Analyse Genk: 'Het kan nog net iets beter'

Dirk Pieters
| 0 reacties
Genk: 'Het kan nog net iets beter'
Foto: © SC

* VOORAF

KRC Genk is in 1988 ontstaan na de fusie van Thor Waterschei en Winterslag. Genk draagt tevens het stamnummer van Winterslag, 322. De thuisbasis van de club is de Cristal Arena, voorheen het Fenixstadion genoemd.

* DE VERWACHTINGEN

Racing Genk eindigde afgelopen seizoen, na een spannende competitiestrijd, op de tweede plaats met 72 punten, vijf minder dan landskampioen Anderlecht. De verwachtingen waren dus hoog voor Genk dit seizoen, het zou op zijn minst in de top drie moeten meedraaien. Kan de ploeg van Hugo Broos twee seizoenen op rij meedoen tot het einde voor de titel?

Het bestuur van Racing Genk slaagde erin om hun kern grotendeels intact te houden. Pocognoli en Vandenbergh vertrokken uit de Cristal Arena, maar werden vervangen door Lolo, Toth, Barda en Dahmane. De vicekampioen diende wel nog af te rekenen met de lange afwezigheid van de geblesseerde Thomas Chatelle.

* DE COMPETITIESTART

Racing Genk begon de competitie met heel wat ups and downs. Zo won de Limburgse club op de openingsspeeldag met 3-1 van Cercle Brugge. Op het einde van de heenronde zal men pas beseffen hoe goed dit resultaat was als men ziet aan wat voor een seizoen Cercle Brugge nu bezig is. Toch kwam er al op de tweede speeldag een eerste zware pandoering aan. Genk moest naar het Ottenstadion en werd meteen huiswaarts gestuurd met een smadelijke 5-0 nederlaag.

Op uitzondering van het gelijke spel tegen Roeselare herpakte de Limburgse club zich. Zo won het op het veld van Germinal Beerschot en versloeg het ook Sint-Truiden en Westerlo. Op de zevende speeldag stond er een echte krachtmeting op het programma. Anderlecht zakte immers af naar de Cristal Arena. Anderlecht was de betere ploeg maar het was Barda die Genk op voorsprong bracht met nog twaalf minuten te spelen. Serhat Akin kon de score weer in evenwicht brengen in de slotminuut.

Na de topper tegen de landskampioen ging het even wat minder met de ploeg van Hugo Broos. De ploeg pakte amper zes punten uit vijf wedstrijden. Het won enkel van KV Mechelen met 2-1. Gelukkig kon de club zich tijdig herpakken zodat het niet te ver wegzakte in het klassement.

Tegen Charleroi wist Genk de zesde overwinning te pakken. Genk won verdiend hoewel Charleroi bleef aandringen maar nooit echt tot kansen kwam. Promovendus Dender zorgde amper een week later voor een stunt door de Limburgers op de knieën te dwingen. Een week later kreeg Genk de punten in de schoot geworpen. Het sportcomité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond besliste dat Brussels zijn wedstrijd tegen Genk met 0-5 verloor. De wedstrijd had zaterdag 8 december gespeeld moeten worden, maar werd toen afgelast omdat Brussels de stadionverlichting niet aan de praat kreeg.

Op de voorlaatste speeldag kwam Essevee op bezoek. Het zou van begin tot einde de match van Genk worden. Het won uiteindelijk met 5-2 en was duidelijk klaar voor de topper en tevens ook laatste wedstrijd van de heenronde tegen Standard. Toch verloor de Limburgse club de geladen topper met 3-1.

* TOPPERS EN FLOPPERS

Bij Racing Genk loopt er momenteel één goalgetter rond. Elyaniv Barda scoorde in de heenronde acht doelpunten en is daarmee topschutter van de Limburgse club. De volgende in de stand is Wouter Vrancken met drie doelpunten. Het is dus duidelijk dat Genk nog een trefzeker spits mist. Of is misschien Jelle Vossen de speler die bij Genk voor de doelpunten moet gaan zorgen in de terugronde?

Momenteel vind Mohamed Dahmane zijn draai nog niet bij de Limburgse club. De aanvaller staat bekend als een goalgetter, maar was in de heenronde maar goed voor één doelpunt. De spits zat meer dan hem lief was op de bank.

* HOE MOET HET VERDER

Racing Genk staat momenteel vijfde en dat moet beter kunnen volgens het bestuur van Racing Genk. Het hoopt dan ook dat de nieuwkomer die tijdens de winterstop werd gehaald een versterking zal zijn. Barak Itzhaki is de nieuwste aanwinst van Genk. De 23- jarige Israëliër komt bij Genk de naar Anderlecht getransfereerde Chatelle vervangen.

Toch lijken er meer spelers te willen vertrekken. Zo staat Da Silva op het punt uitgeleend te worden en zouden ook Haroun en Iakovenko in de belangstelling staan van enkele clubs.

Ook op Ljubojevic moet Racing Genk niet al te veel meer rekenen. Terwijl de club tijdens de winterstop op stage is in Spanje werkt de aanvaller aan zijn maandenlange revalidatie in Genk.

* ANALYSE VAN VOETBALKRANT

Een vijfde plaats is niet onaardig, maar Racing Genk kan beter. De club moet toch mikken op een vierde plaats en dat is mogelijk als het een constante kan vinden in de resultaten. Toch blijft de vraag of Racing Genk aanvallend sterk genoeg is. Bosnjak is nog steeds niet de oude, Vossen komt amper aan spelen toe en Dahmane vindt de weg naar het veld en doel niet.

* Score Heenronde: 7/10
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties