Column: speeldag 6 - Help!

Greg Docx
| 0 reacties
Column: speeldag 6 - Help!
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Help! Het codewoord van de voorbije speeldag. De voorbije weken hebben we kunnen lachen met de fratsen van de Belgische voetbalbond. Zij die er niets mee te maken hadden konden smakelijk lachen, de betrokkenen lachten groen. Maar lachen konden we in elk geval en zoals u weet, lachen is gezond. Dit weekend was het nochtans opnieuw bittere ernst in de vaderlandse voetbalcompetitie. Nadat voetbalgrootmacht Kazachstan vorige woensdag niet kon winnen van het nietige België, was het opnieuw de beurt aan de clubs om te proberen punten te pakken.

Achja, ons codewoord van de voorbije speeldag. Help! Een woord dat ze op vele plaatsen gebruikt hebben, geloof ons. En toegegeven, we hadden niet verwacht dat het op Anderlecht zou moeten gebruikt worden. Het was zelfs een vreemd geval. Eindelijk kregen we een Anderlecht te zien zoals we het zouden moeten hebben: dominant, kansen afdwingen, scoren en weinig weggeven. Hadden we dit al gezien, de Supercup buiten beschouwing gelaten? Neen. Anderlecht won vaak op de valreep, met een spelpeil waar ze zelfs in San Marino niet jaloers op zouden zijn. Jawel, Anderlecht speelde slecht, maar won wel. Wat bleek nu afgelopen zaterdag? Anderlecht speelde goed maar verliest punten. Je zou voor minder de haren uit je hoofd trekken als trainer! Nu moet wel gezegd, Zulte Waregem pakte een punt uit het niets, want het had dat punt eigenlijk niet verdiend in vergelijking met wat Anderlecht gebracht heeft. Maar daar zal in Waregem niemand om malen.

Net zoals al vaak dit seizoen speelden de scheidsrechter en zijn assistenten een ietwat opvallende rol. Een doelpunt van Boussoufa werd onterecht afgekeurd voor buitenspel, waarbij de middenvelder ook nog eens een overdreven gele kaart pakte en daardoor de topper tegen Genk mist. Ook Wasilewski kreeg geel na een ingebeelde overtreding, een fase die zich een halve minuut later aan de overkant herhaalde maar zonder kaart bestraft bleef. Ook de gele kaarten voor Zulte Waregem zijn voor interpretatie vatbaar. De lijnrechters gingen dus ook meer dan eens de mist in, zowat een vijftal keer werd een speler onterecht afgevlagd waarbij er vrije baan naar doel was.

Ook Peter Vervecken had het op een ogenblik niet gemakkelijk tijdens Germinal Beerschot - Charleroi. Hij liet een vrije trap opnieuw nemen en daar viel dan toch wel een doelpunt uit zeker. We hadden toch even medelijden met hem. Na vele gele (protest)kaarten keerde rust eindelijk weer.
Help! dus, voor scheids- en lijnrechters.

Help! op Anderlecht telde ook voor Mbo Mpenza, enkele mooie kansen versierde maar het doel bleek telkens opzijgeduwd zodat zijn schoten telkens naast of over belanden. Ook Geert De Vlieger werkte niet mee en stopte telkens opzettelijk die schoten die wél binnen het kader leken te belanden. Mpenza moet vaak Help! gedacht hebben, zeker toen het publiek na nog geen uur de naam van Serhat Akin begon te scanderen.

Ook op Club Brugge begint men met een 2/9 het woordje Help! in de mond te nemen. Nog geen enkele wedstrijd kon blauw-zwart overtuigen en ook tegen Lokeren liep het finaal nog mis. De Clubhaters komen meteen met het verhaaltje aanzetten dat zonder penalty Club Brugge dus duidelijk niet kan winnen, maar dat lijkt ons toch supporterspraat. Ook trainer Mathijssen toonde zich achteraf weer niet al te groots in het interview met Studio 1. Het duo Sonck-Sterchele vond zijn draai ook al niet. Voor Sonck hebben we nog enigszins begrip als je pas je eerste échte wedstrijd in maanden speelt. Maar Sterchele, na zes speeldagen amper twee doelpunten die hij dan nog scoorde op speeldag 1. Ook hij moet zich toch stilaan zorgen maken en af en toe eens Help! denken over het systeem waarin hij moet spelen.

Zo blijven we bij de niet-scorende spitsen want waar zit Patrick Ogunsoto? Volgens ons is het wel degelijk zijn lichaam dat zich hier op de velden rondsleept maar zijn ziel en scoringsvermogen zijn bij één of andere medicijnman achtergebleven tijdens de zomer. Het wordt dus hoog tijd dat hij andere Goden gaat aanroepen.

Ook bij Cercle Brugge denken ze Help! want ze staan voor Club Brugge in het klassement, zelden gezien. Maar ze staan daar terecht en ze zijn er nog fier op ook!

Tot slot de 'Help! van de week'. Die gaat naar Sint-Truiden, want daar hebben ze dringend punten nodig. Wij misten gisteren een verdediging, gelukkig scoorde Genk 'slechts' twee keer. Bij de weddenschap of het nu Brussels of Sint-Truiden wordt waar het eerste trainersontslag valt durven wij ons geld alvast niet inzetten. [AN]
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties