Analyse Westerlo: 'Het kan alleen maar beter gaan'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Westerlo: 'Het kan alleen maar beter gaan'
Foto: © SC

VOORAF

Westerlo, met stamnummer 2024, speelt sinds 1996 in de eerste klasse. Na een lange periode in derde nationale heeft Westerlo in 1993 een eerste promotie beet. Onder leiding van Jos Heyligen wordt de titel in derde nationale een feit. Na amper een jaar wordt zelfs de promotie via de eindronde naar eerste nationale afgedwongen. Na de memorabele wedstrijd op SV Waregem mag Westerlo zich een vaste eersteklasser noemen. De club is een typische middenmoter geworden in de Jupiler League. Bij de aanvang van het seizoen 2000-2001 kon KVC Westerlo proeven van de Intertoto Cup (Primorje). In ditzelfde seizoen behaalde KVC Westerlo, naast het sportieve succes in de Jupiler League, de Bekerwinst tegen Lommel. In het daarop volgende seizoen, 2001-2002, kon Westerlo voor de eerste maal aan de Uefa Cup deelnemen.

DE VERWACHTINGEN

Na twee succesvolle seizoenen moest trainer Herman Helleputte plaats maken voor Jan ‘Caje’ Ceulemans, die na een minder gesmaakt avontuur bij Club Brugge terug naar zijn oude club keerde. Het team kon zijn kern de voorbije zomer goed vrijwaren en versterkte zich met Gunther Vanaudenaerde en Joris Van Hout. De eerste is een oude bekende van Jan Ceulemans bij Brugge, de laatste keert terug na een avontuur in Duitsland.

Westerlo eindigde vorig seizoen op een verdienstelijke achtste plaats. Jan Ceulemans stond voor de opdracht om een zelfde resultaat te bereiken en liefst nog beter. Ceulemans liet aan het begin van het seizoen optekenen dat er voldoende kwaliteit in de groep zat. De voorbereiding werkte hij in Westerlo zelf af en trok niet zoals andere eersteklassers naar het buitenland op stage of voor oefenmatchen.

DE COMPETITIESTART

Westerlo kende een uitstekende start onder Ceulemans. Op de eerste speeldag versloeg het FC Brussels met 0-1. Meteen een uitstekend resultaat. Ook op de tweede speeldag pakte Westerlo de drie punten. Het versloeg ook Charleroi met het kleinste verschil. Nadien was het vet van de soep. VC Westerlo kon in de volgende vijf wedstrijden maar één keer scoren. Het pakte dan ook maar een schamele één op vijftien. Enkel tegen Dender pakte het één puntje. Ondertussen had Jaja Coelho zijn debuut gemaakt bij Westerlo. Zijn komst was nodig in het Kuipje. Op de tiende speeldag ontving Westel Roeselare die de week ervoor nog voor een halve stunt tegen Anderlecht zorgden door een gelijkspel te behalen. Het zou de wedstrijd van Coelho worden. Hij wist immers twee van de maar liefst zes doelpunten te scoren. Met deze monsterzege wist Ceulemans de rust in het Kuipke te herstellen.

De week erna ging het tegen Germinal Beerschot weer kopje onder omdat Losada in de slotminuten alsnog wist te scoren. Ook tegen Anderlecht zat er geen stunt in voor Westerlo. In de laatste vier wedstrijden zat er opnieuw vuur in de club. Westerlo won relatief makkelijk van Sint Truiden. Ook tegen een zwak Bergen maakte het geen fout. Coelho kon twee doelpunten maken, nadat Wagemakers eerst wist te scoren, wat de stand op 1-3 in het voordeel van Westerlo besliste.

Tegen KV Mechelen en Lokeren kwam Westerlo niet verder dan een 1-1 gelijkspel. De laatste wedstrijd tegen Club Brugge ging niet door omwille van het onbespeelbare veld.

De Beker van België van België winnen zit er niet meer in voor Westerlo. De club ging met de billen bloot tegen Dender. Het verloor met 4-1; wat meteen de kentering van Dender betekende.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Als we het over toppers hebben mag zeker Jaja Coelho daar bijgerekend worden. De aanvaller voelt zich opnieuw goed bij Westerlo en liet dat al duidelijk zien. Een versterking voor Westel die dringend nodig was. Doelpunten maken was, op uitzondering in de wedstrijd tegen Roeselare, een groot probleem. Vorig seizoen kon Patrick Ogunsoto nog doelpunten maken met zijn ogen toe, maar dit seizoen lukt er niets voor de topschutter die niet meer in de kern voorkomt.

* HOE MOET HET VERDER

Als Westerlo de vorm van de laatste weken kan volhouden, dan zal de club nog wel enkele plaatsen stijgen in het klassement. Vooral het duo Jaja Coelho - Nabil Dirar kan nog voor wat gevaar zorgen in de competitie. Als beide spelers hun dagje hebben dan valt er weinig aan te doen.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Westerlo moet beter kunnen. De ploeg haalde vorig seizoen een mooie achtste plaats en dat moet er ook dit jaar inzitten. Momenteel staat de ploeg van Jan Ceulemans onder zijn waarde in het klassement.

* Score Heenronde: 6/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties