Jonge Belgen naar halve finales EK - 17

Anthony Van der Planken

België heeft zich maandagavond geplaatst voor de halve finales van het EK voor -17-jarigen in eigen land. Een klinkende 5-1 zege tegen IJsland en een nederlaag van Nederland tegen Engeland was daarvoor voldoende.

België won dus in Doornik met duidelijke 5-1 cijfers van IJsland. De Rode Duivels hadden het in de eerste helft nochtans niet onder de markt met IJslanders. Ons land nam wel een uitstekende start en kwam al gauw 1-0 voor via Kis, maar toen IJsland uit zijn eerste kans prompt de gelijkmaker scoorde, werd het toch even moeilijk. Pas in de tweede helft kon België afstand nemen, met opnieuw een doelpunt van Kis en ook treffers van De Pauw, Benteke en Ringoot.

5-1 was dus de einduitslag, en dan was het uitkijken naar de wedstrijd Nederland - Engeland. Daar stond het lange tijd 2-3, dus moesten de Belgen met de bibber op het lijf het eindsignaal afwachten. Een Nederlandse gelijkmaker had immers de uitschakeling betekent. De Engelsen speelden het echter fair en hielden stand, maakten zelfs nog 2-4 in blessuretijd, waardoor de jonge Duivels naar de halve finale mogen. Daar wacht topfavoriet Spanje, met sterspeler Bojan. Engeland mag het dan weer opnemen tegen Frankrijk.

Deze uitermate knappe prestatie levert de Duivels niet alleen een halve finale op, ze mogen nu ook zeker naar het WK voor -17-jarigen dat deze zomer in Zuid-Korea plaatsvindt.