Column Speeldag 21: Dirigenten

Greg Docx
| 0 reacties
Speeldag 21: Dirigenten
Foto: © SC

Volg Voetbalkrant nu via WhatsApp!

Speeldag 21 leverde ons weer een paar interessante dingen op. We zagen dit weekend een paar dirigenten die er alles aan gedaan hebben hun dirigeerstokje in goud te laten veranderen.

Beginnen kunnen we bij de leider. Ivan Leko, de dirigent bij Club Brugge. Hij had weer een voet in elke Brugse aanval en wist op formidabele wijze de ballen binnendoor te steken over, tussen en naast de Mechelse verdediging. Dankbaar aangenomen door de eerste violisten Van Heerden en Sterchele. Dit zou wel eens de Brugse driehoek kunnen worden die het nog vele ploegen lastig zal maken. De voorbije weken was het niet echt goed bij Club, maar er werden wel punten gepakt. Voorbije zaterdag was het wél goed, met twee keer eeen kwartier in elke helft ware dominantie en demonstratie. Leko dus, misschien toch wel een onderschatte speler door al wie niet voor Club supportert. De aandacht gaat al wat langer naar Stijnen en Van Heerden. Maar heeft ooit iemand al vaak de naam Leko horen vallen? Niet dus. Zo was het ook weer na zaterdag. Alle lof ging uit naar Sterchele, die eindelijk nog eens scoorde, en naar Van Heerden, die weer een paar knappe bewegingen uit zijn sloffen toverde. We horen het nog zo in het verslag: 'Ahja, die pass kwam van Leko, maar wat een prachtige beweging van Van Heerden, kijk eens aan, magistraal.'

Een andere dirigent de voorbije speeldag was Mbark Boussoufa. Drie assists in één wedstrijd, dat moet al verdomd lang geleden zijn. De laatste keer dat hij driemaal scóórde herinneren we ons nog wel...
Boussoufa lijkt stilaan zijn vorm beet te hebben in een Anderlecht dat ook elke week steeds beter gaat draaien. Drie assists, maar voor de rest was zijn westrijd toch van een matig niveau met vrij veel balverlies. Laten scoren is zijn eerste doel en daar is hij wel degelijk in gelukt, dat de rest dan al eens wat minder is, nemen ze er op Anderlecht graag bij.
Boussoufa haatte het dat er gezegd werd dat hij het niveau niet aaankon. Europees viel hij wel degelijk door de mand totnutoe, maar voor woensdag zijn we toch eens benieuwd. Ook alle verdiensten en lof voor Guillaume Gillet, die zich op een paar weken tijd perfect heeft geïntegreerd in een groep die niet echt aan elkaar hing. Wat was dan het probleem bij Anderlecht dat het nu wél goed gaat? Zou dat die andere dirigent kunnen zijn? Hassan? Wat moet je daar nu mee doen? Bankzitten is al niet aan hem besteed, maar wie ga je dan uit de ploeg zetten? Het kan alleen maar meer problemen opleveren denken we zo. Laat Hassan maar gaan aan het einde van het seizoen, tegen die tijd is Boussoufa volledig in zijn rol gegroeid. Al hopen we op een mooi afscheid voor de Farao. Wat hij heeft laten zien vorig seizoen, is zelden gezien geweest op een Belgisch veld de laatste tientallen jaren.

Bij Standard missen ze duidelijk hún gouden dirigent. Zonder Steven Defour en hopla, scoren (en winnen) lukt al niet meer. De beslissende pass, niemand bij Standard beheert de kunst zo goed als Steven Defour. Bij Ajax zitten ze nu al watertandend te wachten op de (eventuele) komst van het Belgisch talent.

Germinal Beerschot heeft ook zijn dirigent, gisteren alweer goed voor een schitterende wedstrijd en dito doelpunt: Hernan Losada. Die zie je geen seizoenen meer in Antwerpen, schrijf dat maar op. De volgende stap is naar een échte topclub in België. De Argentijnse connectie in Anderlecht misschien? Of Standard als ze Defour kwijt zijn? Het is in elk geval te hopen dat van bovenstaande technici we nog enkele een paar jaren op de Belgische velden kunnen bewonderen, want dit soort voetballers moet gekoesterd worden door elke voetballiefhebber, voor welke ploeg ze ook spelen. (AN)
Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Voetbalkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Jupiler Pro League

Nieuwste reacties