Speeldag: Speeldag 11
Stadion: Edmond Machtensstadion
Charleroi nekt Brussels
T. Coremans

In een evenwichtige wedstrijd, die zich vooral op het middenveld ophield, heeft Charleroi de volle buit gepakt. De thuisploeg kon enkel na de eerste tegengoal weerwerk bieden, door een minuut later tegen te scoren. Een vroeg doelpunt van de bezoekers in de tweede helft deed FC Brussels de das om. Door deze 1‑2 ‑ thuisnederlaag behoort Brussels tot het kransje degradatiekandidaten in de Belgische Jupiler League.

Charleroi begon veelbelovend aan de partij met al na tien seconden een mogelijkheid voor Akpala. Vlotte combinaties op het middenveld deden vermoeden dat de kansen niet lang uit zouden blijven. Niets leek minder waar. Beide ploegen hielden achteraan de boel gesloten. Licht beoordeelde overtredingen, waargenomen door scheidsrechter Paul Allaerts, zorgden voor de gevaarlijkste kansen. Christ en Camus schilderden vrije trap na vrije trap richting de kooi van doelman Nys. Steeds kwamen de Carolo's een voorhoofdlengte tekort om de bal in doel te deviëren.

Zowel FC Brussels als Sporting Charleroi trachtten al combinerend de tegenstander te ontwrichten. Na opnieuw een omstreden overtreding schaarde Camus zich achter het leer. Zonder enige deviatie verdween de bal verrassend achter Nys, 0-1. Lang hield de voorsprong niet stand. Aan de overkant toonde Fort zijn kunnen door knap af te werken, 1-1. Met de pauze in zicht stevenden we af op een billijk gelijkspel. Al dacht Orlando daar even anders over. Hij omzeilde listig de buitenspelval, maar talmde te lang waardoor de kans de mist in ging.

De stoeltjes in de tribune werden na de rust net ingenomen of de supporters kregen alweer een doelpunt voorgeschoteld. Na exact elf seconden in de tweede helft bracht Akpala de bezoekers terug op voorsprong, 1-2. Charleroi hield de druk aan en ging op zoek naar de 1-3. Gorius en Haydock kregen de lijnen niet uitgezet en er werd te overhaast gevoetbald. Halverwege het tweede bedrijf voltrok zich bijna het gedroomde scenario voor de thuisploeg. Fort wurmde zich voorbij enkele spelers in de zestien van de tegenstander. Na een lichte haakfout kende Paul Allaerts een strafschop toe aan FC Brussels. Matumona miste echter de unieke kans op de gelijkmaker. Voor de aanhang van de Zebra's was de tijd rijp om de zegeliederen aan te halen. De troepen van Cartier leken een vogel voor de kat. De vertrouwenscrisis werd nogmaals duidelijk gemaakt door deze gemiste strafschop.

Een kwartier voor affluiten kreeg Smolders een sublieme aangelegenheid om de score verder uit te diepen. Zijn lobbal ging ver naast. De vele wissels verlaagden het tempo zodanig dat er nog maar weinig te bespeuren viel. In de slotfase konden de bezoekers counteren na een zwakke vrije trap van Bruno. De voorzet van Camus belandde bijna tegen de touwen.

Brussels speelde een uitermate zwakke tweede helft. Het zal uit een ander vaatje moeten tappen om de overige tegenstanders het vuur aan de schenen te leggen. Voor de bezoekers uit Charleroi is deze uitslag een goede zaak. Zo kon, na enkele turbulente weken, het sportieve nog eens zegevieren. [AN]