Column Nieuwjaarsbrief

Anthony Van der Planken
| 0 reacties
Nieuwjaarsbrief
Foto: © SC

2007 zit erop, 2008 staat voor de deur. België maakte het afgelopen jaar één van de grootste crisissen van zijn bestaan door, ook op voetbalgebied. Het nieuwe jaar kan (hopelijk) alleen maar beter worden.

De Belgische voetbalfan viel het afgelopen jaar van de ene teleurstelling in de andere, want zowel de Belgische clubs als de nationale ploeg bleven ver onder de verwachtingen. Gelukkig was er de jeugd, die een welgekomen lichtpuntje brachten in het grijze, zeg maar pikzwarte voetbaljaar. De -17-jarigen schopten het op het EK in eigen land ei zo na tot in de finale, terwijl de beloften in Nederland de halve finales bereikten en zo een ticket voor de Olympische Spelen in Peking bemachtigden.

Het zijn net die Olympische Spelen die het hoogtepunt van het komende Belgische voetbaljaar moeten worden. De Spelen zijn hoe dan ook het grootste sportevenement ter wereld en de ideale gelegenheid om het Belgische voetbal eindelijk nog eens op een positieve manier in het nieuws te brengen. Het zou een keerpunt kunnen betekenen, een kans om ons voetbal een nieuw elan te geven. En die moeten we -en met we bedoelen we de bond, de clubs, de spelers én de supporters- met beide handen grijpen. Meteen onze eerste nieuwjaarswens.

Het wordt trouwens een drukke sportzomer, want naast de Olympische Spelen wordt in Zwitserland en Oostenrijk het EK 2008 afgewerkt. De Rode Duivels zijn er niet bij, jammer genoeg niet de eerste keer. In diezelfde zomer wordt trouwens ook de voorronde van het WK 2010 afgetrapt, wellicht met René Vandereycken aan het roer. Een ticket voor dat WK afdwingen, wordt moeilijk, maar niet onmogelijk. Als de jonge garde van René Vandereycken nu ook maturiteit en ervaring ontwikkelt, mogen we hoop koesteren dat ook die wens in vervulling gaat.

Over WK's gesproken, 2008 is exact tien jaar voor 2018, het jaar dat Alain Courtois het WK in de Benelux wil organiseren. 2008 wordt hoe dan ook een belangrijk jaar voor die kandidatuur. Courtois heeft ondertussen aangetoond dat zijn project meer is dan een hersenspinsel en wist al de nodige steun achter zijn idee te scharen. Als de federale regering, de gewesten, steden en gemeentes zich volop inzetten om dat project te realiseren, maakt België echt wel een kans. Het idee van een gezamelijke co-organisatie van twee kleine landen kan op veel internationale sympathie rekenen, bovendien heeft België met mensen als IOC-voorzitter Jacques Rogge, FIFA-bestuurslid Michel D'Hooghe en (voorlopig nog) premier Guy Verhofstadt de juiste mensen in huis om te lobbyen. En waarom geen internationaal bekende namen als Jean-Marie Pfaff, Johan Cruyff of zelfs Justine Henin inschakelen om het woord van de Benelux te verspreiden? Zij zijn de ideale vertegenwoordigers die onze kandidatuur een gezicht kunnen geven.

Het WK van 2018 is op het eerste zicht een verre droom, maar kan wel van levensbelang zijn om ons voetbal weer op niveau te brengen. Néén, enkel en alleen het WK organiseren zal ons niet vooruitbrengen. Maar een WK-kandidatuur kan wel een beweging op gang brengen. Een beweging bij de jeugd, een beweging bij de clubs, een beweging bij de steden en gemeentes, wiens inbreng van levensbelang is voor de bouw van nieuwe stadions, cruciaal voor de verdere ontwikkeling van ons voetbal. Kortom: het WK is een prachtig project dat onze steun verdient. Enkel zo kan het ooit van de grond geraken. Zie daar onze derde nieuwjaarswens.

2008 wordt ook een belangrijk jaar voor de nationale voetbalcompetitie. In het voorjaar wordt er onderhandeld voor een nieuw televisiecontract, nauw daaraan verbonden zijn de gesprekken over de hervorming van de competitie. Bovendien krijgen we op het einde van het jaar wellicht voor het eerst kerstvoetbal, al zal daar nog veel water door de (bevroren) zee moeten voor vloeien.

Alleszins zal ook Voetbalkrant in 2008 opnieuw van de partij zijn. Net als de voorbije vijf jaar brengen we jullie het verste voetbalnieuws uit binnen- en buitenland, binnenkort zelfs in een nieuw kleedje.

Een nieuwjaarsbrief kan uiteraard niet zonder gelukwensen. Daarom wenst Voetbalkrant al zijn lezers een ongelooflijk spetterend 2008, niet alleen op voetbalgebied.

Happy New Year!



Anthony
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties