vardar Skopje werd in Roeselare met 5-1 verslagen. En ook tegen Ethnikos Achnas zag het er goed uit, de heenwedstrijd in Roeselare werd verdiend met 2-1 gewonnen. En het mocht zelfs meer zijn, maar de scheidsrechter zat niet mee. Veertien dagen later toonden de Cyprioten een ander gezicht, het werden pure killers, die het minste foutje bij Roeselare afstraften, het werd 5-0. Een dag later kwam het nieuws dat de wedstrijd verkocht zou geweest zijn. De Uefa stelde een onderzoek in. Hoe dan ook, Roeselare Europees uitgeschakeld, maar als Europees debutant met een opgeheven hoofd.
 
De kern
Naar goede gewoonte kocht Roeselare gericht en Belgisch in, waarbij er eerst en vooral gezocht werd in de lagere regionen. Davy Oyen kwam over van KSVK United en bleek meteen een meerwaarde te zijn voor het team. Ook in de spits kwam er heel wat versterking, Raeymaeckers kwam van Lierse, nationaal topschutter Kevin Oris kwam van Meerhout en Paul Kpaka van Racing Genk. Vooral Kpaka toonde zich al een uitstekend speler in de spits, de ideale vervanger voor Wagneau Eloi die er maar niet door lijkt te komen na heel wat blessureleed en de nasleep van de gokaffaire.
 
De toekomst
Ondanks het minieme verschil met de degradatiezone moet Roeselare in staat zijn om een zorgeloze terugronde te spelen. Het kocht alvast goed in. Met Yves Vanderhaeghe komt er een extra steun voor de verdediging. In de spits vertrok Sanharib Malki naar Germinal Beerschot, daarvoor haalde Roeselare het talent Allagui van Anderlecht. Ook Régis Lacroix komt de rangen versterken. In de beker moet Roeselare het komend weekend opnemen thuis tegen AA Gent. Een overwinning op verplaatsing kan een grote stap in de goeie richting zijn.   
    
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties